Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB DVIJU STRANA

FOTO 'Rat' muralom – 'Ustaški vojnik' preko noći postao vojnik ljubavi. Jutros nova intervencija na muralu

Mural vojnika u Zadru
Foto: Frane Šarić
1/5
31.01.2024.
u 10:03

Medijima je kasno sinoć uz sliku "vojnika ljubavi" netko e-mailom poslao i stihove Đorđa Balaševića iz pjesme "Čovek s mesecom u očima", koja je objavljena 1993. godine, a Balašević ju je svojedobno posvetio Vukovaru.

Tijekom noći na muralu vojnika na zadarskom Bulevaru na šahovnici s prvim bijelim poljem netko je nacrtao sprejem srce. Jutros smo, pak, na Bulevaru snimili novu intervenciju na spornom muralu i može se vidjeti da je netko crnom bojom prefarbao srce.

Da podsjetimo, riječ je o vojniku koji je podijelio zadarsku javnost. Iz SDP-a su rekli da je mural prikaz ustaškog vojnika iz Drugog svjetskog rata i uvjetovali su i podršku proračunu njegovim uklanjanjem. U povodu toga, nešto više od dvije stotine članova braniteljskih i navijačkih udruga sredinom siječnja održalo je mirni prosvjed protiv uklanjanja murala. Tijekom prosvjeda poručili su, među ostalim, da onima koji žele njegovo uklanjanje smetaju hrvatska obilježja na muralu.

Predstavnik zadarske navijačke udruge Tornado i hrvatski branitelj Boris Marin rekao je da mural nikome nije smetao 20 godina i da će i ostati tu zajedno s hrvatskim obilježjima. 

– Organizator prosvjeda zbog zahtjeva za uklanjanjem murala je zadarski Tornado, uz branitelje iz Zadra, a došli su i gosti koji su se borili u Zadru kad je najviše trebalo. Do kraja ćemo se boriti da mural tu i ostane – rekao je Boris Marin.

Predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta nam je tada da ne dovodi u pitanje doprinos hrvatskih branitelja te da je ponosan što je hrvatska vojska u Domovinskom ratu bila pobjednička, isto kao partizanska 1945. godine. Ipak, ponovio je da mural predstavlja siluetu fašističkog, a ne hrvatskog vojnika.

VEZANI ČLANCI:

Inače, medijima je kasno sinoć uz sliku "vojnika ljubavi" netko e-mailom poslao i stihove Đorđa Balaševića iz pjesme ''Čovek s mesecom u očima'', koja je objavljena 1993. godine, a Balašević ju je svojedobno posvetio Vukovaru.

Ovo su stihovi te pjesme:

Zverko ludila, što si se probudila?
Crni ti je princ poljubac dao.
Al' neću se stideti što Boga neću videti,
jer to i nije Bog kojeg sam znao.

Ne znaš ti, nema oslobođenih,
svaku tišinu mi granata prošara.
Spasen je taj prvi pogođeni,
a svi su drugi večni taoci košmara.

VIDEO Prosvjed ispred murala u Zadru

 

Ključne riječi

Komentara 13

BE
bendzola
10:52 31.01.2024.

Murali ratnih zločinaca po Banja Luci i Beogradu ih ne smetaju... Nikoga od tih kvazi boraca ua pravdu i iistinu nije digao glas protiv ratnih zločinaca i genocidaša u SRB i RS. To su za njih heroji, a svaka hrvatska domoljubna gesta je profašistička. Dosta je toga

ZL
Zlatarkongozambija
14:21 31.01.2024.

Prva službena zastava u RH imala je grb s prvim bijelim poljem. Od čega pravite problem? 🤔

JA
Jakovskarica
18:08 31.01.2024.

Ovi grafiteri nisu normalni, pa Oluja je bila dovoljna, ali trebali išta uistinu više, je li ikome više do rata nije, ovaj je rat već bio dovoljan, a kamo li još ovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije