Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nečisti računi

Ravnatelj Benko na službenu karticu kupovao parfeme

benko
Marko Jurinec/Pixsell
07.11.2010.
u 22:30

Izvodi sa službene kartice Instituta i priloženi računi pokazuju da je ravnatelj profinjena ukusa i da je mnogo trošio, a on tvrdi kako ništa od toga nije bilo za njegov osobni užitak

Dior J’adore EDP spray – 69,90 eura, Hermes Jardin sur le nil EDT spray – 125 eura, Chanel No5 EDT spray – 79,90 eura... niz se nastavlja s još dva parfema, a ukupni iznos koji je u jednoj pariškoj parfumeriji platio bivši ravnatelj Hrvatskog šumarskog instituta Miroslav Benko izvadivši službenu MasterCard karticu penje se na ukupno 392,60 eura. Drugi je račun, koji podjednako može biti iritantan za građane, porezne obveznike, koji su iz svojih džepova financirali njegove potrebe i hirove, na 3995 kuna.

Modna kombinacija

Napravljen je u jednoj zagrebačkoj trgovini, a Miroslav Benko njime je platio šešir 540 kn, košulju 260 kn, jedne čarape 125 kn a druge 95 kn, jaknu 1200 kn, hlače 490 te cipele 1285 kn.

Dakle, jednu kompletnu kombinaciju, od glave do pete, Benko je kupio na račun građana. Osim toga, trošio je u restoranima, mesarsko-kobasičarskim radnjama, u hotelima, na putovanjima. Jednom prilikom bio je na službenom putu u Mađarskoj, ali to mu nije bilo dovoljno pa je – kad je već u Europskoj uniji – na dva dana skoknuo do Madrida.

Madrid nije bio planiran niti je poznata svrha toga putovanja. Ravnatelj je sam sebi ovjeravao račune, bez suglasnosti Vlade, odnosno Ministarstva obrazovanja, zaduživao se na više godina zbog kupnje potrebnih strojeva, često nije imao originalne račune, na karticu je uzimao gotovinu.... Sve je to utvrđeno proračunskim nadzorom koji je u Šumarskom institutu proveden potkraj veljače i početkom ožujka ove godine, a utvrđivalo se na koji je način Benko trošio proračunski novac u 2008. i 2009. godini.

Miroslav Benko dužnost ravnatelja obnašao je šest godina, do travnja ove godine, kada je podnio ostavku. Prema informacijama iz izvora bliskih Institutu, na taj se korak odlučio kada je shvatio da će ga Upravni odbor smijeniti. No, sam Benko, koji trenutačno radi u Varaždinu kao istraživač u istraživačkom centru Šumarskog instituta, tvrdi da se povukao jer nisu prepoznati “trud i energija kao ni rezultati” koje je imao.

“Ponižavali su me”

– Bio sam razočaran, a i pritisak je bio prejak. Nije bilo podrške, dapače, umjesto toga, doživljavao sam stalno nerazumijevanje i ponižavanje – kaže 54-godišnji Benko. A pitanjem o kupnji parfema, odjeće i o sličnim troškovima koje je plaćao službenom karticom, kaže da smo ga iznenadili.

– Da, kupovani su. Kome, kaj ja znam. Pa dobro, eto, što sad novine to pitaju, sve je rađeno u interesu posla, a ne zbog privatnih užitaka. Detaljne odgovore dat ću onima koji to budu službeno tražili. A u Madridu sam radio ono što i u Moskvi, Budimpešti ili sad u Sarajevu. Postoje dokumenti, dokazi, sve sam išao zbog posla, zbog Šumarskog instituta i razvoja šumarske znanosti – kazao nam je Benko.

Komentara 51

Avatar lkis05@htnet-dsl
lkis05@htnet-dsl
06:40 08.11.2010.

Ako se pkrene postupak,bit će skuplji postupak nego parfemi i ostalo!?Ovisi će kako je dobar s Šeksom!???

OB
-obrisani-
05:42 08.11.2010.

Oštetio je državni proraćun za 850 kuna. Nadam se da će mu naš Šeks odrezati barem 30 godina robije Hebrang

CI
ciglica
22:39 07.11.2010.

Eh, da je barem jedini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije