Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski ured za osiguranje:

'Rast cijena dopunskog osiguranja nužan je i opravdan. Teško da i HZZO neće poskupjeti police dopunskog!'

Zavod za Hitnu medicinu Šibensko-kninske županije, ispostava Vodice
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
27.10.2023.
u 11:11

Napominju da je došlo i do povećanja osnovice za izračun cijena usluga u obveznom zdravstvenom osiguranju od strane HZZO-a, što je također izazvalo povećane izdatke provođenja dopunskog zdravstvenog osiguranja svim osigurateljima

Korekcija cijena osiguranja te njihovo usklađivanje s rastućim troškovima poslovanja i inflacijom nažalost je nužno, ali i opravdano, priopćili su iz Hrvatskog ureda za osiguranja (HUO).

"Dosadašnje cijene polica osiguranja već su dulje na snazi, a ako znamo da je službena inflacija u Republici Hrvatskoj u zadnje 3 godine gotovo 25 posto, usklađivanje cijena s inflacijom nužan je potez kako bi se i dalje osigurala kvalitetna usluga na temelju polica osiguranja. Ovo se naročito odnosi na dopunsko zdravstveno osiguranje gdje kvaliteta nikako ne smije biti predmet kompromisa", poručuju iz HUO..  

Naglašavaju  kako su uz opće rastuće troškove samog poslovanja, koje se odnosi na sve poduzetnike u RH pa tako i na privatne osiguravatelje, i troškovi dijagnostičko-terapijskih postupaka povećani zadnjih godina za oko 30 posto. To se nužno mora osjetiti i na tržištu dopunskog zdravstvenog osiguranja, kažu, s obzirom da se dijagnostičko-terapijski postupci osiguranika financiraju upravo kroz police osiguranja, a na taj način se financira i zdravstveni sustav RH.

Napominju da je došlo i do povećanja osnovice za izračun cijena usluga u obveznom zdravstvenom osiguranju od strane HZZO-a, što je također izazvalo povećane izdatke provođenja dopunskog zdravstvenog osiguranja svim osigurateljima, kako privatnim tako i državnim.  

"Vrlo je teško očekivati da i HZZO u uvjetima inflacije, povećanih izdataka provođenja dopunskog zdravstvenog osiguranja, te stoga i očekivanih novih viših iznosa participacije na temelju Stupanja na snagu izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju od 1. siječnja 2024. neće imati potrebu za nužnom korekcijom cijena", predviđaju u HUO te napominju kako osiguratelji nastoje uvesti nove dodatne pristupe u pružanju usluga dopunskog zdravstvenog osiguranja kako bi na svaki način dodatno ublažili rastuće troškove poslovanja te kako bi pružili kvalitetnu uslugu svojim osiguranicima.

VIDEO Djeca obožavaju Lunu, terapijskog psa koji je 'zaposlen' u bjelovarskoj školi

Komentara 2

PV
prcko.vita
14:33 27.10.2023.

Pa jedno od najjačih obećanja ministra Beroša je bilo da neće povećavati iznos dopunskog zdravstvenog osiguranja. Pa do kad mislite više da gulite ovaj napaćeni i prevareni narod? Dokle više?

VJ
Veli Jože
12:05 27.10.2023.

S obzirom na kvalitetu usluge ne znam razlog da HZZO bilo što poskupljuje.S druge strane povišice plaća netko treba nadoknaditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije