Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
papa emeritus

Ratzinger: Nitko me nije primorao na ostavku

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
26.02.2014.
u 16:14

Ratzinger opovrgava i postojanje neke „dijarhije“ (dvovlašće) i naglašava kako postoji samo jedan papa s punom funkcijom

„Nema nikakve dvojbe glede valjanosti mojeg odustajanja od Petrove službe“, a spekulacije s time u vezi su „jednostavno apsurdne“, napisao je Benedikt XVI. novinaru lista Stampa Andreai Tornielliju. Ratzingerovo pismo, u kojem negira bilo kakve pritiske ili zavjere zbog kojih je trebao napustiti Petrovu stolicu, danas objavljuje web stranica Vatican Insider.

Ratzinger opovrgava i postojanje neke „dijarhije“ (dvovlašće) i naglašava kako postoji samo jedan papa s punom funkcijom, a to je papa Franjo. Postoji i papa emeritus, kaže Ratzinger, ali kojem „je jedina i jedinstvena uloga“ da u svojim danima „moli za svoga nasljednika“. Naime, posebno nakon što se pojavio u bazilici sv. Petra za vrijeme konzistorija 22. veljače, počelo se nagađati u medijima o „dvojnom“ upravljanju Crkvom, kao i o tome kako je Benedikt XVI. bio primoran podnijeti ostavku. Sada Benedikt XVI., koji živi u bivšem samostanu Mater Ecclesiae unutar vatikanskih zidina, opovrgava takva nagađanja. Podsjetimo kako je Benedikt XVI. u govoru 11. veljače 2013. najavio kako će napustiti Petrovu stolicu 28. veljače u 20 sati zbog fizičke slabosti (ingravescente aetate) i poodmaklih godina, kako je rekao.

Ratzinger je tada dao do znanja kako će zadržati ime Benedikt XVI., a s tim imenom se potpisao i u pismu upućenom sada novinaru Tornielliju, a kao memorandum lista na kojem je napisao svoje reakcije na medijska nagađanja, stoji Papa emeritus.

Osjetio da slabi

Tijekom svoje posljednje opće audijencije, 27. veljače 2013., Benedikt XVI. je vjernicima kazao kako je posljednjih mjeseci osjetio da fizički slabi i da je uporno molio Boga da mu prosvijetli što treba činiti za dobro Crkve i osobno. Naglasio je kako se odlučio za ostavku u punoj savjesti, te kako će živjeti „sakriveno od svijeta“, ali što ne znači „povlačenje u privati život“. Sada u povodu godišnjice odreknuća Benedikta XVI. piše se i nagađa o razlozima njegova poteza, a ima i onih koji drže kako je njegova ostavka nevažeća i kako bi trebao imati aktivnu ulogu u upravljanju Crkvom zajedno sa sadašnjim papom.

Andrea Tornielli je poslao Benediktu XVI. pismo s nekim pitanjima vezanima za ta pisanja i takva tumačenja. Dva dana nakon što je uputio pismo papi emeritusu dobio je odgovor u kojem Ratzinger ističe kako nema dvojbi glede valjanosti njegova odstupanja od Petrove službe. „Jedini uvjet valjanosti je potpuna sloboda u donošenju odluke. Spekulacije oko nevaljanosti odustajanja su jednostavno apsurdne“, napisao je Ratzinger. Tornielli je za Vatican Insider napisao kako se znalo za želju Ratzingera da jednom odstupi, a što je, uostalom, i potvrdio u 2010. godine u knjizi njemačkog novinara Petera Seewalda „Svjetlo svijeta“.

 - Ako jedan papa shvati s jasnoćom kako nije više sposoban fizički, psihički i duhovno obavljati svoje obveze, onda ima pravo, a u nekim slučajevima i obvezu, podnijeti ostavku“, kazao je Benedikt XVI. tri godine prije negoli je napustio Petrovu stolicu. No, Katolička crkva je prolazila kroz teške trenutke, skandale kao što je bio Vatileaks za curenje informacija izvan vatikanskih zidina. Održan je proces u kojem je bio osuđen papin sobar Paolo Gabriele za iznošenje povjerljivih pisama iz papine sobe. Zatim izjava Gabrielea kako je objavom tih dokumenata htio pomoći papi. Govorilo se o lobijima itd., pa je na određeni način bilo i logično posumnjati kako se Benedikt XVI. povlači kako bi se netko drugi sučelio sa skandalima. Ratzingerovi najbliži suradnici su znali o njegovoj želji da ode u mirovinu.

Nije bilo druge odjeće

No, Benedikt XVI., kako je i kazao u knjizi „Svjetlo svijeta“, drži kako pape ne trebaju napuštati brod u teškoćama, pa je počekao završetak procesa Gabrieleu, izvješće trojice kardinala o curenju informacija iz Vatikana, dakle završetak skandala nazvanog Vatileaks i tek je onda ostavio svoj položaj. U pismu novinaru Tornielliju, Benedikt XVI. objašnjava i zašto je zadržao bijelu odoru i ime. „U zadržavanju bijele odjeće i imena Benedikt postoji samo jednostavna praktična stvar. U trenutku odreknuća nije bila na raspolaganju druga odjeća. Uostalom nosim bijelu odoru drugačiju od one koju nosi papa. I tu postoje, dakle, spekulacije bez temelja“, napisao je Benedikt XVI. Kada ga je, tijekom konzistorija, išao pozdraviti papa Franjo, Benedikt XVI. si je skinuo papinsku kapicu pokazavši na taj način tko je Papa i da je samo jedan Papa.

Švicarski teolog Hans Küng obznanio je prije par tjedana kako mu je Benedikt XVI. napisao kako je vezan za papu Franju identičnim pogledima i „prijateljstvom od srca“, te kako moli za svoga nasljednika. Odmah je bilo i onih koji su u sumnju doveli Küngovo pisanje o Benediktu XVI., pa ga je sada Tornielli pitao da to prokomentira. Benedikt XVI. je sada napisao: „Prof. Küng je doslovno i ispravno citirao riječi iz pisma koje sam mu uputio“. Jasan odgovor pape emeritusa. Zapravo glede svega je bio jasan, ali to ne znači kako se i dalje u medijima neće nagađati zbog čega je napustio Petrovu stolicu.

>> Ratzinger i Franjo viđaju se češće negoli to javnost doznaje

Komentara 1

Avatar MDubović
MDubović
17:29 26.02.2014.

Malteški vitezovi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije