Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odvojeno glasovanje

Ratifikacija Pristupnog ugovora RH i EU više nije u opasnosti

eu, zastava, pregovori
Pixsell
26.10.2011.
u 14:07

Oporbeni socijaldemokrati, iako su za prijam Hrvatske u EU, bili su protiv izuzeća jer se boje da bi mogla narušiti zaštitu prava Čeha.

Austrijska novinska agencija APA izvijestila je u srijedu da nakon odluke češke vlade donesene u utorak navečer u Pragu kako će češki parlament odvojeno glasovati o Pristupnom ugovoru Hrvatske i Europske unije te o češkim izuzećima iz Europske povelje o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, ratifikacija hrvatskog ugovora o pristupanju naše zemlje europskoj obitelji više nije u opasnosti.

Konzervativna koalicijska vlada premijera Petra Nečasa, koju čine Građanska demokratska stranka (ODS), TOP 9 i stranka Javne stvari, prvotno se zalagala za spajanje ta dva glasovanja.

Oporbeni socijaldemokrati, iako su za prijam Hrvatske u EU, bili su protiv čeških izuzeća jer se boje da bi ona mogla narušiti zaštiti socijalnih prava čeških građana.

Nakon što su pravni stručnjaci utvrdili da zajedničko glasovanje ne bi bilo u skladu s pravilima EU, Češka se odlučila na odvajanje glasovanja o hrvatskom Pristupnom ugovoru od glasovanja o češkim izuzećima.

U Bruxellesu je preliminarno bilo dogovoreno da se češko izuzeće pridoda tekstu Pristupnog ugovora RH i EU te se na taj način prihvati u svim zemljama članicama Unije. Češka izuzeća sastavni su dio Lisabonskog ugovora, a ishodio ih je predsjednik Vaclav Klaus 2009. godine.

Komentara 7

DU
Deleted user
14:55 26.10.2011.

Sad mi je laknulo. A da novinari ubace za svaku PRO-EU vijest i jednu KONTRA-EU na sajt radi ravnoteže? Pa da malo vježbamo demokraciju, još dok nismo izgubili suverenitet ulaskom u EU tamnicu malih ili ekonomski slabih naroda. I zaza one koji očekuju nasljedstvo od svojih roditelja, mala opaska. Trenutno su porezi na nasljedstvo u zemljama članicama jako raznorodni. Ako se nadnacionalna Europska komisija odluči stvar harmonizirati, ode vam frtal grunta za porez, kad mamica i japica preminu. Ili već koliko se EUkrati odluče. Možete se ići žaliti od Vatikana do Berlina, neće vam pomoći. A u Zagrebu vam niti neće moći pomoći ako to jednom postane EU legislativa. Ovo je samo jedan primjer što znači gubitak suverenosti, a za ostale konzultirajte SFRJ legislativu ako ju nađete u nekom kontejneru starog papira.

OB
-obrisani-
16:51 26.10.2011.

Toga sam se i bojao !

OB
-obrisani-
20:39 26.10.2011.

26.10.2011. u 18:45h Ugo Kajvez je napisao/la: --------------------------- Hoće, hoće Hrvatska, Milanović je rekao da ćemo odluke donositi \"SAMOSTALNO\", ha, ha, ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije