Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI KVADRATI

Ratni kvadrati: Ivan Tolj stan od 2 milijuna otkupio za 220.000 kuna

'CRNA IVAN  TOLJ SNIMILA:ANDREA KASANIC'
Foto: ''
1/3
23.01.2011.
u 17:54

"Sve što ima može zahvaliti tomu što je bio Šuškov čovjek", tvrdi naš sugovornik. Tolj: Bio sam samo Šuškov suradnik.

U novoj zgradi u Ilici 176, malo dalje od Slobodana Praljka, prvi je vojni stan dobio i ratni šef IPD-a (Odjel informativno-političkih djelatnosti) general Ivan Tolj. General pjesnik, kako su ga nazivali, 7. siječnja 1994. dobio je na četvrtom katu stan od 116 kvadrata.

No Tolj se u novom stanu nije dugo zadržao. Iz njega se iselio 16. listopada 1995. i istoga dana dobio novo rješenje za još veći stan od 130 kvadrata u urbanoj vili na Horvatovcu 76 b. Ondje se uselio 22. travnja 1996. Četiri mjeseca poslije, stan procijenjen na 2,2 milijuna kuna (590.000 DEM) otkupio je za samo 229.000 kuna!

Toljev bliski suradnik iz ratnih dana tvrdi kako je i generalski čin i vojni stan na Horvatovcu general "pjesnik" zaslužio samo zato što je bio u milosti pokojnog ministra Gojka Šuška.

– Taj rata nije vidio. Sve što ima može zahvaliti tomu što je bio Šuškov čovjek – tvrdi naš sugovornik.

Ivan Tolj nije nam želio odgovoriti na pitanje kako je i na temelju čega dobio vojni stan i generalski čin.

– Ne želim razgovarati o tome. Veza sa Šuškom? To su gluposti! – odbrusio je i spustio slušalicu. Zanimljivo, Toljev stan u Ilici dodijeljen je Slavku Baturu iz MORH-ove Uprave za odnose s javnošću, sljednice IPD-a, odnosno Političke uprave.

Na Horvatovcu, samo dva kata niže od Tolja, stan je dobio i glasnogovornik Zagrebačkog holdinga Dušan Viro, bivši Toljev zamjenik. Viro se u stan površine 104 četvorna metra uselio istog dana kada i Tolj.

– Nema ništa sporno u tome. Kao dragovoljac koji je bio i na prvoj crti bojišnice iskoristio sam pravo za otkup stana. Ni kvadratura nije sporna jer sam tada već imao troje djece – rekao je Viro.

U istoj zgradi stan od 134 kvadrata dobio je i Ante Gugić, dugogodišnji šef SIS-a i nasljednik Markice Rebića na mjestu pomoćnika ministra obrane za obavještajne poslove. Karijerni kriminalist i obavještajac, Gugić je spominjan u nekoliko afera, od kojih je svakako najznačajnija "Operacija Kameleon" – velika akcija obavještajnih službi s kraja 90-ih u kojoj su nadzirali rad nevladinih organizacija.

Komentara 106

HA
havrda
10:46 11.06.2015.

Koliko je "generala" postalo "generalima" preko veze, dobilo stanove preko veze, diplome preko veze... ZNA SE. Kako je rekao ćelavac: "'Ko je jamio - jamio."

Avatar Gustav
Gustav
18:31 23.01.2011.

Pa mam..u im sprčim dok smo mi bili na fronti ovi su pljačkali državu !!!

AC
acmilano
18:38 23.01.2011.

UTATICA (ili USTASICA), pripovedas ko i uvek bedastoce.U tim su stanovima prije Tolja i comp.,cist normalni hrvatski gradjani,koji su premesteni u manje stanove u Novom Zagrebu.To znam pozitivno,jer oduvek stanujem u susednoj kuci. A Ti si prasac/prasica ustaska...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije