Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAG

Ratni zločinac Charles Tayler za svoje uhićenje optužio Nigeriju

taylor
Reuters
10.11.2009.
u 14:52

Charles Taylor, bivši liberijski predsjednik, progovorio je na svom suđenju pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu o okolnostima svojega uhićenja za koje tereti bivšega nigerijskog predsjednika Obasanja.

Charles Taylor, bivši liberijski predsjednik, progovorio je na svom suđenju pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu o okolnostima svojega uhićenja za koje tereti bivšega nigerijskog predsjednika Obasanja. Tužiteljstvo koje se bavi zločinima počinjenim u Sijera Leoneu zauzima posebno mjesto u Haagu. 
 

Taylor, koji je izravno bio upleten u krvavi građanski rat koji se vodio više do deset godina i koji je sredinom devedesetih postao posebno okrutan, trenutačno je u nizozemskom zatvoru. Ujedinjeni revolucionarni front koji je predvodio Foday Sankoh uz Taylorovu podršku po nekim procjenama odgovoran je za smrt 200.000 ljudi. 
 

Pobunjenici su se cijelu dekadu borili protiv vlasti koja se često mijenjala. Taylora se tereti da je suodgovoran za nasilne amputacije nogu i ruku, regrutiranje dječaka, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Rat je financiran nelegalnom trgovinom dijamantima, no unatoč tome što je zemlja izuzetno bogata i što je rat završen prije sedam godina, Sijera Leone i dalje slovi kao jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu. 
 

Godine 2006. Taylor je napustio zemlju i otišao u egzil u Nigeriju gdje je i uhićen nakon što su Sjedinjene Države zatražile njegovo izručenje kako bi ga se moglo izvesti pred sud. Nigerijske službe Taylora su uhitile dok je tadašnji predsjednik Obasanjo krenuo na službeni put u Washington. Taylor je rekao kako su ga prevarile nigerijske vlasti koje su mu zajamčile slobodu. Taylor je na ročištu izjavio kako bi volio pogledati Obasanja u oči i upitati ga zašto su ga prevarili.

Komentara 2

FA
faxfax
15:29 10.11.2009.

u hag sa njim

Avatar Idler 3
Idler 3
16:13 10.11.2009.

Ma neboj se Taylore, malo se sprdaj sa sudom, malo optuži ustašoidne Hrvate, malo se zakuni u \"vascelo sijeraleonstvo\"...i eto tebe vani slobodan ko ptica !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije