Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Rat se ne spriječava naoružanjem nego izgradnjom povjerenja i suočavanjem s prošlošću'

CMS još jednom predlaže obilježavanje mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kojom je bez ispaljenog metka i bez izgubljenog ljudskog života vraćen čitav teritorij pod puni suverenitet RH.
04. kolovoza 2015. u 11:36 54 komentara 706 prikaza
gordan bosanac centar za mirovne studije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Centar za mirovne studije (CMS) poslao je priopćenje u povodu obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja. Donosimo ga u cijelosti:

"Povodom održavanja današnjeg vojnog mimohoda uoči 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, Centar za mirovne studije (CMS) izražava duboko žaljenje što Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović nisu bili spremni pokazati drugo lice Hrvatske i zaustaviti paradiranje tenkova po zagrebačkim ulicama.

Nakon izazvanih podjela i skandala, kao najznačajniji uspjeh ove manifestacije pokazala se njena očita ispraznost. Zveckanje oružjem nije način za premošćivanje prepreka koje su nam na put stavljene 90-ih godina, a koje ne obećavaju ni skori početak slavljenja mira umjesto rata. Gradeći mir rekonstruiramo društvo koje je predugo bilo okovano militarističkim frazama i činimo ga sigurnim za svakog pojedinca.

Nevjerojatna je simbolika da će vojska koračati ulicama koje su dobile nazive po gradovima koji su teško stradali u prošlim ratovima – Vukovar i Sarajevo. Ponovna simbolička militarizacija upravo tih ulica krajnje je neprikladna bez obzira na to što se radilo o vojsci koja je branila grad. Rat se neće spriječiti naoružanjem i demonstracijom vojne sile, već jedino izgradnjom povjerenja i suočavanjem s prošlošću. CMS smatra da se Oluja treba obilježiti, ali ne vojnom paradom niti ignoriranjem civilnih žrtava rata – već stvaranjem pluralizma i međusobnog uvažavanja. Zajedništvo u kojemu postoji pluralizam mišljenja i različitosti ne traži jednoumlje od svih građana. Upravo suprotno, zajedništvo u različitosti se ostvaruje slavljenjem mira i u otporu svakoj militarizaciji društva.

CMS je u proteklih nekoliko dana zaprimio mnogo poruka građana – od onih prijetećih do podržavajućih. Iako su prijeteće poruke bile u manjini, ostaje pred svima nama pitanje kako je moguće da u ovoj zemlji i dalje žive ljudi koji antiratne i mirovne poruke čuju kao prijetnju i na nju reagiraju govorom mržnje i novim prijetnjama? Ako ništa drugo, debata koja je razvijena oko vojnog mimohoda, pokazala nam je koliko našoj zemlji nedostaju politike suočavanja s prošlošću.

CMS ponovno poziva institucije, a prvenstveno političke aktere da preuzmu odgovornost i kao osobe koje imaju političku moć ne manipuliraju građanima naše zemlje kako bi ostvarili političke bodove. Na taj način ćemo ostati okovani u vlastitim mitovima do sljedećeg rata. CMS želi vjerovati da nitko ne želi da se rat ponovi. Prvi korak ka tome, kao alternativu veličanja rata, CMS još jednom predlaže obilježavanje mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kojom je bez ispaljenog metka i bez izgubljenog ljudskog života vraćen čitav teritorij pod puni suverenitet RH.

>> CMS apelira na Grabar-Kitarović i Milanovića da odustanu od ideje vojnog mimohoda

Lea Krivošić
zaljubljenica u fotografiju
Otišla je naša reporterka Lea, autorica jedne od najpoznatijih fotografija iz Domovinskog rata
Junior Adventures
Sigurnost na internetu
Znate li kako vaša djeca koriste internet?
 • Avatar mili99
  mili99:

  Da su nas ovi vodili 90-ih sigurno bi danas u Srbiji zivjeli. Sreca pa nisu. Imamo našu Hrvatsku i ponosno cemo slaviti nase pobjede!

 • Avatar šokac_divani
  šokac_divani:

  Rat se dobiva na način da se detektiraju svi petokolonaši u vlastitim redovima i da ih se izolira od javnog djelovanja protivnog državnim interesima.

 • Avatar mili99
  mili99:

  Hvala hrvatskim braniteljima sto zivimo u slobodnoj Republici Hrvatskoj, da se pitalo ovakvih bili bi u Srbiji. Pobjeda je naša! Dani ponosa u slave!