Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ravnatelj SOA-e Markić na osnivanju Europskog obavještajnog kolegija

Europski obavještajni kolegij je platforma za ne-operativnu razmjenu informacija, sa svrhom stvaranja zajedničke europske strateške obavještajne kulture
06. ožujka 2019. u 16:48 2 komentara 397 prikaza
Markić na osnivanju Europskog obavještajnog kolegija
Foto: soa.hr
Pogledajte galeriju 1/3

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sudjelovao je, zajedno sa 45 ravnatelja službi i 11 koordinatora iz 66 sigurnosnih i obavještajnih službi iz 30 država, na osnivanju Europskog obavještajnog kolegija u Parizu. Europski obavještajni kolegij je platforma za ne-operativnu razmjenu informacija, sa svrhom stvaranja zajedničke europske strateške obavještajne kulture u kontekstu sigurnosnih i geopolitičkih promjena u svijetu. Osnivanje Kolegija inicirao je francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je o njemu govorio u rujnu 2017. godine na sveučilištu Sorbonne zalažući se za "ujedinjenu i demokratsku suverenu Europu".

Tomislav Tolušić Za koga vi radite? Afere Tolušić i Radeljić, smjena Lozančića, Agrokor, ‘nadzor’ ministara – što je radila SOA?

Upravo Macron zatvorio je okrugli stol na kojem je Daniel Markić bio jedan od četiri panelista, uz ravnatelja francuske sigurnosne službe DGSI i obavještajne službe DGSE te ravnatelja španjolske sigurnosno-obavještajne službe CNI. Macron je tom prigodom, zatvarajući prvi susret Europskog obavještajnog kolegija, naglasio da se Europski obavještajni kolegij osniva s tri cilja, zbog pojašnjenja izazova obavještajnog rada onima koji donose odluke, razmjena iskustava i znanja te zbog strateškog promišljanja u koje bi se uključila i akademska zajednica.

Daniel Markić Šef SOA-e Markić o prijetnjama Radeljiću: Mi to ne činimo, služba ne prijeti smrću

Iz SOA-e pojašnjavaju kako Kolegij neće biti alat za operativnu razmjenu podataka ili mjesto za donošenje operativnih odluka, niti je zamišljen kao prethodnica obavještajne agencije EU niti mu je cilj zamijeniti nacionalne obavještajne službe, već treba pomoći u razmjeni iskustava i izgradnji zajedničke europske strateške kulture. Susreti Europskog obavještajnog kolegija održavat će se četiri puta godišnje, a sljedeći susret održat će se u Madridu, Španjolska.

 

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • .:

    Pa što je taj totalni diletant tamo radio osim sramotio Hrvatsku ?

  • zlatko01:

    sad kad podju da cmekaju neprijazelje vanjske i unutarnje.