Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Dijete je rođeno kao neurorizično, roditelji nisu bili u mogućnosti brinuti se o njemu'

Podsjetimo, beba rođena dva mjeseca prerano praktično je odmah po rođenju izuzeta iz obitelji i smještena u dječji dom
07. travnja 2021. u 11:12 16 komentara 16893 prikaza
Foto: Facebook screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon što je na uskrsno jutro u dječjem domu Klasje u Osijeku umrla beba stara dva mjeseca, izjavu za medije dala je ravnateljica dječjeg doma Miranda Glavaš te ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku Ivka Kaurinović.

RAVNATELJICA: SVE SMO PODUZELI U dječjem domu Klasje umrla beba koja je oduzeta roditeljima

Podsjetimo, beba rođena dva mjeseca ranije praktično je odmah po rođenju izuzeta iz obitelji. Prvih mjesec dana beba je bila smještena na jedinici intenzivnog liječenja na odjelu neonatologije u KBC-u Osijek, nakon čega je premještena u dječji dom Klasje. Pri redovitom obilasku novorođenčadi, zaposlenica doma uočila je kako beba ne diše. Neslužbeno doznajemo kako je uzrok bila obostrana upala pluća.

– Dana 3. ožujka Centar za socijalnu skrb Osijek zaprimio je obavijest o liječenju djeteta koje je rođeno od majke koja je bila u visokorizičnoj trudnoći. Majka je više puta hospitalizirana u akutnom pogoršanju. Procijenjeno je da je majka svojim ponašanjem ugrozila život djeteta te nije surađivala s Centrom – kazala je ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku Ivka Kaurinović.

– Dijete je otpušteno s kliničkom slikom teške fetopatije, zbog nereguliranja bolesti majke. U sklopu osnovne bolesti, dijete je razvilo i konvulzije. Prisutno je i oštećenje mozga zbog krvarenja. Dijete je rođeno kao neurorizično te je zahtijevalo intenzivnije praćenje te je procijenjeno kako roditelji nisu u mogućnosti udovoljiti svim zdravstvenim potrebama djeteta. Centar je roditeljima izrekao odmah mjeru izdvajanja djeteta iz obitelji. Centar je nakon toga uputio Općinskom sudu zahtjev te je Općinski sud donio rješenje kojim se dijete privremeno na 30 dana dodjeljuje dječjem domu u Klasju, počevši 12. ožujka, istaknula je ravnateljica Kaurinović.

Helenca Pirnat Dragičević Pravobraniteljica za djecu o slučaju dvogodišnje curice: 'Ne zatvarajmo oči pred nasiljem'

– Roditelji su u dugogodišnjem praćenju centra za socijalnu skrb te im je potrebna konstantna kontrola kod odgoja ostale djece. Za vrijeme provođenja mjera roditelji su se pridržavali svih uputa. U tijeku je upućivanje i jednog djeteta na timsku procjenu zbog iskazanih poremećaja ponašanja iz djelokruga poremećaja pažnje i hiperaktivnosti – rekla je te dodala kako je za dvoje djece upućen i zahtjev za smještanjem u dječji dom Klasje te da bi ta mjera trebala početi 12. travnja.

Ravnateljica Centra izrazila je i sućut roditeljima i članovima obitelji, a obratila se i ravnateljica dječjeg doma u Klasju Miranda Glavuš.

– Na uskrsno jutro preminula je dvomjesečna korisnica dječjeg doma. Možemo reći kako je zaposlenica tijekom noći uočila da beba ne reagira na podražaje. Pozvala je hitnu pomoć te je krenula reanimacija. I nakon reanimacije, dijete nije reagiralo – rekla je ravnateljica dječjeg doma.

– Smještaj je tekao bez poteškoća. Dijete je dobivalo na težini te nije imalo povišenu temperaturu, četiri puta voženo je na preglede. U tri navrata došla je i patronažna sestra. Na sve preglede bili su pozvani i roditelji, a od četiri puta, roditelji su prisustvovali jednom – nadodaje.

Stvarno?! Ljudi u šoku nakon poteza jedne mame: Bebi je napravila manikuru i ponudila drugima istu uslugu!

Glavaš je rekla i kako je na smještaju jedanaestero jasličke djece.

– Sestre ne spavaju po noći, one borave s djecom. One cirkuliraju i obilaze ih noću svako toliko. Tijekom noći radi jedna sestra, a tijekom dana jedan predškolski odgajatelj te jedna sestra. Osim tog odjela imamo i odjel majki s bebicama te odjel predškolske dobi, govori.

Bez obzira koliko imamo korisnika, mi po žurnom nalazu moramo primiti djecu, govori Glavaš, te im možemo dati ljubav i brigu u okviru naših resursa.

Iako o tome odlučuje Centar za socijalnu skrb, u ovom slučaju žurnu mjeru zatražila je bolnica u Osijeku.

– Izvijestili smo policiju o našim postupanjima. Nemamo informacije da se pokreće istraga – kaže Kaurinović te nadodaje kako stoji iza stručne procjene da je postupanje dječjeg doma i Centra bilo u skladu s pravilima struke.

Beba - ilustracija PRVI TAKAV SLUČaj Kod novorođene bebe pronađena antitijela COVID-19? 'Majka se cijepila tijekom trudnoće'

– Sama činjenica da majka nije tijekom trudnoće surađivala upućuje na to kakva je to skrb, najprije o svom zdravlju, a onda o zdravlju djeteta – naglasila je ravnateljica Kaurinović.

Na pitanje novinarke o tome zašto nitko nije pitao za mišljenje majke koja je, kako govori, svakodnevno davala sebi inzulin i brinula se o svom zdravlju, Kaurinovićje kazala kako to nije potvrđeno.

– Ne možete tako govoriti, vi to ne znate. Pretenciozno je govoriti da vi to znate jer je obitelj u dugogodišnjem tretmanu unutar sustava Centra i ne znate što se događalo, naglasila je.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • Ventilator2:

  Roditelji se nisu mogli brinuti o djetetu, Al ni vi se niste iskazali

 • Avatar arator
  arator:

  Da, dijete nije imalo upalu pluća kad je došlo u dom!!! Eto kako ste se brinuli za bebu, sram vas bude, niste vi ništa bolje od majke koja je pretukla dijete, ovo je umrlo pod vašim nadzorom

 • ja-ma:

  Uzimate djecu kome ne treba i ubijate ih ,a kome bi trebali ostavljate da ih ubiju. Obostrana upala pluća? Imala sam ju kao dijete i mama kaže da sam disala "na škrge".Vi to niste primjetili? Užas!!!