Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA RADIĆU Sedam braniteljskih udruga najavljuje blokadu granica

Raspuštanje Suda BiH ili opći građanski neposluh

25.02.2009.
u 23:01

Svi smo mi Maka Radić - grmjelo je danas na konferenciji za novinare koordinacijskoga odbora čak sedam hrvatskih braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata u mostarskom Bijelom polju.

U povodu prvostupanjske presude Suda BiH četvorici pripadnika HVO-a iz Mostara (Marku Radiću, Damiru Brekalu, Draganu Šunjiću i Mirku Vračeviću), zatražili su bezuvjetno poništenje ”montiranoga procesa” i oslobađanje četvorice časnika HVO-a.

Hrvati prevareni
Zatražili su žurnu ostavku ministra pravosuđa BiH Bariše Čolaka te raspuštanje i kažnjavanje sudskoga vijeća koje je donijelo pravorijek, tvrdeći da je ono u potpunosti odbacilo dokaze obrane i u cijelosti prihvatilo isključivo navode iz ”montirane” optužnice.

- Hrvati su prevareni i napušteni. Izgubili smo svaku vjeru u institucije ove države koja se pokazala maćehinskom prema cjelokupnom hrvatskom narodu, koji je obilježila zločinačkim predznakom.

Napušteni smo jer su rijetki, čak i među hrvatskim političarima reagirali na ovaj užasan događaj - iščitala je ratna logorašica Željka Zovko zajedničku izjavu svih udruga. Ako njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani, najavili su žestoke prosvjede i blokadu graničnih prijelaza s Republikom Hrvatskom.

- Optužnicu je napisao AID, a ne Tužiteljstvo BiH. Osuđeni su nevini ljudi. Stoga najavljujemo opći građanski neposluh koji može dovesti do upitnosti postojanja tvorevine BiH koju su privatizirali Bošnjaci. Ovo je početak kraja posljednjega pokušaja ugnjetavanja Hrvata u BiH - stoji u istupu udruga.

Torture logora Armije
- Prošla sam torture muslimanskih logora smrti u Bijelom polju. Hrvati su ovdje napadnuti od dotadanjih saveznika 30. lipnja 1993. Izdali su nas, spalili nam ognjišta, pobili rođake, iselili obitelji i zarobili 207 Hrvata Bijeloga polja, u koje se nismo mogli vratiti ni sedam godina nakon rata - kazala je Zovko.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije