Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KIC

Ravnateljica otkazuje izložbe, a od Grada traži novac za nove

'01.10.2013., Zagreb - Lea Vene, kustosica koja je dobila otkaz u Foto galeriji KIC-a i Marija Borovickic mlada povjesnicarka umjetnosti koja je sedam mjeseci radila na crno, unatoc obecanju da ce sta
Goran Stanzl/PIXSELL
14.10.2013.
u 08:20

G. Krmpotić Kos otjerala je stažisticu M. Borovičkić koja se brinula o radovima pa će sada morati zaposliti čuvara, kaže Labrović

Iako je prije desetak dana održana konferencija za medije nakon što je iz Galerije Forum otjerana mlada povjesničarka umjetnosti Marija Borovičkić, doznajemo da su se problemi u Kulturno-informativnom centru pod vodstvom ravnateljice Gabrijele Krmpotić-Kos nastavili gomilati. Predsjednik savjeta Galerije Siniša Labrović kaže da ravnateljica samovoljno otkazuje unaprijed dogovorene izložbe, a u isto vrijeme od Grada traži novac za novu izložbu iako se o tome ni s kim nije savjetovala.

– Članovi savjeta Galerije trebali su, kao evokaciju galerijske tradicije, imati izložbu u rujnu, a troškovi bi bili minimalni jer znamo ekonomsku situaciju i ne tražimo zahtjevne uvjete, no, ona se već drugi put odgađa, a galerija zjapi prazna. Posve slučajno doznao sam da je od Grada za iduću godinu tražila blizu 280 tisuća kuna za izložbu Joana Miroa o čemu se ni sa kime nije savjetovala. Dakle, Miroova izložba nema koncepciju, ne zna se što će se izlagati ni kada, a ravnateljica se stalno se poziva na zakonitost i transparentnost. Usporedbe radi, za 11 izložbi koje smo dogovorili s umjetnicima tražena sredstva su oko 340 tisuća kuna, kaže Labrović te nastavlja da je posve jasno kako će se iz ionako nedostatnog budžeta Galerije morati platiti čuvar budući da je otjerala stažisticu Mariju Borovičkić.– Ravnateljica istovremeno pokušava zaštedjeti na plaćanju dizajnera, lektora, na samoj produkciji izložbi... Nemoguće je raditi pod takvim pritiskom jer se osporava svaka stavka izložbe – kaže Labrović. Upitno je i održavanje, inače neuobičajeno jeftine, prijateljski zamišljene izložbe njemačkog fotografa Jochena Lemperta i ugledne kustosice Haus der Kunsta Patrizie Dander koji su se odrekli honorara tražeći tek putne troškove i dnevnice. Krmpotić-Kos nakon opetovanih poziva obećala se javiti, no nije to učinila preko tjedan dana.

>>Umjesto stažiranja, bez plaće radila osam mjeseci pa je otjerali

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije