Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
branitelj/dezerter

Ratovao do 1996. pa pobjegao – sada nema nikakva prava

\'Koprivnica, 29.09.2010 - Zdenko Ferencak, branitelj kojemu MORH unatoc odluke Upravnog suda ne zeli vratiti braniteljski status. Snimio: Marijan Suu009Aenj\'
Marijan Sušenj/PIXSELL
30.09.2010.
u 10:00

Ferenčak priznaje da je otišao iz postrojbe, ali kaže kako je to učinio kad više nije bilo ratnih djelovanja, i to zbog psihičkih razloga.

Državi sam u Domovinskom ratu dao svoje najbolje godine, a sada od toga nemam ništa – žali se Zdenko Ferenčak (38) iz Svete Ane pokraj Đurđevca.

Tvrdi da je 1996. godine napustio svoju postrojbu pet dana prije roka, i to zbog psihičkih problema. Zbog toga je nečasno otpušten iz HV-a, iako je, kako tvrdi, ratovao još od 1991. godine na bojišnicama u Pakracu i Dubrovniku.

– U ratu sam bio pričuvni policajac, a negdje 1996. godine zbog ratnih strahota koje sam proživio pokušao sam suicid. Uskoro sam se ipak prijavio u Gromove u Sisku, no nisam više mogao izdržati i pobjegao sam – ispričao je Ferenčak.

Ne smatra se dezerterom jer, kaže, nije napustio postrojbu za ratnog djelovanja, nego kad je bio na čuvanju straže, a rat već gotov. Kako na nečastan otpust nije na vrijeme reagirao žalbom, zadnjih se godina poteže po sudovima.

Od Upravnog suda 2008. godine dobio je rješenje u kojem se napominje da je Ministarstvo obrane 1997. godine donijelo rješenje o njegovu nečasnom otpustu, a 2006. godine potvrdilo da je sudjelovao u ratu. Znači, ta je potvrda izdana nakon rješenja o otpustu.

– Tom presudom u stvari nije ništa riješeno, jer nečastan otpust nije maknut. On je trebao dobiti otkaz jer je napustio radno mjesto, a da je bio u ratu, nitko mu ne može osporiti. Što mu znači braniteljska iskaznica kad nema nikakva prava – kaže Kristijan Fereša, šef udruge Hrvatskih branitelja od 1990. do 1996, koji je Ferenčaku pomogao oko njegova slučaja.

Ipak, đurđevački branitelj kaže da neće odustati i da dalje želi ratnu mirovinu.

– Nitko me ne pita od čega ću živjeti. Sada radim kao šumski radnik, ali tako neću moći još dugo – žali se Ferenčak.

Do objavljivanja teksta iz MORH-a nisu odgovorili na naša pitanja o Ferenčakovu slučaju.

Komentara 4

MO
modovisisajteMaraschino
19:33 30.09.2010.

pitam se gdje se ratovalo 1996? a neki dan slusam jednog kako se hvali kako je upravo dobio RVI!!!!.... to ce biti kao partizani sto su dobijali boracke penzije a bili rodjeni 43...

AB
abendblatt
10:25 01.10.2010.

Njemu sposobnom za rad i ne pripada nikakva braniteljska penzija, njemu je samo da ne radi i da ga drzava uzdrzava, ima takvih puno.

MA
mamuti
23:27 13.12.2010.

Ja se samo pitam kako bi bilo da nije bilo rata........tko bih im onda mirovine dao i djelio stanove.tko bi im onda djecu skolovao.... svaka cast ljudima koji su ostali invalidi, a i onima koji su se poslje rata vratili normalnom zivotu i funkcioniraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije