Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
‘Kako da to čuvamo?’
Povratak na članak

Rat na mostu preko Ibra u Mitrovici Srbi i Albanci vode – narodnjacima

Život u podijeljenoj Kosovskoj Mitrovici trpi pod valovima napetosti koje izaziva politika

Komentari 45

NE
Neonacionalist
12:11 21.11.2018.

Pa imamo i mi svoju Mitrovicu a to je Mostar koji je podjeljen grad između Hrvata i Muslimana , te su ratne podjele grada iako formalno nepostojeće de facto itekako vidljive i postojeće , Zapadna Hercegovina je svojevrsno naše Sjevernono Kosovo dakle etnički čisti hrvatski kraj koji se naslanja na Hrvatsku i čije stanovništvo želi da bude u svojoj matičnoj državi Hrvatskoj ali su prisiljeni biti u neželjenoj državi sa Muslimanima kao i Srbi sa Kosova s Albancima i imamo i mi u Srednjoj Bosni naše stare franjevačke samostane poput onog u Kraljevoj Sutjesci , Fojnici ili Kreševu koji podsječaju na srpske manastire , i tamo su Hrvati stješnjeni u enklavama okruženi muslimanskom većinom kao i Srbi na jugu Kosova . Dakle situacija sa Hrvatima u BIH je poprilično nalik onoj sa Srbima na Kosovu , i povjesno gledajući srednjovjekovna Bosna je najvećim djelom bila dio Hrvatskog kraljevstva i naseljena hrvatskim življem , negdje u isto vrijeme potkraj 17.st. kada je oko 40 000 bosanskih Hrvata iselilo iz Bosne u Slavoniju pod Eugenom Savojskim su i Srbi sa Kosova iselili u otprilike istom broju u Vojvodinu pod patrijarhom Arsenijem Černojevićem i da dalje ne nabrajam povjest je dosta slična , turska osvajanja i ratovi s njima su napravili velike etničke promjene kako na Kosovu tako i u Bosni i dr.krajevima a ujedno i velike probleme koje osječamo do danas a i osječat ćemo još dugo , bez Turaka bi etnička slika Balkana bila bitno drugačija i jednostavnija .

VL
ME
Metohija
16:32 21.11.2018.

Mitrovica je jedini grad na Kosovu gde Srbi nisu proterani,zato i izaziva ovoliko paznje,da se etnicko ciscenje definitivno zavrsi.

VL
KA
kamenjar0404
18:23 22.11.2018.

Umjesto da toj maloj državici Kosovo pomognete da se uključe u sve medjunarodne organizacije i stvarate dobrosusjedske odnose sa Kosovom i ostalim državama u okruženju vi bi u rat !!! Sramite se a rat ako započnete opet ćete izgubiti,kao i sve prethodne !!! Bolje je biti susjed i sa djavolom nego s vama !!! Ma stidite se jos jednom prokleti a ne nebeski narode !!!

VL
KA
kamenjar0404
15:27 21.11.2018.

Samo vi zahebavajte Albance ali pazite da vam ne dodju do Nisa pa će biti kuku lele !!!

VL
Avatar Musashi
Musashi
12:38 21.11.2018.

Srbija ima ovaj problem sa Kosovom zbog vlastite demografije, naime kada je završio Prvi svjetski rat Srbija je imala 1,7 milijuna ljudi manje a teritorijalno se je proširila na Makedoniju, Crnu goru, Vojvodinu, Kosovo i Sandžak. Tako su Srbi u toj proširenoj Srbiji jedva bili nad polovična većina, dakle već nemaju demografski potencijal da ovladaju tim teritorijem, mogu ga držati jedino silom. No oni će još ući i u zajedničku državu sa Hrvatima i Slovencima, time će im se demografski potencijal da ovladaju tom zajedničkom državom dodatno smanjiti, s toga će pribjegnuti sili Aleksandrovom diktaturom da je drže na okupu, znamo kako će završiti. Nakon Drugog svjetskog rata, još dodatno stradali glede ljudstva, opet ulaze u zajedničku državu koja je glede političkog uređenja, federacija, još nepovoljnija za njih da njome ovladaju. Krajem osamdesetih prošlog stoljeća upustiti će se u pokušaj da to poprave, prvo političkim putem, kako im neće uspjeti zbog ustavnih prava republika i pokrajina, posegnuti će za silom, kako je završilo znamo, tako im je nastao i ovaj problem sa Kosovom.

VL
Avatar puky
puky
11:46 21.11.2018.

Za koji dan naša braća Albanci iz R. Kosovo neće za ratovanje protiv opančara imati samo narodnjake već i svoju narodnu vojsku. Vrlo brzo će biti primljeni u NATO savez a ova srbijanska enklava na teritoriju R. Kosovo i gazdee iz uže srbije samo će trebati narikača i to jako puno.

VL
MA
Marsijanac
21:02 21.11.2018.

Ilirska plemena su naseljavala krajeve sve do rijeke Po u danasnjoj Italiji , pa od Slovenije do juzne Grcke. Slovenci ,Hrvati, Crnogorci i "bosnjaci" imaju od 45% -75% ilirskih gena. Samo Srbijanci na ovim prostorima nemaju ilirske gene, on susu dotepenci ,Turkmeni, pristigli sa sibirskih stepa. Ustvari imaju vise turkmenskih gena nego sami Turci.

VL
Avatar lovre von Bratsch
lovre von Bratsch
11:59 21.11.2018.

Puna po drška kolu srpskih sestara....osobito onima 30 do 35 godina ..... izuzev plastičarki....

VL
Avatar SheriffWoody
SheriffWoody
12:06 21.11.2018.

Za VL ne postoji svijet zapadno od Bregane

VL
TR
tramontana
11:40 21.11.2018.

Drugi svit, druge vire i kultura. Ča dalje od nas i naše štampe, bija bi pravi izraz.

VL
KR
Krotila
12:00 21.11.2018.

zaboli me za prčijU

VL
SO
SoloHan
12:26 21.11.2018.

Načertanije 3.0 TDI, svi Srbi u jednu opštinu.

VL
PI
Picgauer
12:01 21.11.2018.

Srpska majka crnu vunu prede, kosovska vojska u vrecama vracat ce im cede....

VL
DU
Deleted user
11:32 21.11.2018.

Pravog Hrvata ne zanimaju ni jedni ni drugi. Bravo VL.

VL
Avatar lovre von Bratsch
lovre von Bratsch
12:15 21.11.2018.

HR daje doprinos ovom ratu cajkama, te žurno na dugotrajni boravak u Mitrovicu šalje svoju izaslanicu Višnju...crnu Višnju... Višnju koja peva...

VL
IM
Immanuell
12:11 21.11.2018.

Kakva je to razina tvrdoglavosti, neće priznati neovisnost Kosova, a to je činjenica protiv koje više nikako ne mogu. Umjesto da svakako sjednu za stol i najozbiljnije nađu poveznice koje će ih vremenom približiti većinskom albanskom stanovništvu, Srbi i dalje tjeraju mak na konac. Zašto toliko mrzite te Albance? Dijelili bi teritorij i preseljavali čitave dijelove naroda........ Bolesna politika i još bolesniji zagovornici te politike, netko je svoj na svome više stoljeća kroz pokoljenja i sad bi trebao otići negdje gdje nikad nije bilo ništa njegovo. Pružite ruku drugoj strani, ne možete ni na koji način spriječiti da Kosovo bude neovisno. Trebate živjeti na tom Kosovu, prihvatite više pravila igre. Nadglasani ste na svaki način, prilagodite se situaciji.

VL
TE
TEUTA
14:34 21.11.2018.

Na Kosovo, kao i u svim drugim albansim teritorijama na Balkanu ,zivjeli su albanci vecinom katolicke ali i ortodoksne vjere. Za vrijeme okupacije cara Dusana albanske crkve pretvorene su u srpske a za vrije okupacije Turske albanske crkve pretvorene su u dzamije. Sada i Turska i Srbija , kao bivsi okupatori traze Kosovo. Pa svatko zna da su albansku kulturu i pismo sacuvali su ,kroz povjesti, katolicki svecenici. Dio Albanaca, koji su dobili muslimansku vjeru, poslije izgubili su i jezik i pistali bosnjaci: Plav, Gusinje, Rozaje, Novi Pazar itd.

VL
DU
Deleted user
11:26 21.11.2018.

I kod nas, i kod nas, samo naši tutleki to još nisu skužili, a izgleda ni neće.

VL
TE
TEUTA
14:34 21.11.2018.

Na Kosovo, kao i u svim drugim albansim teritorijama na Balkanu ,zivjeli su albanci vecinom katolicke ali i ortodoksne vjere. Za vrijeme okupacije cara Dusana albanske crkve pretvorene su u srpske a za vrije okupacije Turske albanske crkve pretvorene su u dzamije. Sada i Turska i Srbija , kao bivsi okupatori traze Kosovo. Pa svatko zna da su albansku kulturu i pismo sacuvali su ,kroz povjesti, katolicki svecenici. Dio Albanaca, koji su dobili muslimansku vjeru, poslije izgubili su i jezik i pistali bosnjaci: Plav, Gusinje, Rozaje, Novi Pazar itd.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.