Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
humanitarna kriza

Ratna šteta u Siriji već je 73 milijarde dolara

'Syrian refugees, who fled the violence back home, are seen at the Domiz refugee camp in the northern Iraqi province of Dohuk, August 21, 2013. The government of Iraqi Kurdistan has set an entry quota
Reuters/PIXSELL
03.09.2013.
u 20:00

UNHCR objavio da je dosad registrirano 2 milijuna izbjeglica iz Sirije, a ovo je najozbiljnija izbjeglička katastrofa u posljednjih 20 godina

UNHCR, agencija Ujedinjenih naroda za pomoć izbjeglicama, do sada je registrirala više od dva milijuna sirijskih izbjeglica. Samo u posljednjih šest mjeseci broj izbjeglica se udvostručio, a te službene brojke pokazuju da su upravo Sirijci u ovome trenutku najraseljeniji narod na svijetu. UNHCR je priopćio da iz Sirije svakodnevno teče rijeka izbjeglica koji u pravilu nemaju nikakvih osobnih stvari osim odjeće koju nose na sebi, a više su od polovice izbjeglica koje je registrirala ta organizacija djeca. Od ukupnog broja djece, njih tri četvrtine mlađe je od 11 godina. Nastavu u izbjegličkim logorima pohađa samo 118 tisuća djece, a agencija upozorava da se već može govoriti o izgubljenoj generaciji koja nikad neće uspjeti nadoknaditi izgubljeno vrijeme za školovanje.

I kritičari za Obamu

Zanimljiv je i podatak da je najviše izbjeglica, njih 700 tisuća, primio Libanon iako je najmanja zemlja u okruženju i s najskromnijim resursima. Ostatak od tristotinjak tisuća izbjeglica nalazi se u Jordanu i u Turskoj. UNHCR također procjenjuje da je 4,25 milijuna ljudi raseljeno u samoj Siriji. Upravo ta grupa je najranjivija zato što joj međunarodna zajednica ne može pružiti pomoć. Ovo priopćenje bilo je svojevrsni vapaj za pomoć zato što UNHCR, s još nekim međunarodnim humanitarnim organizacijama, ima samo 47 posto iznosa koji je potreban da bi se zadovoljile najosnovnije potrebe izbjeglica. Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres kazao je da je trebalo dvije godine da broj izbjeglica naraste na jedan milijun i šest mjeseci da se ta brojka udvostruči, a da predviđa kako će potkraj godini biti oko tri milijuna izbjeglica. Već sada, kaže on, ovo je najgora izbjeglička kriza u posljednjih dvadeset godina, odnosno od genocida u Ruandi. Uz to dosadašnja ratna šteta procenjuje se na 73 milijarde dolara.

Iako je američki predsjednik Barack Obama, zahtjevom koji je poslao Kongresu, odgodio vojnu intervenciju u Siriji, i Sjedinjene Države i Francuska nastavljaju s intenzivnim konzultacijama i pripremom terena za intervenciju. Nagađa se čak da je Obama odustao od ograničene intervencije zato što priprema mnogo kompleksniju i širu operaciju. Umirovljeni general Jack Kean, koji je nakon konzultacija u Bijeloj kući razgovarao i s republikanskim senatorima, kazao je kako je tijekom tih konzultacija sugerirano da će cilj operacije biti ne samo zastrašivanje već znatno umanjivanje Assadove sposobnosti da upotrijebi bilo kakvo oružje masovnog uništenja. Naglasio je kako su republikanski senatori s odobravanjem dočekali ovu promjenu u planu napada. Nije nebitno da je Obama na svoju stranu dobio senatore Johna McCaina i Lindseya Grahama, najžešće kritičare njegove vanjske politike.

Visoki dužnosnici iz administracije pripremaju sa za izlaganja pred kongresnim odborima, a sve to kako bi prikupili dovoljnu podršku za udar na Siriju. Među odabranim govornicima našli su se ministar obrane Chuck Hagel, državni tajnik John Kerry i šef združenoga stožera američkih oružanih snaga general Martin Dempsey.

Ključna podrška oporbe

No neki komentatori upozoravaju da bi konzervativniji, desno usmjereni republikanci u Kongresu u zamjenu za podršku mogli zapravo prisiliti Obamu da se upetlja u puno ozbiljniju, dulju i opsežniju operaciju. Očekuje se da će rasprava u Kongresu bit burna. Podrška tvrde linije Republikanske stranke mogla bi biti presudna. Obama također mora sve dobro pripremiti kako bi izbjegao blamažu u koju je upao britanski premijer David Cameron koji je u parlament sa svojim zahtjevom za napad otišao potpuno nepripremljen.

>>Obama: Treba poduzeti akciju. Ovo nije Irak, ovo nije Afganistan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije