Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Razminiranje Prokljana u 80 dana – radi igrališta za golf?

Uklanjanje mina vezano je uz po mnogima dvojbenu zamisao o gradnji igrališta za golf, apartmana, hotela i marina nedaleko od Nacionalnog parka Krka.
26. studenoga 2010. u 13:06 0 komentara 14 prikaza
golf (1)
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

PROKLJAN - Počinje razminiranje miniranog područja kod Prokljanskog jezera, u blizini Skradina i Nacionalnog parka Krka. Kako kažu u Hrvatskom centru za razminiranje, mine će uklanjati oko pedeset pirotehničara iz tvrtke Mina Plus iz Velike Mlake, a prema projektu koji su nazvali ''Područje buduće turističke zone Prokljan u Gradu Skradinu''. Kako se ističe, razminiranje Prokljana bi bilo gotovo za 80 dana, a bile bi očišćene oko 382 tisuće četvornih metara. Razminiranje će stajati oko 4,6 milijuna kuna. Ovu opsežnu akciju razminiranja kod Skradina u HCR-u obrazlažu izgradnjom hotelsko-ugostiteljskih i rekreacijskih sadržaja.

Čini se da je ovaj posao u neposrednoj vezi s odnedavnim planovima da se na tom dosad netaknutom prostoru koji graniči s Nacionalnim parkom Krka na oko 200 hektara sagrade igrališta za golf, a uz to luksuzni hoteli, marine, apartmani za oko 4500 gostiju te marina za dvjestotinjak jahti. O tim planovima najčešće govori skradinski gradonačelnik Nediljko Dujić (HDZ) koji tvrdi da je za taj projekt već mnogo toga učinjeno i kako bi to bila investicija od oko 250 milijuna eura, zaposlilo bi se 500 ljudi, punio bi se gradski proračun... Ipak, postojeće zakonske odredbe, koje se tiču raspolaganja državnom imovinom, u ovom slučaju šumskim zemljištem, zasad priječe takve poslovne zamisli, pa Dujić, kako je izjavio, traži da se te zakonske odredbe izmjene. Idejama za gradnju igrališta za golf protive se i ekolozi koji upozoravaju da bi to imalo teške posljedice na vodene tokove i osjetljivi ekosustav u Nacionalnom parku Krka i oko njega. Osim toga, mnogi se pribojavaju da je posrijedi namjera da se povoljno dođe do zemljišta na kojemu bi se kasnije gradila apartmanska naselja i drugi nepotrebni sadržaji.

Inače, u Šibensko-kninskoj županiji i dalje je velika površina ''minski sumnjiva'', a velik je broj nerazminiranih terena tik uz naselja, kuće i glavne prometnice, poput one od Šibenika prema Drnišu. Mnogi su mišljenja da bi ta područja trebala imati prioritet za uklanjanje mina kako bi se spriječilo stradavanje.

Ovoga je put HCR-u ipak prioritet bilo spomenuto uglavnom nenaseljeno područje. Zanimljivo je da je prije dva dana Republika Njemačka dala na raspolaganje 200 tisuća eura donacije te je HCR-u naznačeno da će se taj novac morati utrošiti na uklanjanje eksplozivnih sredstava isključivo iz naseljenog mjesta Čiste Male.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.