Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ravnateljica: Osječka bolnica tražila izdvajanje. Otac: Dijete nije trebalo biti izuzeto, imamo potrebne uvjete

Miranda Glavaš-Kul, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje, podsjetila je kako je dijete rođeno dva mjeseca prerano, “s izrazito visokim faktorom rizika, iz visokorizične trudnoće i s višestrukim dijagnozama”
07. travnja 2021. u 20:47 3 komentara 1726 prikaza
IVKA KAURINOVIĆ I MIRANDA GLAVAŠ-KUL, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku i ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
Foto: Pixsell/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Roditelji dvomjesečne bebe, preminule na uskrsno jutro u dječjem domu Klasje u Osijeku, danas su pripremali pokop malene, a iz nadležnih su institucija javno ustvrdili: “Učinili smo sve što smo mogli i po propisima.”

– Centar za socijalnu skrb 3. ožujka zaprimio je obavijest Zavoda za neonatologiju i intenzivnu medicinu KBC-a o liječenju nedonoščeta, rođenog nakon komplicirane trudnoće zbog inzulin ovisnog dijabetesa majke. Majka je tijekom trudnoće u više navrata hospitalizirana u akutnom pogoršanju s ketoacidozom. Psihijatar i socijalni radnik konzultirani su zbog majčine nesuradnje tijekom trudnoće. Procijenjeno je da je svojim ponašanjem majka direktno ugrozila život i zdravlje djeteta – započela je Ivka Kaurinović, v. d. ravnatelja Centra za socijalnu skrb Osijek.

OPISALA KOBNI DAN Baka djevojčice o majci: Čula sam vrisak i vidjela da je bebi pokrivala modrice šminkom

Djevojčica je, dodala je, iz bolnice otpuštena s kliničkom slikom teške fetopatije kao posljedicom neregulirane bolesti majke u trudnoći. Razvila je i konvulzije, a imala je i oštećenje mozga zbog krvarenja.

– Dijete je rođeno kao neurorizično, a zbog zdravstvenog stanja i višestrukih dijagnoza zahtijevalo je intenzivnije praćenje i skrb te je procijenjeno da roditelji trenutačno nisu u mogućnosti zadovoljiti sve zdravstvene potrebe djeteta te da su direktno svojim ponašanjem doveli u opasnost sebe i dijete. Centar je stoga izrekao mjeru žurnog izdvajanja i smještaja djeteta u Klasje. Općinski sud donio je rješenje kojim se dijete privremeno povjerava domu na 30 dana, počevši od 12. ožujka – nastavila je ona.

‘Dijete je napredovalo’

Roditelji djeteta su, ističe, u dugogodišnjem praćenju CZSS-a, “potrebni su im stalni poticaji i kontrola tijekom godina odgoja svoje druge djece”, a mjere stručne pomoći provode se s manjim prekidima kontinuirano. U tijeku je i upućivanje starijeg djeteta na dijagnostiku u Dom za odgoj djece i mladeži Osijek, “zbog iskazanih problema u ponašanju i poteškoća iz djelokruga poremećaja pažnje i hiperaktivnosti”. Za dvoje djece poslan je pak zahtjev za upućivanje na poludnevni boravak u Klasje od 12. travnja. Pojasnila je kako o žurnoj mjeri izdvajanja iz obitelji odlučuje CZSS, ali u ovom slučaju to je zatražila bolnica jer je dijete bilo za otpust. Nije bilo “nekog velikog otpora roditelja”, a bebu su posjećivali u Klasju.

JAVNOST TRAŽI KRIVCE Socijalni radnici iz Nove Gradiške na udaru: Policija provjerava desetke prijetećih mailova

– Sama činjenica da majka nije surađivala tijekom trudnoće, da nije uzimala terapiju, ukazuje na to kakva je to skrb, najprije o svom zdravlju, a onda i o zdravlju djeteta – podcrtala je Kaurinović dodajući kako je izvijestila resorno ministarstvo o njihovu postupanju, ali nema informaciju da im dolazi nadzor.

– Stojim iza stručne procjene djelatnika Centra da je rješenje bilo u skladu sa strukom i procjenom da je za dijete ovakvog zdravstvenog stanja sigurniji smještaj u ustanovi – zaključila je. Miranda Glavaš-Kul, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje, podsjetila je kako je dijete rođeno dva mjeseca prerano, “s izrazito visokim faktorom rizika, iz visokorizične trudnoće i s višestrukim dijagnozama”.

– Smještaj i skrb djeteta kod nas tekli su bez značajnijih poteškoća, dijete je uredno napredovalo, dobivalo na težini, nije nijednom imalo povišenu tjelesnu temperaturu. Nije imalo respiratornih smetnji. Četiri je puta vođeno na pregled, roditelji su svaki put pozvani kao pratnja, a jednom su išli, tri puta su se ispričali. U tri navrata obišla nas je i patronažna sestra te izrazila zadovoljstvo općim stanjem djeteta – kazala je ravnateljica Glavaš-Kul. U jasličkom je odjelu Klasja, navodi, trenutačno 11 mališana, a nad njima cijelu noć bdije medicinska sestra.

U SLOVENIJI Ubijena 85-godišnjakinja kod Kopra, policija sumnja na unuku

‘Ništa na ovo nije ukazivalo’

– Reagiramo i na najmanju situaciju, zovemo nadležnog pedijatra i sigurno ne bismo zanemarili bilo koji simptom. Ništa nije ukazivalo na ovakvu situaciju – naglasila je.

Obdukcija je, neslužbeno se doznaje, pokazala kako je dijete umrlo od obostrane upale pluća. Postavlja se stoga pitanje kako se nije uočilo da malena ima upalu pluća.

– Nisam pedijatar, ali kasnije sam zvala liječnike koje poznajem da pitam je li to moguće, a kažu mi da postoji simptomatska i asimptomatska upala. Pitanje je i koliko su kod nedonoščeta pluća bila razvijena – rekla je ravnateljica Klasja. Iz KBC-a Osijek priopćili su nam da je dijete kod otpusta s Klinike za pedijatriju bilo zdravo, “s preporukom potrebe daljnjih kliničkih kontrola”.

Obitelj tuguje, a pokop malene je u petak.

– I dalje smatram da dijete nije trebalo biti izuzeto, imamo potrebne uvjete. U Centru se uvijek vraćaju na nekakvu prošlost. Ja sam zaposlen, supruga je imala rodiljsku naknadu, dobivamo dječji doplatak, živimo sasvim solidno. Trudim se uvijek da imaju sve – rekao nam je 30-godišnji otac preminule djevojčice. 

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • bolnaistina:

  Zašto je beba u takvom stanju otpuštena iz bolnice.

 • bolnaistina:

  Policija mora provesti strogu i detaljnu istragu. Ako neznaju neka traže specijaliste iz Zagreba, ili eu.

 • Avatar marela
  marela:

  A ravnateljica CZS Os nije znala bez čitanja izreci koju suvislu recenicu. Čak niti pročitati što joj piše na papiru. Sramota! Sada sve krivnje na majku,naravno, ona je glavni jedini i iskljucivi krivac,a drugi nisu znali skrbiti za njenu bebu...