Naslovnica Vijesti Hrvatska

Razminiranje Prokljana u 80 dana – radi igrališta za golf?

Uklanjanje mina vezano je uz po mnogima dvojbenu zamisao o gradnji igrališta za golf, apartmana, hotela i marina nedaleko od Nacionalnog parka Krka.
26. studenoga 2010. u 13:06 0 komentara 11 prikaza
golf (1)
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

PROKLJAN - Počinje razminiranje miniranog područja kod Prokljanskog jezera, u blizini Skradina i Nacionalnog parka Krka. Kako kažu u Hrvatskom centru za razminiranje, mine će uklanjati oko pedeset pirotehničara iz tvrtke Mina Plus iz Velike Mlake, a prema projektu koji su nazvali ''Područje buduće turističke zone Prokljan u Gradu Skradinu''. Kako se ističe, razminiranje Prokljana bi bilo gotovo za 80 dana, a bile bi očišćene oko 382 tisuće četvornih metara. Razminiranje će stajati oko 4,6 milijuna kuna. Ovu opsežnu akciju razminiranja kod Skradina u HCR-u obrazlažu izgradnjom hotelsko-ugostiteljskih i rekreacijskih sadržaja.

Čini se da je ovaj posao u neposrednoj vezi s odnedavnim planovima da se na tom dosad netaknutom prostoru koji graniči s Nacionalnim parkom Krka na oko 200 hektara sagrade igrališta za golf, a uz to luksuzni hoteli, marine, apartmani za oko 4500 gostiju te marina za dvjestotinjak jahti. O tim planovima najčešće govori skradinski gradonačelnik Nediljko Dujić (HDZ) koji tvrdi da je za taj projekt već mnogo toga učinjeno i kako bi to bila investicija od oko 250 milijuna eura, zaposlilo bi se 500 ljudi, punio bi se gradski proračun... Ipak, postojeće zakonske odredbe, koje se tiču raspolaganja državnom imovinom, u ovom slučaju šumskim zemljištem, zasad priječe takve poslovne zamisli, pa Dujić, kako je izjavio, traži da se te zakonske odredbe izmjene. Idejama za gradnju igrališta za golf protive se i ekolozi koji upozoravaju da bi to imalo teške posljedice na vodene tokove i osjetljivi ekosustav u Nacionalnom parku Krka i oko njega. Osim toga, mnogi se pribojavaju da je posrijedi namjera da se povoljno dođe do zemljišta na kojemu bi se kasnije gradila apartmanska naselja i drugi nepotrebni sadržaji.

Inače, u Šibensko-kninskoj županiji i dalje je velika površina ''minski sumnjiva'', a velik je broj nerazminiranih terena tik uz naselja, kuće i glavne prometnice, poput one od Šibenika prema Drnišu. Mnogi su mišljenja da bi ta područja trebala imati prioritet za uklanjanje mina kako bi se spriječilo stradavanje.

Ovoga je put HCR-u ipak prioritet bilo spomenuto uglavnom nenaseljeno područje. Zanimljivo je da je prije dva dana Republika Njemačka dala na raspolaganje 200 tisuća eura donacije te je HCR-u naznačeno da će se taj novac morati utrošiti na uklanjanje eksplozivnih sredstava isključivo iz naseljenog mjesta Čiste Male.

Pametni grad
SVIJET BOLJIH MOGUĆNOSTI
Jeste li čuli za Ascaliu? Najvjerojatnije niste, ali uskoro bi mogli ovisiti o njima

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.