Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga EPPO-a

Razbili grupu koja je varala na porezima, uhitili 10 osoba i zaplijenili 13 milijuna eura

Ilustracija
Ivica Galovic/ PIXSELL
22.10.2021.
u 14:36

Osumnjičenici su varali na porezu tako što su višestruko diljem EU preprodavali ista rabljena vozila

Uhićenje 10 osoba i zapljena 13 milijuna eura rezultati su akcije koja je razotkrila kriminalnu skupinu koja se bavila višestrukom preprodajom rabljenih vozila i pritom varala na porezu. Riječ je o akciji koja je rezultat prve istrage koju je pokrenuo Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) nakon što je 1. lipnja 2021. počeo s radom.

Kako su izvijestili iz EPPO-a, oni su koordinirali akciju, a osumnjičenici su uhićeni na području Njemačke, Italije i Bugarske. Pojasnili su da su osumnjičenici varali na porezu tako što su višestruko diljem EU preprodavali ista rabljena vozila. Pri tim kupoprodajama tvrdili su da su porezi plaćeni, a nisu bili, čime je, kažu u EPPO-u, počinjena šteta od najmanje 13 milijuna eura. Glavnina kriminalnih aktivnosti odvijala se u Eichstättu u Njemačkoj te u Milanu u Italiji.

Radilo se po dobro uhodanoj shemi jer bi trgovac automobilima u Italiji kupio luksuzna vozila od njemačkih autosalona. Kupnja se obavljala preko nepostojećeg poduzeća čije je sjedište nominalno bilo u Njemačkoj, a osoba koja je kupovala vozilo bila je u Italiji. Tako se lažirala privatna kupnja kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a, jer su njemačka vozila trebala biti registrirana u Italiji. Kupac automobila iz Italije bi potom lažirao prodaju tog vozila početnom trgovcu automobilima u Milanu, nakon čega je vozilo ponovo prodavano drugim salonima automobila u Italiji ili privatnim osobama. Sumnja se da je zarada po vozilu bila oko 70.000 eura. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije