Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poziv u pomoć

Razočarane u sustav, žene odustaju od ‘progona’ nasilnika

zene
Pixsell
27.02.2013.
u 11:12

Iz ŽDO-a upozoreno da je lani od 30 kaznenih prijava, odbačena polovica, jer žene ne žele svjedočiti protiv muževa

Sustavno zlostavljana žena nekoliko je puta zatražila smještaj u tajnom skloništu. U njemu je bila zbrinuta sa svojim djetetom. Sud je donio rješenje po kojim se to dijete redovito mora susretati sa svojim ocem, zlostavljačem, i to doslovno na ulici.

Ta je sudska odluka šokirala i prenerazila sve u Ženskoj grupi Korak. Na to, kao i druge probleme upozorila je i njihova pravnica Jasna Lenuzzi na okruglom stolu o provedbi i problematici o provođenju protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji održanom u Karlovcu u organizaciji Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova. Rečeno je da je na našem području broj prijavljenih slučaja obiteljskog nasilja u padu.

 Međutim, Lenuzzi je napomenula da je suradnju, posebno sa sudom nužno intenzivirati.

 Svakog dana novi slučaj

 Posebno kada se zna da mnoge žene odustaju od daljnjeg prostupanja protiv zlostavljača, zbog nepružanja pomoći i razočaranja u sustav. To je potvrdio i podatak Gordane Križanić iz Županijskog državnog odvjetništva. Napomenula je da je od 30 kaznenih prijavi lani odbačeno njih 15, jer su žene iskoristile pravo da ne svjedoče protiv svojih supruga. Nužno je ojačati i institucije mjerodavne za tu problematiku. Prije svega, centre za socijalnu skrb.

 – Imali smo lani 311 evidentiranih slučajeva nasilja u obitelji što znači da se oni praktično događaju svakodnevno. Pored 140 drugih dužnosti koje pokriva centar, jasno je da se tom značajnom problemu ne možemo posvetiti koliko bismo željeli – upozorila je Mirjana Pogačić iz karlovačkog Centra. Da je takve ustanove nužno reorganizirati potvrdila je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

 – Svi se susreću s istim problemom. ‘Zagušeni’ su predmetima i jednostavno ne mogu pratiti tempo policijskih službenika. Unatoč velikom entuzijazmu, trudu i radu teško mogu kvalitetno odraditi posao – rekla je Ljubičić.

 Bolesno društvo

 Dodala je da je Karlovačka županija po broju korisnika socijalne pomoći na prvom mjestu. Nezaposlenost, kriza i teška situacija održavaju se tako i na obitelji u kojima onda dolazi do nasilja. Dr. Josip Žunić naglasio je da se iz svih podataka može zaključiti da smo bolesno društvo. Podupire represivne mjere i smatra da nije dobro da žrtve bježe iz stana ili kuće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije