Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Most predlaže nove mjere

Raspudić: Vlada nije radila ništa po pitanju demografije, mjera 'Biram Hrvatsku' je populistički PR

Zagreb: Mostovci tvrde da Vladinim PR porukama i nije bilo moguće zadržati ljude u Hrvatskoj
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
18.01.2022.
u 14:31

Mandić je najavila i da će Most u saborsku proceduru uputiti izmjene Izbornog zakona, radi promjene izbornih jedinica zbog nejednakog broja birača

Saborski zastupnik Nino Raspudić (Klub Mosta) ustvrdio je u utorak da Vlada Andreja Plenkovića nije napravila ništa po pitanju demografije i najavio da će Most idućeg tjedna u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena zakona s novim demografskim mjerama.

“Plenkovića Vlada, kao i prethodne, po ovom pitanju nisu radile ništa, unatoč dramatičnim upozorenjima struke”, rekao je Raspudić na konferenciji za medije.

Komentirajući “tužne” rezultate popisa stanovništva Hrvatske, kazao je kako se Vlada ni nakon dramatične ostavke bivšeg državnog tajnika za demografiju Marina Strmote 2018. godine "nije niti počešala" da promijeni smjer demografske politike. 

Tako, primjerice, Vlada kasni s izradom strategije demografske revitalizacije, a mjera “Biram Hrvatsku” je “populistički demografski PR” jer je namijenjena uskom krugu osoba.

“Mjera se odnosi na hrvatske državljane i povratnike koji se vraćaju i samozapošljavaju. Oni će dobiti 50 tisuća kuna, a dodatnih 150 tisuća kuna dobit će vrlo uska skupina ljudi, koji otvore firmu u uskim sektorima”, tvrdi Raspudić, a radnici povratnici neće dobiti ništa.

Raspudić smatra kako je mjera o punoj plaći za vrijeme rodiljnog dopusta, koju je Vlada najavila još u listopadu, samo kap u moru mjera koje se moraju provesti u cilju demografske revitalizacije. 

“Drugih mjera nema osim slabašno najavljenog očinskog dopusta, a to je opet 'copy paste' mjera iz Bruxellesa”, rekao je.

18.01.2022., Zagreb - Na konferenciji za novinare Mosta pod nazivom "Vladinim PR porukama i nije bilo moguce zadrzati ljude u Hrvatskoj", govorili su saborski zastupnik Mosta Nino Raspudic i clanica Predsjednistva stranke zaduzena za demografiju Petra Mandic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Predlažu punu plaću za cijeli porodiljni dopust

Članica predsjedništva Mosta Petra Mandić ističe da je za Most demografija “prvorazredno nacionalno pitanje”, te je najavila  kako već sljedećeg tjedna u saborsku proceduru upućuju prvi od tri prijedloga izmjena zakona s novim demografskim mjerama. 

“Prva izmjena zakona bit će o rodiljnim i roditeljskim potporama, gdje ćemo predložiti ono što je Vlada propustila napraviti - puna plaća za cijeli porodiljni dopust”, rekla je Mandić.

Tim će prijedlogom definirati i da minimalna rodiljna naknada iznosi 120 posto proračunske osnovice, kao i da očevi i majke imaju dva mjeseca zajedničkog rodiljnog dopusta nakon rođenja djeteta. 

Mandić je najavila i da će Most u saborsku proceduru uputiti izmjene Izbornog zakona, radi promjene izbornih jedinica zbog nejednakog broja birača. 

Popis stanovništva po županijama pokazuje da su zadnji, a vjerojatno i predzadnji izbori bili nelegitimni jer je glas u nekim dijelovima Hrvatske puno vrjedniji nego u drugim jedinicama, rekao je Raspudić.

Ocijenio je da HDZ očito izborni zakon nije promijenio jer dobiva izbore upravo u jedinicama u kojima postoji najveća neravnoteža između broja birača i potrebnih glasova.

VIDEO Prvi rezultati popisa: RH ima 3,888.529 stanovnika, to je čak 396.360 manje od 2011.!

Komentara 10

Avatar kenshi
kenshi
15:45 18.01.2022.

Nije istina da vlada nije ništa radila na demografiji. Vlada je radila sve da se stvori demografski kolaps i još radi na tome jer je najvjerojatnije tako naređeno u Bruxellesu.

FO
fouche541
20:47 18.01.2022.

A da raspiše referendum o tom pitanju!

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
16:08 18.01.2022.

Dvije žene troje djece a tko zna jer to kraj njegovom rasplodu. Car domovinske demografije bez obzira što živi u skromnim uvjetima a crnći od jutra do sutra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije