Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imaju mjesta za novooboljele

Ravnatelj KBC-a Split: Pala je dob bolesnika. Otkrio i s kakvim se teškoćama bore pacijenti

Karlovac: Odjel za COVID karlovačke bolnice
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
18.11.2020.
u 15:14

Na današnji dan je u bolnici zbog koronavirusa tako hospitalizirano 135 bolesnika, većina ih je na kisiku, puno ih je s upalama pluća, a 11 ih je na respiratoru.

Splitsko-dalmatinska županija u srijedu ima rekordan broj novozaraženih, ukupno ih je 439 zbog čega se kapaciteti bolnice popunjavaju, no ravnatelj bolnice Julije Meštrović poručuje da imaju prostora za zbrinuti sve novooboljele.

Sve je više bolesnika zaraženih covidom u KBC-u Split, ali to je ono na što smo upozoravali i očekivali da će se dogoditi, poručuje čelni čovjek bolnice Julije Meštrović i nastavlja da se nažalost događa da je broj bolesnika sve veći.

Na današnji dan je u bolnici zbog koronavirusa tako hospitalizirano 135 bolesnika, većina ih je na kisiku, puno ih je s upalama pluća, a 11 ih je na respiratoru.

"Za to povećanje broja bolesnika smo se pripremili, otvorili nove prostore i kapacitete, pripremili nove posade, educirali novo osoblje, doktore i medicinske sestre, pa za sada sve funkcionira najbolje moguće. Kapacitet naše bolnice je 200 postelja, imamo i dalje mogućnost širenja, već smo odredili kako ćemo se dalje širiti na Križinama, a uz to raditi sve ono što i danas radimo", poručio je Meštrović dodavši da imaju dovoljno opreme, lijekova i respiratora, pa se građani ne moraju brinuti.

Video: U Hrvatskoj najgori dan od početka epidemije: Imamo 3251 novozaraženih i 38 osoba je preminulo.

Rekao je i kako za sada nemaju problema s osobljem, te se nada da će uspjeti raditi tako da se to neće dogoditi, pa makar se i povećavao broj bolesnika. Otkrio je i kako je prvi kat KBC Split na lokalitetu Križine spreman za rad, tamo je pripremljen prostor, donesena oprema, osoblje je već na odjelu i spremni su za rad. Upitan je rekao kako su hladni pogon trebali smanjiti, no još uvijek radi.

Dodao je da je među novooboljelima sve veći broj onih koji nemaju komorbiditete, prosječna dob hospitaliziranih je niža nego što je to bilo ranije. U prosjeku je barem pet godina niža dob nego što je to bilo ranije kada su bolesnici imali više od 80 godina, dok su danas značajno ispod tih godina. 

Na novinarsko pitanje kakvi su zdravstveni problemi oboljelih osoba, ravnatelj je odgovorio da imaju bolesnika za koje znaju da bolest traje dugo, da je oporavak izuzetno spor, da se osjećaj slabosti produžuju dugo vremena, a teškoće disanja su ozbiljne. Napomenuo je i da su sve komplikacije vezane uz tu infekciju poznate i mogu se svugdje pročitati, no to je ono što sigurno imaju u odnosu na svoje bolesnike.

Građanima je po tko zna koji put poručio da se pridržavaju higijensko-epidemioloških mjera koje su dobro poznate. Poručio je građanima da održavaju razmak, nose maske i paze na higijenu jer je to način da se održi naše društvo, ali i KBC Split.

Komentara 1

MU
Muzakus
17:45 18.11.2020.

Ima mjesta? Onda lagano do kafića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije