Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Rate kredita plaćam, 
ali zato sve manje jedem!'

Slavku Antunoviću rata kredita u “švicarcima” narasla je sa 4700 na 7300 kuna. Obitelj mu je egzistencijalno ugrožena
25. ožujka 2013. u 17:47 32 komentara 5 prikaza
franak,suđenje, (1)
Foto: Borna Filić/PIXSELL

– Unatoč svemu, uredno otplaćujem kredit u “švicarcima”, ali sve manje i manje jedem, a živim u najskupljem gradu, u Puli – svjedočio je Davor Baljak, inženjer pomorskog prometa, u parnici udruge Potrošač protiv osam velikih banaka u zagrebačkom Trgovačkom sudu.

Taj otac dvoje male djece kredit je sa suprugom digao u Volks banci, danas Sberbanka. Prva rata mu je bila oko 2800 kuna, a sada plaća oko 4600 kuna rate kredita.

Slavko Antunović, novinar i prevoditelj, 2006. podigao je kredit u francima u protuvrijednosti od 975.684 kn, no rata mu je s početne 4700 kn skočila na 7300 kn, koliko sad plaća.

Obitelj mu je egzistencijalno ugrožena jer mu rata kredita premašuje plaću za oko 300 kuna, a bankarica ga je, tvrdi, uvjeravala u vrijeme dizanja kredita da će mu se rata povećati za najviše 100, 200 kuna.

Smatra da se vještom kampanjom ranjivu skupinu kao što su mlade obitelji poticalo da uzmu kredite u “švicarcima”, a onda su prepušteni na milost i nemilost bankara.

>>'Zašto franak nisu povukli kao i mlijeko iz trgovina?'

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
 • tracy:

  Za sve je kriva HNB i nerealan tecaj kune, da su na vrijeme rekli da je tecaj za 20% nerealan ljudi bi se malo drugacije odlucivali. Tvorevina mora pasti!

 • Dupin iz Kupe kod Siska:

  Sad će još predsjednik profitirati na nama. Ponudio priču i ništa konkretno. Čak ni rame za plakanje.

 • Avatar madcap
  madcap:

  Istina je da su banke savjetovale te kredite u švicarcima ali je istina da je i opće poznata stvar da franak zna narasti jako i da je rizik u odnosu na euro. Klijenti su svjesno riskirali, premda na nagovor banke, ... prikaži još! a posljedice će snositi ne samo oni nego i čitavo društvo.