Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raspodjela u SAD-u:

Raspodjela u SAD-u: Milijunaši primali naknadu za nezaposlene

milijunaši
AFP/Pixsell
04.10.2012.
u 17:05

U 2009., najtežoj godini za američko gospodarstvo još od Velike depresije, novac s burze dijelio se bez obzira na prihode kućanstva

Gotovo 2400 Amerikanaca primalo je naknadu za nezaposlene iako su godišnje raspolagali s više od milijun dolara. Kongresni istražni centar objelodanio je da su 2362 američka kućanstva od države primala 300 dolara tjedne pomoći iako su imala godišnje prihode veće od milijun dolara.

Također, ustanovljeno je da je takvu pomoć 2009. godine, kada je na američkoj burzi bilo čak 11,3 milijuna ljudi koji su imali pravo na naknadu, primalo i 954.000 kućanstava koja su godišnje zarađivala između 100.000 i milijun dolara.

Ispravljena nepravda

Istraga je utvrdila da je pomoć za nezaposlene primalo i 18 kućanstava čiji su prihodi premašili 10 milijuna dolara. Ti multimilijunaši u 2009., najtežoj godini za američko gospodarstvo nakon Velike depresije 30-ih godina prošloga stoljeća, od države su u prosjeku dobili 12.333 dolara. Još su bolje prošli oni koji su zarađivali između pet i 10 milijuna eura – oni su od države prosječno primili 18.351 dolar.

– Pružanje skrbi za bogate potkopava program za one koji ga trebaju najviše, a opterećuje i buduće generacije besmislenim dugom – kazao je Tom Coburn, republikanski senator iz Oklahome.

Senator Coburn kazao je da su naknade primali supružnici milijunaša ili osobe koje su oni uzdržavali. Ovom socijalnom nepravdom iz američkog proračuna više od tri milijuna dolara završilo je na pogrešnoj adresi umjesto da su dodijeljeni ljudima koji nisu imali od čega živjeti. No sve je to bilo u skladu sa zakonom. Naime, američki zakon dopuštao je naknadu za nezaposlene i osobama koje žive u bogataškim kućanstvima.

Nepravda je ispravljena još u veljači prošle godine kada je promijenjen zakon i naknade se više ne uplaćuju za nezaposlene supružnike i uzdržavane osobe iz bogatih kućanstava.

Amerikanac koji ostane bez posla u prosjeku treba 40 mjeseci da nađe novi posao. U Sjedinjenim je Državama u srpnju u privatnom sektoru otvoreno više radnih mjesta nego što se očekivalo, ali usprkos tome, nezaposlenost raste. Predsjednik Barack Obama kritizirao je republikance da oklijevaju s prihvaćanjem zakona o zapošljavanju, dok republikanski kandidat Mitt Romney smatra da Obama ne razumije kako radi privatni sektor.

Raste nezaposlenost

U američkom privatnom sektoru zaposleno je 163.000 radnika, no ipak je stopa nezaposlenosti blago porasla. Američki predsjednik Barack Obama smatra da je rast zapošljavanja u privatnom sektoru dobar znak, ali da je za oporavak tržišta rada potrebno najmanje 200.000 radnih mjesta mjesečno.

– U posljednje dvije i pol godine u privatnom sektoru zaposleno je četiri i pol milijuna radnika, a samo ove godine više od milijun. Ipak, moramo još mnogo toga napraviti u borbi protiv nezaposlenosti – poručio je Obama.

U iščekivanju predsjedničkih izbora u studenome analitičari podsjećaju da nijedan američki predsjednik u novijoj povijesti nije osvojio drugi mandat kada je nezaposlenost prelazila 7,4 posto. Sada je 8,3 posto.

Komentara 10

DC
DC
17:33 04.10.2012.

Dan nakon sto je Romney 'nokautirao' Obamu u njihovoj predsjednickoj debati, ova (ne)vijest je bila ocekivana. Medijima je vazno nakon neprenosenja debate i njezinog ishoda, da skrenu paznju na marginalnu vijest koju inace lijevo orijentirani americki mediji nisu ni spomenuli. Stvarno je smijesno kako nas tisak pokusava zadrzati svoje citatelje 'u boci' i totalno neinformirane. Adio pameti.

OB
-obrisani-
17:41 04.10.2012.

Toga ima sigurno i kod nas...

MA
marko53
17:26 04.10.2012.

U demokratskoj zemlji se takve stvari dešavaju i otkriju. Kod nas se ne dešavaju, nego je to realnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije