Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstveni proračun

Ravnatelji bolnica postaju menadžeri, tko ne ispuni plan, čeka ga smjena

Siniša Varga
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
06.12.2014.
u 14:30

Kriteriji za više novca: obavljanje zdravstvenih usluga, stanje lista čekanja, broj i kvaliteta kadrova, veličina rashoda...

Bolnice u idućoj godini mogu očekivati više novca jer je proračun za bolnički sustav povećan za 17 posto, odnosno za 1,2 milijarde kuna te iznosi ukupno 8,117 milijardi kuna, neslužbena je informacija sa savjetovanja Udruge poslodavaca u zdravstvu u Opatiji na kojemu je sudjelovao i ministar zdravlja Siniša Varga.

Iako nam je jedan od sudionika savjetovanja rekao: “Iduće ću godine imati 17 posto veći proračun”, takva matematika ne stoji s obzirom na to da je zdravstvena vlast odredila kriterije prema kojima će korigirati bolničke proračune.

Kriteriji su: obavljanje zdravstvenih usluga, ponude Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje koliko čega namjeravaju izvršiti u godini, stanje lista čekanja, broj i kvaliteta kadrova te veličina rashoda. Ispunjavanjem tih uvjeta bavit će se ravnatelji bolnica koje od iduće godine, kako neslužbeno doznajemo, čeka realizacija ministrove najave da će postati menadžeri. Dobit će i menadžerske ugovore, što znači da će njihov posao, ali i plaća, ovisiti o poslovnim rezultatima bolnice kojoj su na čelu.

Dakle, ravnatelj bolnice od iduće će godine moći biti i smijenjen ne ispuni li plan. Hoće li se ispuniti i ciljevi – smanjenja lista čekanja te zaustavljanje daljnjih gubitaka, vidjet će se ubrzo nakon njegove primjene koja bi trebala početi 1. travnja kad se potpišu novi ugovori.

>>Sporno 196.312 kuna Vargina troška za analize

>>Zarada u privatnoj praksi spriječila bi odljev liječnika

Komentara 4

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
15:24 06.12.2014.

...nove sistematizacije i u MIZ i HZZO... novozaposlenici na radnim mjestima koja će tek biti ovorena novim sistematizacijama... 8 milijuna kuna potrošeno diretnom pogodbom... a gdje su štetni ugovori... ugovaranje viših cijena usluga... pripreme viših cijena postupaka i proceudra za novo ugoravanje... i još uvijek nikome nije objasnio... kako će uštedjeti... ili kako će održati isto izvršenje usluga... ili kako će napraviti više nego do sada... jer mu je osnovni cilj preusmjeriti profitabilne poslove privatnim izvršiteljima... a neprofitabilne ostaviti javnoma... i plaćati usluge više... da se njemu i partnerima isplati... VD mijenja cijene DTS-a... a on... već mjesecima radi nove cjenike...s novim viših cijenama...kako je i obećao zubarima, ljekarnicima i drugima... a nije ga briga kako bi poslovale bolnice i druge javne ustanove ukoliko im ne bude plaćao, nego tek po izvršenju... stoga i ima potporu privatnih pružatelja zdravstvenih usluga i zakupaca... jer se radi o pogodovanju njima... i ponovnoj provedbi stihijskih izmjena... i pogodovanja odabranima na štetu pacijenata... jer ima priliku sada...

Avatar Nick2k
Nick2k
14:59 06.12.2014.

Kako mozes biti efikasan ravnatelj ako nikoga ne mozes otpustiti. Nema nista od toga...

NV
novo vriijeme
17:52 06.12.2014.

Nitko neće biti smijenjen jer su svi politička pitanja. Što se tiče lista čekanja bolnice lako zamagle liste i sve je kod Vrage OK. Npr prije tri mjeseca zovem KBC Rebro hoću se naručiti na pretragu, Kažu ostavite podatke javit će mo vam se Još se nisu javili, zapravo oni uopće ljude ne stavljaju na liste pa liste nisu ni duge. pisiju ih po tekama i ladicama i drže liste lažno kratke ili imaju dvije liste jednu za javnost kratku i jednu internu ogromnu. Kada će Vraga stati na kraj tim manipulacijama, vrijeme teće a programa nema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije