Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Parnica

'Rate kredita plaćam, 
ali zato sve manje jedem!'

franak,suđenje, (1)
Borna Filić/PIXSELL
25.03.2013.
u 17:47

Slavku Antunoviću rata kredita u “švicarcima” narasla je sa 4700 na 7300 kuna. Obitelj mu je egzistencijalno ugrožena

– Unatoč svemu, uredno otplaćujem kredit u “švicarcima”, ali sve manje i manje jedem, a živim u najskupljem gradu, u Puli – svjedočio je Davor Baljak, inženjer pomorskog prometa, u parnici udruge Potrošač protiv osam velikih banaka u zagrebačkom Trgovačkom sudu.

Taj otac dvoje male djece kredit je sa suprugom digao u Volks banci, danas Sberbanka. Prva rata mu je bila oko 2800 kuna, a sada plaća oko 4600 kuna rate kredita.

Slavko Antunović, novinar i prevoditelj, 2006. podigao je kredit u francima u protuvrijednosti od 975.684 kn, no rata mu je s početne 4700 kn skočila na 7300 kn, koliko sad plaća.

Obitelj mu je egzistencijalno ugrožena jer mu rata kredita premašuje plaću za oko 300 kuna, a bankarica ga je, tvrdi, uvjeravala u vrijeme dizanja kredita da će mu se rata povećati za najviše 100, 200 kuna.

Smatra da se vještom kampanjom ranjivu skupinu kao što su mlade obitelji poticalo da uzmu kredite u “švicarcima”, a onda su prepušteni na milost i nemilost bankara.

>>'Zašto franak nisu povukli kao i mlijeko iz trgovina?'

Komentara 32

TR
tracy
18:38 25.03.2013.

Za sve je kriva HNB i nerealan tecaj kune, da su na vrijeme rekli da je tecaj za 20% nerealan ljudi bi se malo drugacije odlucivali. Tvorevina mora pasti!

DI
Dupin iz Kupe kod Siska
18:38 25.03.2013.

Sad će još predsjednik profitirati na nama. Ponudio priču i ništa konkretno. Čak ni rame za plakanje.

Avatar madcap
madcap
18:35 25.03.2013.

Istina je da su banke savjetovale te kredite u švicarcima ali je istina da je i opće poznata stvar da franak zna narasti jako i da je rizik u odnosu na euro. Klijenti su svjesno riskirali, premda na nagovor banke, a posljedice će snositi ne samo oni nego i čitavo društvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije