Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR S DRAGOM ŠTAMBUKOM
Povratak na članak

Jedan od naših najuglednijih diplomata: Evo zašto vjerujem da je Iran pradomovina Hrvata

U intervjuu za Večernji list hrvatski veleposlanik u Iranu, liječnik i pjesnik govori o stanju u zemlji koja se, opterećena Trumpovim sankcijama, bori i s teškom virusnom krizom

Komentari 14

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
21:00 20.05.2020.

Iran vjerovatno je pradomovina Hrvata ali ne kao perzijanaca nego kao jedno od hazarskih plemena.

VL
Avatar Slavonija2014
Slavonija2014
19:46 20.05.2020.

Objašnjavajući slavensku mitologiju, etnolog Vitomir Belaj se u niz navrata dotiče i toponima u Istri, obilježavajući ih kao važna sveta mjesta. Pojašnjava kako se u doba naseljavanja Slavena nova postojbina zaposjedala i ispunjavanjem prostora mitom, svojim bogovima. Slavenska svetišta prepoznaju se na Učki, gdje se nalazi vrh Perun iznad Mošćenica. Sveta se mjesta sastoje od tri točke posvećene vladaru reda Perunu, njegovoj ženi Mokoš i suparniku, Mokošinom ljubavniku Volosu. Između njih je oštri kut od 23 stupnja, što je vrijednost otklona prividne putanje između ekvinocija i obaju solsticija. (Sveti trokut) Spomenuti sveti trokut čine vrh Perun - Volosko - gudura pod Trsatom. Ispod vrha Perun su Potoki i mjesto Trebišće, gdje se prema mitologiji odvija boj između Peruna i Volosa. Perun (svake godine) ubija zmiju i time se nastavlja kružna izmjena godišnjih doba. Pod impozantnom trsatskom stijenom bilo je Volosovo mjesto, tumači Belaj. U kršćansko je doba iznad gudure izgrađena crkva sv. Jurja, što znači da je sjećanje na hrvatsko pogansko vjerovanje bilo živo te ga je valjalo suzbiti.

VL
AC
actros
23:24 20.05.2020.

ma da genetski i po fizionomiji izgledamo bas kao Iranci,ciste slicnosti,ako si napusen....

VL
Avatar TheJack
TheJack
20:51 20.05.2020.

Doktor je ocito pretjerao sa necim.

VL
DU
Deleted user
03:25 21.05.2020.

Samo prazna naglabanja Jednostavan rna ili dna test i gotova priča

VL
Avatar Naravno
Naravno
19:30 21.05.2020.

Sobzirom da ne pričate istim jezikom i ne koristite isto pismo Ko je sad pokrao jezik Iranci ili vi Hrvati .

VL
MP
miroslav.petkovic.7564
20:39 20.05.2020.

Nemozemo reci za par Iranski rjeci dasmo Iranci. Jo0rgovan Limun itd Iran Rjeci. Naravno da ima doli tamni ljudi crne puti. Mjesali se sa Talijanin Turcin ima ih da ih ostavis u Istambul niko se zanjima nebi okrenuo.Ili lice na narode sa Kavkaza.Naj slicniji su Germani i Slaveni cak 70% njemaca kazu mjesani su sa slavenima. Medutim nemamo slicnu kulturu jezik niti mentalitet.Tamo sam puno god zivio. Ovdje u Moskvi slusam Ruse toliko su jezici slicni u daljini cini mise kao dajenas jezik. Sad za vrjeme Korone kazu kao imi SIDI DOMA:Bjelor Ua Ceska Poljska jako slicni. Znam ovo neodgovara mojim domacin Amerikancin oni bi rado dasu Fergusonsi Kolapsons. Johanson ali neide nece ih.

VL
DU
Deleted user
19:28 20.05.2020.

Sam naslov je dao i rješenje . vjerovanje e ne činjenica

VL
A0
.anticenzura.06
20:10 20.05.2020.

Inace doticni laze da on zastupa EU-ropsku uniju u Iranu, to nije istina, to moze samo neutralna drzava poput Svicarske na primjer koja zastupa inetrese Amerike u Iranu, kao medijator izmedju dvije zemlje u diplomatskom konfliktu. Hrvatska je clanica EU-ropske unije i ne moze glumatati medijatora, kada je i sama pod americkjm sankcijama.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.