Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ratifikacija Pristupnog ugovora RH i EU više nije u opasnosti

Oporbeni socijaldemokrati, iako su za prijam Hrvatske u EU, bili su protiv izuzeća jer se boje da bi mogla narušiti zaštitu prava Čeha.
26. listopada 2011. u 14:07 7 komentara 4 prikaza
eu, zastava, pregovori
Foto: Pixsell

Austrijska novinska agencija APA izvijestila je u srijedu da nakon odluke češke vlade donesene u utorak navečer u Pragu kako će češki parlament odvojeno glasovati o Pristupnom ugovoru Hrvatske i Europske unije te o češkim izuzećima iz Europske povelje o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, ratifikacija hrvatskog ugovora o pristupanju naše zemlje europskoj obitelji više nije u opasnosti.

Konzervativna koalicijska vlada premijera Petra Nečasa, koju čine Građanska demokratska stranka (ODS), TOP 9 i stranka Javne stvari, prvotno se zalagala za spajanje ta dva glasovanja.

Oporbeni socijaldemokrati, iako su za prijam Hrvatske u EU, bili su protiv čeških izuzeća jer se boje da bi ona mogla narušiti zaštiti socijalnih prava čeških građana.

Nakon što su pravni stručnjaci utvrdili da zajedničko glasovanje ne bi bilo u skladu s pravilima EU, Češka se odlučila na odvajanje glasovanja o hrvatskom Pristupnom ugovoru od glasovanja o češkim izuzećima.

U Bruxellesu je preliminarno bilo dogovoreno da se češko izuzeće pridoda tekstu Pristupnog ugovora RH i EU te se na taj način prihvati u svim zemljama članicama Unije. Češka izuzeća sastavni su dio Lisabonskog ugovora, a ishodio ih je predsjednik Vaclav Klaus 2009. godine.

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • Deleted user:

    Sad mi je laknulo. A da novinari ubace za svaku PRO-EU vijest i jednu KONTRA-EU na sajt radi ravnoteže? Pa da malo vježbamo demokraciju, još dok nismo izgubili suverenitet ulaskom u EU tamnicu malih ili ekonomski slabih naroda. I za ... prikaži još!za one koji očekuju nasljedstvo od svojih roditelja, mala opaska. Trenutno su porezi na nasljedstvo u zemljama članicama jako raznorodni. Ako se nadnacionalna Europska komisija odluči stvar harmonizirati, ode vam frtal grunta za porez, kad mamica i japica preminu. Ili već koliko se EUkrati odluče. Možete se ići žaliti od Vatikana do Berlina, neće vam pomoći. A u Zagrebu vam niti neće moći pomoći ako to jednom postane EU legislativa. Ovo je samo jedan primjer što znači gubitak suverenosti, a za ostale konzultirajte SFRJ legislativu ako ju nađete u nekom kontejneru starog papira.

  • -obrisani-:

    Toga sam se i bojao !

  • -obrisani-:

    26.10.2011. u 18:45h Ugo Kajvez je napisao/la: --------------------------- Hoće, hoće Hrvatska, Milanović je rekao da ćemo odluke donositi \"SAMOSTALNO\", ha, ha, ha