Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dražba zaplijenjenih automobila u Krapini

Razbijeni BMW 5 bio je pravi mamac, za njega su stigle četiri ponude, a prodan je za 45.700 kuna

drazba
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/2
02.05.2014.
u 12:00

Još je pet automobila bilo na dražbi, a prodana je i Opel Agila iz 2001. godine za 6800 kuna. Jedan je dužnik u posljednji trenutak uplatio novac, pa mu je automobil vraćen

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Tako bi se možda najbolje mogla opisati kupnja ovrhom zaplijenjenih automobila u Poreznoj upravi putem javne dražbe. Naime, tu se vrlo povoljno mogu kupiti automobili kojima je realna cijena otprilike dvostruka od onog za koliko se prodaju. Ipak, većinom to nisu neki luksuzni automobili, a ako i jesu, nisu najnoviji. Više se radi o automobilima vlasnika s kojima se sudbina ružno poigrala i jednostavno su zbog dugovanja došli pred zid, pa ostaju bez svega što su stekli, tako i bez limenih ljubimaca. S druge strane, zainteresirani kupci, mahom preprodavači automobila, jedva čekaju da počne dražba i da povoljno kupe auto, ušminkaju ga i na njemu dobro zarade.

Otvaranje ponuda

Slično je bilo i u krapinskoj Poreznoj upravi, gdje smo bili na jednom takvom nadmetanju. Na dražbi se našlo ukupno šest automobila, od kojih se pet moglo pogledati na licu mjesta, u dvorištu Porezne, dok je jedan čekao u Zagrebu. Zapravo, trebalo je biti sedam automobila, no jedan je dužnik u posljednji čas uplatio novac, pa mu je automobil vraćen. A od ovih pet koji su se mogli razgledati u Krapini, bili su tu BMW serije 7 iz 2001. godine, Kia Carnival iz 2004., Ford Mondeo iz 1998. godine, Opel Agila iz 2001. i BMW serije 5 iz 2005. godine. Ova dva posljednja jedina su prodana, a najviše je zanimanja izazvao upravo BMW 5, za koji su, iako je s prednje strane razbijen, stigle četiri ponude.

– Za BMW 5 je ponuđeno 40.000, 45.000, 45.200 i 45.700 kuna i on je prodan za najveću, ovu posljednju svotu. Kako je ovo druga dražba na kojoj je ovaj automobil, mogao se prodati za minimalno polovicu procijenjene vrijednosti koja je 89.554 kune – objasnio je okupljenima službenik Porezne uprave koji je vodio dražbu, dodajući da najpovoljniji ponuđač ima rok od dva sata da položi novac i vrati se s uplatnicom, nakon čega će ga na Poreznoj pričekati svi papiri, kao i automobil.

– Često sam na dražbama, bavim se prodajom automobila. Može se tu naći uistinu dobrih automobila vrlo povoljno. Dosta ovisi i o sreći, ali mogu reći da moja ponuda često bude najpovoljnija – rekao nam je kupac BMW-a.

Ista je procedura ponovljena za Opel, za koji su pristigle dvije ponude, a on je također bio na drugoj dražbi. Procijenjena mu je vrijednost bila 13.500 kuna, a ponude su iznosile 6770 kuna i 6800 kuna, za koliko je naposljetku i prodan.

Ford za 345 kuna

Inače i za stari Ford Mondeo stigla je jedna ponuda, ali putem neposredne pogodbe, a ona je iznosila nevjerojatnih 345 kuna.

– Pa vidite i sami da je sav u hrđi i star je, a ja sam automehaničar, pa će mi dobro doći za dijelove ono što se još da iskoristiti – objasnio je kupac svoju ponudu službenicima iz Porezne uprave. Međutim, još nije odlučeno hoće li se ta ponuda prihvatiti.

– Iako je ovo bila jedina ponuda za Ford, kada je u pitanju neposredna pogodba, riječ je o dogovoru kupca i Porezne, koja procjenjuje zadovoljava li ponuda njihove kriterije ili nije tako. Stoga se gospodinu ne može odmah reći prihvaća li se njegova ponuda, već će mu se to naknadno javiti – objasnio je voditelj dražbe.

Takva neposredna nagodba drugog je kupca malo zbunila, jer ga je zanimao jedan slučaj otprije, kada je na neposrednoj nagodbi u tom trenutku dao najveću ponudu za automobil, pa mu je rečeno da će mu javiti je li prihvaćena, međutim, nitko mu ništa nije javio, a automobil je u međuvremenu prodan.

– Iako je možda u tom trenutku njegova ponuda bila najveća, očito je procijenjeno da je i takva premala i automobil je prodan nekome tko je naknadno ponudio više – objasnili su u Poreznoj upravi, nakon čega je dražba završena.

Komentara 1

ZR
zoran.ranogajec.1
22:54 02.05.2014.

Autor ovog teksta bi mogao pisati o tome kako je odgođena javna dražba zakazana za 10 travnja i na popisu su se nalazilo ukupno 14 vozila, od kojih je veći dio nestao s popisa a pojavila su se vozila kojima je to druga javna dražba iako se prva nije ni održala te da je obavijest o mogućnosti razgledavanja vozila objavljena samo nekoliko sati prije razgledavanja, moje skromno mišljenje je da tu ima muljanja. to bi bilo dobro istražiti ako se smije.lp.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije