Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTARSTVO IMA RJEŠENJE

Rast cijene materijala može se riješiti aneksima, kliznim skalama...

Sisak: Sanacija zabatnog zida zgrade u Lovričevoj ulici
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/2
20.07.2021.
u 18:48

Zbog nagla i velika skoka cijene građevnog materijala mnogi su građevinari upali u goleme probleme

Zbog naglog i velikog skoka cijene građevnog materijala mnoge građevinske tvrtke, a pogotovo one koje imaju ugovore s javnim naručiteljima, našle su se u golemim problemima.

Ugovori su, naime, sklopljeni s nepromjenjivim jediničnim cijenama, a cijene materijala otišle su u međuvremenu pod oblake. I tu nastaje problem, tko će platiti tu razliku između ugovorene i stvarne cijene materijala – naručitelj ili izvođač radova. Domaći građevinari, ali i HGK, obratili su se na dobar dio adresa javnih naručitelja kako bi upozorili na taj problem i pokušali ga riješiti, a najviše se očekuju od Ministarstva gospodarstava i održivog razvoja u čijoj je ingerenciji Zakon o javnoj nabavi (ZJN). Od toga Ministarstva u prvom redu očekuju da daje smjernice kako djelovati u ovakvom izvanrednom slučaju.

A u tom su Ministarstvu na naš upit o toj temi odgovorili da tijekom izvršenja ugovora javni naručitelji mogu biti suočeni s okolnostima koje nisu mogli predvidjeti u trenutku dodjele ugovora te je u tom slučaju moguć određeni stupanj fleksibilnosti kako bi se ugovor prilagodio novonastalim okolnostima bez provođenja novog postupka nabave. ZJN, kao i Zakon o obveznim odnosima (ZOO), koji se na odgovarajući način primjenjuje na odgovornost strana za ispunjenje obveza iz ugovora o javnoj nabavi i koji je u nadležnosti Ministarstva pravosuđa i uprave, sadrži određene mehanizme koji su primjenjivi u konkretnoj situaciji – kažu u Ministarstvu pa dodaju da su za izmjene već sklopljenog ugovora o javnoj nabavi relevantne određene odredbe ZJN (čl.: 315. - 321.) te ZOO ( čl. 626, 627). U ZJN tako se među ostalim navode aneksi ugovora, a čija vrijednost ne može biti veća od 30 posto vrijednosti osnovnog ugovora, dok se u ZOO primjerice navodi da izvođač može zahtijevati povećanje cijene radova ako su se u vremenu između sklapanja ugovora i njegova ispunjenja, a bez njegova utjecaja, povećale cijene elemenata na temelju kojih je određena cijena radova.

U Ministarstvu pritom napominju da naručitelj mora utvrditi ispunjenje propisanih uvjeta za izmjenu ugovora u konkretnom slučaju i na njemu je teret dokaza da su okolnosti ispunjene. Što se tiče postupaka javne nabave koji su u tijeku i ugovora koji će tek biti sklopljeni, u Ministarstvu kažu da ZJN i podzakonski propisi daju mogućnost naručitelju, poštujući aktualnu situaciju koja se odnosi na velik porast cijena građevinskih materijala te industrijskih sirovina, da u dokumentaciji o nabavi pojedinog postupka javne nabave za svaki konkretan slučaj nabave propiše način izmjene cijene – klizna skala, indeksna klauzula... te umanji ili ukloni sve potencijalne rizike koji su naprijed navedeni. U tom slučaju čl. 315. ZJN dopušta naručitelju da izmijeni ugovor o javnoj nabavi tijekom njegova trajanja bez novog postupka javne nabave.

– Ministarstvo gospodarstva, sukladno svojim nadležnostima, pruža stručnu pomoć dionicima u sustavu javne nabave vezano za primjenu Zakona o javnoj nabavi i podzakonskih propisa, pa to čini i vezano za navedenu problematiku kroz pisana mišljenja na zahtjev stranaka – poručuju iz Ministarstva.

VIDEO: Beroš: “Protekli mjesec 579 građana je završilo u bolnici zbog korone, 94% nije bilo cijepljeno”

Komentara 3

DU
Deleted user
19:00 20.07.2021.

Možda je probleme lakše riješiti trpanjem kradezenjara u zatvor...

Avatar Poskok 1
Poskok 1
19:26 20.07.2021.

...kužim ako se islo na natječaju nisko da bi ga se dobilo i sad je problem... Ali ako gradimo kuću u privatnom aranžmanu na placu izađe nas otprilike cca 1000 E po kvadratu. Oni rade zgradu ili zgrade, uzimaju materijal na veliko sa dodatnim rabatima i nižim cijenama, odbijaju od svega pdv, rade sa stalnim vanjskim suradnicima koji imaju jednu cijenu za njih drugu za našu kuću i na kraju i kvadrat prodaju po 2800 E. Napraviš zgradu koja po etaži ima 500 kvadrata, ima 5 etaža po 500 to je 2500 kvadrata. 2500 kvadrata puta 1800 E zarade po kvadratu je 4,5 mil E. Tad nitko nije kukao dok su se ovce šišale. A i dalje se šišaju, uz sva poskupljenja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije