Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezervni položaji

Ravnatelja Rebra Željka Reinera postavili i za šefa interne medicine

reiner
Željko Hladika/Pixsell
VL
Autor
Diana Glavina
24.05.2011.
u 10:00

U pravnom smislu nema zapreke u tome što je ravnatelj Reiner postao predstojnik Klinike, no mnoge je iznenadila brzina kojom je postupak obavljen

Upravno vijeće Kliničkog bolničkog centra Zagreb jučer je za novog predstojnika Klinike za internu medicinu izabralo ravnatelja bolnice, akademika Željka Reinera, kojemu su konkurirali prof. dr. Rajko Ostojić i prof. dr. Igor Aurer.

Zabraniti bilo kojemu ravnatelju bolnice da se kandidira za funkciju šefa klinike bilo bi neustavno. Nije riječ o sukobu interesa jer liječnik može istovremeno biti prvi čovjek bolnice i prvi čovjek klinike. U pravnom smislu, dakle, nema zapreke u tome što se ravnatelj Reiner natjecao i postao predstojnik Klinike.

Iako je scenarij posve jasan: Reiner, koji je član HDZ-a, želio si osigurati šefovsko mjesto u slučaju da HDZ izgubi izbore jer teško je vjerovati da bi u tom slučaju ostao na čelu najveće državne bolnice u Hrvatskoj. A s obzirom na to da ravnatelj bolnice imenuje šefove klinika, teoretski, Reiner je mogao imenovati sam sebe, a da bi spriječio sukob interesa, ovlasti ravnatelja u ovom je slučaju preuzelo Upravno vijeće bolnice.

Prema dostupnim informacijama, isti je model prije nekoliko godina, u vrijeme koalicijske vlade, primijenio prof. dr. Joško Paladino. Dok je bio ravnatelj zagrebačkog KBC-a, Paladinu je istekao mandat šefa Klinike za neurokirurgiju.

Nije mu smetalo to što je bio ravnatelj, već se ponovno kandidirao i za šefa neurokirurgije. Za novi mandat izabralo ga je tadašnje Upravno vijeće bolnice.

Iako i nije bilo sumnje da će Reiner biti izabran za novog šefa interne, nakon što je prof. dr. Igoru Vuceliću istekao mandat, mnoge je prije svega iznenadila brzina kojom je procedura obavljena.

– S obzirom na to da je natječaj završio u petak, nadam se da nije bilo kandidata koji su svoje prijave poslali poštom, što bi značilo da se takva eventualna prijava nije niti mogla razmotriti. Toplo se nadam da su programi i planovi razvoja klinike svih kandidata došli do članova nekog povjerenstva. A članovi Upravnoga vijeća KBC-a očito su imali izrazito naporan vikend jer su pomno morali analizirati sve programe razvoja klinike – komentar je prof. Ostojića, SDP-ova glavnog kandidata za ministra zdravstva.

Ključne riječi

Komentara 4

BE
bebe
11:36 24.05.2011.

on je naravno toliko sposoban da može obavljati više odgovornih funkcija odjednom i još pisati pjesme u slobodno vrijeme....

Avatar drInternet
drInternet
12:21 24.05.2011.

*** Častohlepni Reiner je samo krak zdravstvene hobotnice ali obrazac kako se grade privatne karijere javnim novcima (najlakše je sanitaciju zdravstva početi s njime obzirom je glava i tinta sakrivena -hebrang, kostović i dr.): WHO Za početak, pogledati kratko vrijememe Reinerovog ministrovanja i uočiti će se faktura od 4,5 mil DM našeg novca plaćena privatnoj firmi sa dva zaposlena (čak je i Škegro 3x odbio transakciju ali...) kojom je kupljeno članstvo u WHO (istina, u odboru pušenja ali nije on jedini neznalica u Ženevi) Postati akademik bilo je puno jednostavnije samo je neš dulje trajalo. Ova pozicija nije kupljena novcima nego nekretninom. Naime, doktori su dugo pružali otpor prijetnjama i uništavanju jedine poliklinike za studentsko zdravlje ali su napokon zakonski ukinuti. Zatim je zgrada kod Džamije prešla u vlasništvo HAZU i više nije bilo prepreke za jednoglasan izbor u članstvo akademije... verte

DO
Dončura
15:07 24.05.2011.

Pa ovo je uobičajena praksa. Ravnatelj Vinogradske bolnice je već dže vrijeme i ravnatelj i predstojnik neurokirurgije s time da se ista uređuje po svjetskim standardima da kada prestane biti ravnatelj ima što bolje uvjete za rad. Kod nas je sve moguće ako si politički podoban.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije