Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nestalo u sekundi

Razorio kuću dok je izvlačio stroj od 2,5 tone!

Pula, Kuća, Rušenje
Glas Istre
08.10.2013.
u 18:25

Izmicanjem stroja urušili su se krov i zidovi kuće, čime je vlasniku Prodanovu prouzročena materijalna šteta od približno 4,5 milijuna kuna

Upoznat sam s optužnicom, no ne želim je komentirati – kazao nam je Damir Jurašin (61) nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Puli protiv njega podnijelo optužnicu zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Naime, tereti ga se da je 14. siječnja ove godine, prilikom iseljenja iz obiteljske kuće u Premanturi u vlasništvu Riste Prodanova, znajući da ondje krojački stroj težak 2,5 tone ima funkciju nosivog elementa površine od 150 kvadrata i svjestan da bi se njegovim izvlačenjem objekt urušio, ipak naložio rušenje.

Mislio prodati stanove

Izmicanjem stroja urušili su se krov i zidovi kuće, čime je vlasniku Prodanovu prouzročena materijalna šteta od približno 4,5 milijuna kuna. Pozadina ove priče jest dug koji je Jurašina doveo u nezavidnu situaciju. Prodanov je obitelji Jurašin 1998. godine posudio 265 tisuća kuna na tri godine uz četiri posto godišnje kamate. No, kako mu Jurašini nakon dogovorenog roka dug nisu vratili, Prodanov se, na temelju ugovora o zajmu krajem 2001. godine, uknjižio kao vlasnik njihove kuće u Premanturi. Nakon što se predmet godinama razvlačio po sudu, rješenjem Općinskog suda u Puli Jurašini su u siječnju ove godine kuću morali predati Prodanovu. No, umjesto iseljenja, Jurašin je naručio bager i srušio kuću koja više nije bila u njegovu vlasništvu, zbog čega je Državno odvjetništvo djelo prekvalificiralo u kazneno.

– Živimo u istom mjestu, bio je u krizi, rekao mi je kako trebaju dovršiti gradnju kuće, otvoriti restoran. Bio je dužan i dvjema bankama, tim je novcem isplatio dugove – odgovorio nam je Prodanov na pitanje zbog čega je obitelji Jurašin odlučio posuditi novac. Kao dodatno jamstvo za vraćanje duga, Jurašin mu je kazao kako posjeduje i dva stana koja će, ako zatreba, prodati. Inače, stomatolog Risto Prodanov, povratnik je iz Švicarske, poznat kao jedan od deset najvećih dioničara rovinjske Maistre, a dioničar je i porečke Riviera Adrije.

Mora ukloniti ruševinu

– Dug i dalje ostaje. Strpljiv sam čovjek, čekam daljnji potez Državnog odvjetništva – kaže Prodanov. Još uvijek ne zna vrijednost parcele na kojoj se nalazila obiteljska kuća, a koju su Jurašini osim ugostiteljstva koristili i za krojačko-pletarsku djelatnost. Odatle i krojački stroj, čijim je pomicanjem izazvano urušavanje kuće. Prodanovu ostaje ukloniti ruševinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije