Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠE ZDRAVLJE

Srbija bi jamčila za Mladića: Traže da se pusti na privremenu slobodu

Ratko Mladić
Foto: Reuters/PIXSELL
30.08.2017.
u 20:26

Ministarstvo pravosuđa podržat će prijedlog Mladićeva odvjetnika da mu se, ako je to potrebno, odredi privremeno puštanje na slobodu radi liječenja u Srbiji

Srbijanska ministrica pravde Nela Kuburović zatražit će od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, sljednika suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), da se haškom optuženiku Ratku Mladiću zbog pogoršanog zdravlja omogući liječenje u Srbiji, javili su danas beogradski mediji pozivajući se na izvore u ministarstvu pravosuđa.

Ministarstvo pravosuđa podržat će prijedlog Mladićeva odvjetnika da mu se, ako je to potrebno, odredi privremeno puštanje na slobodu radi liječenja u Srbiji, navode beogradski mediji, pozivajući se na izvore u ministarstvu.

Vlada Srbije spremna je dati sva neophodna jamstva sudu, sukladno zakonu i procedurama, kao što je i do sada činila za svakog svog građanina, objasnili su u tom ministarstvu.

Obitelj generala Ratka Mladića zatražila je ranije od srbijanske vlade da pruži jamstva Den Haagu za Mladićevo liječenje u Beogradu, potvrdio je medijima Mladićev sin Darko, naglašavajući da je zdravstveno stanje "loše i pogoršava se", zbog čega je i zatraženo jamstvo da ga se prebaci na liječenje u Beograd.

Bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske tužiteljstvo ICTY-ja optužilo je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN-a za taoce tijekom rata u BiH 1992-1995.

Suđenje Mladiću počelo je u svibnju 2012., nakon što je godinu dana ranije uhićen u vojvođanskom selu Lazarevo, poslije bjekstva i skrivanja dugog 12 godina, te izručen u Den Haag.

Tužitelji su u završnoj riječi tvrdili kako je tijekom suđenja dokazano sudjelovanje Mladića u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na teritoriju BiH, čiji je bio jedan od protagonista, a za zlodjela zatražili kaznu doživotnog zatvora.

Za iste zločine za koje ICTY tereti Mladića, Radovan Karadžić je pred ICTY nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora, a žalbeni postupak je u tijeku.

Komentara 62

Avatar duka4
duka4
21:06 30.08.2017.

ha haha tako je i Šešelj bio bolestan. pa u Srbiji ozdravio a terapija mu bila paljenje hrvatskih zastava. ali jedno moram priznat da se hrvatska upola brine za svoje ljude kao Srbija , gdje bi nam bio kraj.......

BK
branko-kockica
20:38 30.08.2017.

Hej, zar to nije onaj antifašist koji je ponosno na lijepoj kapi titovki nosio sjajnu zvijezdu petokraku kad se, slijedeći Titov put, obračunavao s ustašama i fašistima od Škabrnje do Srebrenice? Pustite našeg antifašista Ratka Mladića, s njime smo jači u obračunu s filofašistoustašoidima.

BR
Brandfackel2
21:31 30.08.2017.

Nekoliko dana nakon hapšenja zločinca i Mladićevog ortaka Karadžića, navijači beogradskog kluba Partizan razvili su na jednom od najvećih stadiona u Srbiji ogromni transparent sa natpisom: "Dok je dece partizana, pamtit će se ime Karadžić Radovana..." Da li netko odd vas ima informacije kako su na to reagirali SDP, Josipovići, Jovanovići, Pusići, Puhovski, Hedli (antisemiti), Goldsteini, Pupavci i sve nevladine udruge, čitava antifa scena u RH koja zamjeti svakog dječačića na seoskoj utakmici koji se usudi viknuti "Za dom!"?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije