Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u vukovaru

Zašto je Penava pobijedio, a Sabo izgubio

Željko Sabo na glasanju
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/2
Autori: Branimir Bradarć, Iva Puljić-Šego
01.07.2014.
u 07:48

HDZ je nakon pet godina opet dobio svog gradonačelnika u Vukovaru

Ivan Penava, kandidat koalicije stranaka okupljenih oko HDZ-a, pobijedio je u drugom krugu prijevremenih izbora u utrci za gradonačelnika Vukovara. Penava je osvojio 50,19 posto glasova (7 137) dok je njegov suparnik Željko Sabo, koji je na izbore izašao kao neovisni kandidat kojega su podržavale stranke okupljene oko vukovarskog SDP-a, osvojio 191 glas manje.

HDZ tako nakon pet godina opet ima svog gradonačelnika u Vukovaru. Koji su to razlozi Penavine pobjede i Sabinog poraza?

Razlozi pobjede Penave - Mobilizacija i okupljanje partnera

- Mobilizacija: angažirala se cijela Hrvatska demokratska zajednica, od vrha do dna, kao i svi njeni koalicijski partneri, te je korištena cjelokupna stranačka logistika.

- Retorika HDZ-a i Ivana Penave, za razliku od prošle godine, bila je posve drukčija, tako da je izostala politička mobilizacija vukovarskih Srba. Primjerice, nije se govorilo o ćirilici i dvojezičnim pločama.

- Okupljanje centra i desno orijentiranih političkih stranaka u široku koaliciju također je donijelo pobjedu HDZ-u.

Razlozi poraza Sabe - Sud, ćirilica i izostanak podrške

- Sudski postupci a koji se vode protiv njega, poput pokušaja podmićivanja Marije Budimir i procesa koji treba uskoro početi oko vođenja djece na more.

- Uvođenje dvojezičnosti a u Vukovar koja je dovela do burnih reakcija. Ne smije se zaboraviti ni ukupno stanje u državi koju vodi SDP.

- Bez podrške a Sabine predizborne skupove u ovogodišnjoj kampanji nije posjetio nijedan stranački kolega ministar, kao ni sam predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović.

>>'Vozili smo ljude na birališta da osiguramo Sabin poraz'

>> Izbori u Vukovaru: Penava osvojio 191 glas više od Sabe

>> Ivan Penava: Hvala Milanoviću što nas vrijeđa

Komentara 48

MO
moliiradi
08:00 01.07.2014.

Sabi sude za korupciju, a on kandidat za gradonačelnika! Pametnom dosta!

ZO
Zonasumraka4
08:02 01.07.2014.

Ajde više dosta s tim Sabom,da li bi gospodo novinari Penava imao toliko prostora u medijima da je poražen? Prestanite SDP-u davati toliku važnost kod građana,uskoro na izborima SDP će imati važnost kao 1991,nikakvu! Sabo je izgubio,+,jer je demagog kaoao i cijeli SDP,a narodu je drugova i partije preko glave!

Avatar bosanac1951
bosanac1951
07:57 01.07.2014.

Zašto je Penava pobijedio a Sabo izgubio ????.... Neznam...Ali znam da mi je drago da je Sabo izgubio......................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije