Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osuđeni na zatvor

Ravnatelju pred mirovinom davala 473.444 kn otpremnine

'12.10.2012., Osijek - Presuda bivsem ravnatelju osjecke Trgovacke i komercijalne skole Stanku Petrovicu zbog poticanja na zlouporabu polozaja i ovlasti. Stanko Petrovic Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
'Davor Javorovic/PIXSELL'
13.10.2012.
u 09:06

703.000 kuna otpremnine tražio je bivši ravnatelj Stanko Petrović u privatnoj parnici protiv Trgovačke škole, no ta mu je tužba nedavno odbijena

Da im je “prošlo”, bivši bi ravnatelj osječke Trgovačke i komercijalne škole Stanko Petrović s radnog mjesta otišao sa 473.444 kuna povlaštene otpremnine. I to samo osam mjeseci prije odlaska u redovitu mirovinu! Nakon imenovanja nove ravnateljice Nade Krolo, proglašen je organizacijskim viškom i dobio je otkaz. Tu je odluku u srpnju 2008. potpisala upravo njegova nasljednica. Isplatu je spriječila prosvjetna inspektorica.

Nada Krolo nepravomoćno je jučer u Osijeku osuđena na šest mjeseci zatvora zbog pokušaja zloporabe položaja i ovlasti, a ista je kazna izrečena i Petroviću zbog poticanja na to kazneno djelo. Ranije su već dvaput oslobođeni. – Ravnateljica je trebala prijaviti tehnološki višak razrednoj komisiji, koja je onda bila dužna tražiti mu drugi posao idućih godinu dana. U međuvremenu bi stekao uvjete za mirovinu – obrazložio je presudu sudac Darko Krušlin. Bio mu je, dodao je, nuđen posao u Ugostiteljskoj školi, no on se na tu adresu “očito nije javio”. Na čelnom mjestu škole bio je 35 godina. Dobitnik je županijske nagrade za životno djelo i državne nagrade za srednje školstvo.

– Bio je velik autoritet u toj školi, očito se njemu nije moglo suprotstaviti. No, s tolikim stažem, Nada Krolo se nije trebala upustiti u nešto što je “iz aviona” kažnjivo – rekao je sudac. Branili su se kako su bili u “pravnoj zabludi”.

– Kroz svoj dugi radni vijek nikada nisam imao problema sa zakonom. Na koncu, ne znam zašto sam ovdje jer se radi o optužbi bez dokaza, sve se temelji na “rekla-kazala” – izjavio je Petrović na sudu. Ravnateljska mu je plaća, inače, iznosila više od 10.000 kuna na mjesec.

Kao član školskog odbora, svjedočio je i Miljenko Kolobarić, poznatiji kao čelnik osječke Hvidre. Istaknuo je kako je s Petrovićem bio u korektnim odnosima iako je svojedobno, kao učenik, isključen iz te škole zbog lošeg ponašanja. Petrović je kasnije tužio školu i u parnici tražio čak 703.000 kuna otpremnine. No, tužba mu je odbijena.

Komentara 4

OB
-obrisani-
14:59 13.10.2012.

Zašto inspektori Ministarstva malo više ne povedu računa o napuhanim ravnateljskim plaćama i povlaštenim opremninama. Kada je on nju zakonski trebao dobiti. Da li kada on to zahtjeva mnogo prije redovnog odlaska u mirovinu ili dan prije umirovljenja. Kako se raspoređuje državni novac i čijom direktivom, ako je on bio veliki autoritet,dakle, strah i trepet, gdje ste kod takvih uvijek u prekršaju. Da li je u prijateljskom odnosu sa vladajućima poput Antešića, kojeg štiti i podržava Milanović. Uskoro će mo nastojati biti u blizini Milanovića, naročito ako nešto državnog novca usmjerimo na plaćanje tetinog, barbinog smještaja po mogućnosti u privatnom Domu, kako bi se lakše okoristili. Ovaj slučaj korištenja nije usamljen.

AT
atomised
15:42 13.10.2012.

To je nažalost oduvijek bila praksa u ovoj zemlji, još od potkradanja nekadašnjih samoupravnih poduzeća odnošenjem od uredskog do repro materijala, pa u zadnjih deset-petnaest godina kad su plaće, pogotovo na odgovornijim funkcijama u javnoj upravi se napuhale do totalnog nesrazmjera s privatnim sektorom. Država je sa svojim pipcima u svemu postala mjesto s kojeg se kreće u grabež. I zato nam je tako kako je. Socijalizam nikad nije umro, ali zato već dvadeset godina slušamo bajke o tobožnjem neoliberalizmu u državi. I tako će i biti dok se svi ne skinu s državnih sisa, a država ne omogući da ljudi krenu u privatni sektor i osamostale se.

DU
Deleted user
18:25 13.10.2012.

Interesantno, a čemu je razlika od slučaja bivšeg predsjednika Uprave Croatia Osiguranje Hrvoja Vojkovića? Otpremnina koju će Vojković dobiti mogla bi iznositi i do 7,5 milijuna kuna kako piše Index. A koja u tisućama drugih slučajeva gdje se morala isplatiti otpremnina da se oslobode mjesta za Kukurikavce?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije