Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Razina Jadrana mogla bi porasti za metar do kraja stoljeća, požari i poplave će biti češći'

"Klimatske promjene će se razvijati na cijelom Sredozemlju, razina mora će lagano ići gore pa će nevere imati jači utjecaj na obalu koja nije prilagođena tomu i onda se događaju štete," kazao je dr. Vilibić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo
21. studenoga 2019. u 22:40 4 komentara 480 prikaza
Požar
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Razina Jadranskog mora mogla bi se do kraj ovog stoljeća povećati i do jednog metar što se može negativno odraziti na obalna područja, istaknuto je u četvrtka navečer na tribini u Splitu s temom "Klimatske promjene: Što se događa s Jadranskim morem?"

Klimatske promjene ISTRAŽIVANJE Klimatske promjene izlažu buduće generacije doživotnim zdravstvenim posljedicama

Predavanje je održao dr. Ivica Vilibić znanstveni savjetnik s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, u organizaciji Rotary Club Split.
"Postoji procjena da bi se do 2100. mogla od pola metra od metra podići razina mora u svijetu a tako i Jadrana. Porast razine mora mogao bi ugroziti neka naselja. Zamislite u Splitu more više za metar ili pola metra," rekao je dr. Vilibić.

Prema tim procjenama u Splitu bi, primjerice, bile učestalije poplave Rive i Dioklecijanovih podruma.

Utjecaj klimatskih promjena, pojasnio je, može se predviđati u desetljećima, a u budućim desetljećima udari valova prouzročit će veće štete jer će se događati na višoj razini mora.

Poplava u Veneciji Silvije Tomašević Hoćemo li dočekati svijet iz 
filma ‘Waterworld’?

"Klimatske promjene će se razvijati na cijelom Sredozemlju, razina mora će lagano ići gore pa će nevere imati jači utjecaj na obalu koja nije prilagođena tomu i onda se događaju štete," kazao je dr. Vilibić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Ocijenio je pri tom da su obale "preizgrađene." Smatra da bi procjene takvih klimatskih promjena mogle utjecati na gradnju u priobalnim područjima pa će se ubuduće graditi "malo dalje od obale."

"Međutim klimatske promjene mogle bi pozitivno utjecati na turizam u Hrvatskoj jer će se zbog porasta temperature produžiti kupališna sezona," rekao je  dr. Vilibić.

Po njegovim riječima zbog porasta temperature požari će biti učestaliji osobito priobalnim područjima.

Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa:

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar Django
  Django:

  Razina mora---bi mogla---porasti za metar. Ja---bih mogao---biti prvak svijeta u šahu.

 • i63:

  Kakva jadna vijest! Sigurno je dr. Vilibić iznio i jače argumente od "postoji procjena ...", ali HINA nije prenijela, ili urednik nije znao što s izvorom podataka kojeg je sigurno naveo dr. Vilibić; naime Institut mora imati mjerenja na temelju ... prikaži još!u kojih on to predviđa. Bio bi neozbiljan znanstvenik da govori nešto za što nema utemeljenje u istraživanjima.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  A što vrli znanstvenik kaže na činjenicu da su neki stručnjaci un-a izmislili neke podatke kojima su dokazivali ove teorije, pa ih sad un skriva, a političari stvaraju paranoju da biznis još i zaradi? Jadran se nije digao u ovom ... prikaži još! stoljeću za 10 cm u 20 godina, a sad bi se najdenom za metar?! Postoje procesi koji traju desecima tisuća godina. Bez čovjeka je bilo i toplije i hladnije. Kolko točno je co2 više nego prije? Dal se promijenio sastav atmosfere? Nije. Priča o co2 je fake. Tijekom dana, godine, koncentracija co2 varira, jako. Kupite neki jeftin uređaj za mjerenje konc co2, pa da vidite gdje smo. Nikad više glsvu nećete okrenuti na ovu temu. Pitanje, 2017 u njemačkoj izgrađeno skoro 2000 vjetroelektrana, ove godine 100... Zašto?