Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Razlika u brzini chryslera 300C i fabije bila je između 40 i 60 km/h?

Procjene prometnog stručnjaka i vještaka govore kako je brzina Čačićeva terenca bila znatno veća od škodine
21. siječnja 2010. u 19:34 61 komentara 14 prikaza
čačić
Foto: Varga Gyourgy

Okolnosti teške nesreće i brzina koju je razvio Radimir Čačić u stranačkom chrysleru 300C u Mađarskoj, zabivši se u dvostruko lakšu škodu, još ostaju nepoznanica.

>>'Čačić mi nije izrazio sućut, učinio je to šest dana poslije mome odvjetniku'

Za komentar i procjenu razlike u brzini između dva vozila zamolili smo prometnog stručnjaka dr. Željka Marušića:

– Razlika u brzini može se, iz oštećenja na vozilima, ustanoviti tek kad se procijeni kojom se brzinom kretala fabija. Naime, kinetička energija vozila raste s kvadratom brzine, pa u području većih brzina isto oštećenje nastaje uz manju razliku brzina, nego u području nižih brzina (kad isto oštećenje nastaje uz veću razliku brzina).

U sudaru je fabija pretrpjela iznimno jak udar, koji je izazvao velike deformacije i oštećenja, odnosno uništenje noseće strukture karoserije, koja je time izgubila zaštitna svojstva za putnike.

Chrysler dvostruko teži

Zbog toga je nastalo smrtonosno ozljeđivanje jedne i teško ozljeđivanje druge osobe. Stupanj oštećenja pokazuje da je riječ o tzv. totalnoj šteti. Znatno manje oštećenje chryslera 300C, dvostruko težeg i čvršćeg od fabije, ne govori dovoljno o jačini sudara jer je posljedice udara preuzela znatno nježnija i lakša struktura fabije.

S obzirom na stupanj oštećenja, posljedice nesreće, izglednu dinamiku vožnje i to da do sudara nije došlo nasuprotnom, nego istosmjernom vožnjom, procjenjujem da je razlika brzina bila između 40 i 60 km/h – objasnio je dr. Ž. Marušić.

 Korisni svjedoci

Sudski vještak Petar Šišić napomenuo je kako ima mnogo čimbenika koji utječu na tijek i okolnosti prometne nesreće.

– Ugrubo govoreći, Čačić je mogao voziti između 150 i 160, a vozačica u škodi između 80 i 90 kilometara na sat – kazao je.

Tako, ako hidrometeorološka služba ne ustanovi je li bilo magle, svjedoci bi mogli biti od koristi. Svi vještaci s kojima smo kontaktirali kazali su kako je nezahvalno i neetično komentirati neku nesreću bez konkretnih podataka, a iz snimaka oštećenja obaju vozila koje su objavljene u medijima mogu tvrditi kako je razlika među brzinama bila velika.

Vozačica škode Katalin Liptak (58), koja je u nesreći ostala bez supruga Györgya Liptaka (60), kazala je novinarima kako je vozila između 100 i 110 kilometara na sat. Sa 60-godišnjakom je bila u braku 30 godina i imaju dva sina.

Iako se pojavila informacija kako je Čačić obitelji ponudio milijunsku odštetu, ona kaže da joj nije ništa ponuđeno. Također, kada je ekipa Večernjeg razgovarala s njome, nije znala da je Čačić pušten iz zemlje uz jamčevinu od tisuću eura.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • hrvatska:

    Pa dajte stavite Radu zatvor gdje mu je mjesto već otprije. Novinari sada šute, vrijeme je da ga se makne s političke scene kao i njegov izdajnički HNS.

  • fatta:

    gospodin cacic ce se naravno izvuc zakonski,to nam je svima jasno ipak ima dobru zaledinu ali ubista se placaju na neki drugi nacin ena begovic se nije osjecala krivom za smrt f.munirija, i prosla sa 8 mj.uvjetno a znamo svi ... prikaži još!vi sta je poslije bilo gosp cacicu,nebojte se nas ni zakona ....buducnost je tu...

  • kompa:

    zbog lazi koje je izrekao a to je da je bila magla,da je vozio sporo oko 70km/h stranka ga treba izbaciti iz politike za vijeke vijekova, zbog njegove bahatosti treba ga poslati u zatvor vec sad jer postoji mogucnost ponavljanja ... prikaži još! djela ,,vec je ima dosta prometnih prekrsaja za koje se doznalo,,, taj bahati ubojica nam godinama glumi moralnu vertikalu,a i pusicka koja mu daje potporu treba zakljuciti svoju karijeru jer joj nije prva velika laz koju je izrekla