Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozitivni pomaci

Rast broja putnika i brodova u morskim lukama u ožujku

kruzer dubrovnik
Grgo Jelavić/Pixsell
18.05.2016.
u 07:30

U morske luke u ožujku je prispjelo 18.127 brodova ili 10,4 posto više nego u lanjskom ožujku, uz porast broja putnika za 29,7 posto, na 1,2 milijuna.

U hrvatskim morskim lukama u ožujku je zabilježen rast broja prispjelih brodova i putnika u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je promet robe zabilježio pad, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

U morske luke u ožujku je prispjelo 18.127 brodova ili 10,4 posto više nego u lanjskom ožujku, uz porast broja putnika za 29,7 posto, na 1,2 milijuna. Pritom je unutarnji promet putnika porastao za 27,4  posto, a međunarodni za 334,7 posto.

Putnika je u ožujku najviše bilo u splitskoj luci, 181 tisuća, što je povećanje od 30,7 posto na godišnjoj razini.

Slijede luke Zadar i Preko, s 123,4 tisuće, odnosno 112,7 tisuće putnika, što predstavlja povećanje na godišnjoj razini od 35 odnosno 25,7  posto. Dvoznamenkasti postotni rast putnika zabilježila je i većina ostalih morskih luka. 

Manji broj putnika nego prošle godine imale su samo luke Trogir i Poreč, za 8, odnosno 75,1 posto. 

Promet robe u morskim lukama pao je u ožujku 12,7 posto na godišnjoj razini, na 1,3 milijuna tona, uslijed pada u međunarodnom utovaru za 25 posto. Pritom je pad prometa robe zabilježen u lukama Rijeka, Split i Bakar, od 42,8 posto, 10 posto, odnosno 57,1 posto.

Od ukupnog prometa robe u hrvatskim morskim lukama 54,2 posto odnosilo se na tekući teret, a slijedi suhi rasuti teret s udjelom od 26,4 posto, te roba u kontejnerima s 11,5 posto udjela.

>>Ceremonija polaganja kovanice označuje prekretnicu u izgradnji broda MSC Seaside

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije