Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uprava Studentskog centra odlučila stati na kraj gladnim studentima “prijestupnicima”

Razlog kontrole studentskih iskaznica ušteda je državi

menza
Davor Višnjić/Pixsell
11.11.2009.
u 00:03

Popularna X-ica, koja je juhu, glavno jelo i desert omogućavala za šest-sedam kuna spada u neka prošla vremena.

Nema više zloporabe studentskih iskaznica u menzama Grada Zagreba! Odlučila je tako uprava Studentskog centra i uživanje u jeftinoj klopi na tuđu iskaznicu proglasila - “kaznenim djelom”.

Popularna X-ica, koja je juhu, glavno jelo i desert omogućavala za šest-sedam kuna spada u neka prošla vremena.

Kazna se još ne zna!

Zaštitari raspoređeni po svakoj blagajni u svakoj menzi kontroliraju sliku i ime na X-ici, a ako slika ne odgovara studentu koji je sa sobom nosi, njegovo ime upisuje se na “crnu listu” zaštitara Bilić Erić securytija. Koja je kazna za “prijestupnike”, pitamo Niku Vidovića, ravnatelju SC-a?

– Kaznu još nismo odredili, zasad tek prikupljamo imena tih studenata. X-ica je neprenosiva, ona je dokument kao i indeks i osobna iskaznica.

Tako želimo spriječiti troškove državi – kaže ravnatelj Vidović. Iako je akcija kontrole studenata počela u petak, o broju studenata prijestupnika Vidović nije želio govoriti. Rekao je tek da se radi o njih oko 500. A studenti?

Oni u redu, čekajući hranu, u rukama već vrte svoju studentsku iskaznicu i uredno je pokazuju zaštitarima. Tek međusobni komentari otkrivaju lavinu nezadovoljstva.

– Opet štede na nama i opet smo im mi krivi. Kakve veze ima ako na iskaznici piše Iva, a jede Marko? To je isti trošak. Uostalom, i Marko može ostati bez kune na iskaznici pa zamoliti kolegu da nešto pojede na njegovoj iskaznici – komentiraju studenti s Brodogradnje.

– Država nije planirala da će i Marko jesti – odgovara na slikoviti primjer Vidović i naglašava da studenti tako krše propise. Krše, istina je, znaju to i oni, ali uzvraćaju protupitanjem - nema li u državi većih prijestupnika?Bez odgovora! Uostalom, koliko državu stoje zaštitari angažirani da provjere ime i prezime studenata?

O tome nema zbora. Usta su na tome pitanju ostala nijema i upravi SC-a, i Ministarstvu, ali i samim zaštitarima. Kao što su usta ostala nijema na podatak koliko tona hrane studenti pojedu i koliko to košta državu.

Tko sve krši zakon?

I zavrti se ponovo čarobno kolo prijestupnika - jer, ako želimo biti pravedni, onda propise krše studenti, ali i ravnatelj SC-a, poručuju studenti koje smo jučer zaustavili u Savskoj ulici.

Ako je za Vidovića X-ica isto što i osobna, onda nju može zatražiti i studente zapisati isključivo policija, nastavljaju. A oduzeti X-icu mogu i blagajnice, poručuje pak Vidović.

Ključne riječi

Komentara 11

CA
calif
11:46 11.11.2009.

a jel po zakonu uopće to legitimiranje mladih od strane nekakvih sklepanih zaštitara? meni to nekak smrdi na samovolju .čak nije niti inicijativa i hvale vrijedna poduzetnost nego samovolja zbog nemoči da se ponašaju u skladu s propisima. dajte pritisakk na zakonodavce neka kreiraju kvalitetne propise i ispravljaju ih brzo kada s euoče nedostatci ,a ne klepit studente po uhu jer su rastrošni na hrani. za to je vlada kriva sa svojom pogrešnom politikom štednje na krajnje glupim mjestima kao što je higijena i hrana umjesto da se usmjeri na područja di se milijarde spremaju u privatne džepove. ali bah, i tako ne mogu biti odgovorni za svoja sranja jer su imuni. baš da vidim jel buju imuni i na gripu.

VU
vucko
14:06 11.11.2009.

Svaki pokusava da prevari ili da ukrade od drzave! Besplatno studiranje,jeftina hrana,smjestaj u studenskom domu ,besplatni prjevoz i t.d. A kad zavrse studij odleprse u dijasporu,jer zarade vise ! A hrvatski porezni obveznici sve to financiraju. Pa zar to nijee prakticno i lukavo ?

PI
piranha2
01:08 11.11.2009.

ovo je jadno-dok brajša i ostala gamad krade milijune, ovi studente tretiraju kokriminalce za 7 kuna možda dragi studenti da odete jesti u sabor-tam je isto jeftino

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije