Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priznali propust

Raspisali natječaj za aute koji samo Ford može zadovoljiti

'FordTransit'
Ford
Autor
Marko Biočina
10.08.2012.
u 16:25


Sporna vozila - specifikaciju za furgon i dostavno vozilo kunkurenti nemaju u ponudi

U gradskoj upravi Jastrebarskog, čini se, vole vozila marke Ford. Prije nekoliko dana tamošnja komunalna tvrtka Vode Jastrebarsko raspisala je natječaj za nabavu osam vozila putem leasinga na rok od tri godine. Radi se o poslu procijenjene vrijednosti od 1,65 milijuna kuna, a uvidom u uvjete navedene u natječajnoj dokumentaciji, ispada da ih jedino mogu zadovoljiti vozila američkog proizvođača.

Naime, u natječaju su se tražile četiri različite vrste vozila – osobnih automobila i gospodarskih vozila – ali uz uvjet da svi budu iste marke. Taj je uvjet logičan kad je riječ o racionalizaciji budućih troškova održavanja, no njegova posljedica može biti i to da se ishod natječaja unaprijed određuje.

Pobjednik po željama

Ako su specifikacije jednog traženog vozila takve da ih može zadovoljiti samo jedan model jednog proizvođača, onda jedino taj proizvođač može zadovoljiti uvjete i kod svih ostalih vozila, bez obzira na cijenu. U slučaju Jaske takva je bila specifikacija za furgon, koji je morao biti dug od 5200 do 5300 mm, međuosovinskog razmaka od 3250 do 3350 mm, te s motorom obujma od 2099 do 2199 cm³. Od furgona dostupnih na hrvatskom tržištu te uvjete ispunjava jedino Ford Transit 2,2.

Zaključak da su željeni pobjednik natječaja Voda Jastrebarsko bila Fordova vozila dodatno osnažuje i druga specifikacija – ona za nabavu lakog dostavnog vozila. Tu, pak, sve kriterije zadovoljava jedino Ford Transit Connect 1,8 TDCi, koji je specifičan i po tome da jedini među vozilima te vrste ima 1,8-litarski motor kakav se tražio. Na kraju i specifikacija za osobno vozilo srednje klase odgovara performansama Ford Focusa 1,6 TDCi. Na Večernjakov upit o tome zašto je takav natječaj uopće raspisan, iz Voda Jastrebarsko odgovorili su kako su specifikacije izmijenili.

Nova specifikacija

– Izmijenjena dokumentacija za nadmetanje koja je poslana na objavu u Elektronički oglasnik javne nabave omogućava svim zainteresiranim gospodarskim subjektima da ravnopravno sudjeluju u postupku nadmetanja za nabavu vozila za potrebe društva Vode Jastrebarsko d.o.o. – kažu u tvrtki.

Taj odgovor može se smatrati neizravnim priznanjem da prvi natječaj nije bio ispravan. U novoj specifikaciji uvjeti su liberalizirani pa ih može zadovoljiti više marki i modela vozila. Hoće li na kraju fordovi ipak završiti u voznom parku Jaskina komunalnog poduzeća, znat će se uskoro.

Komentara 24

GU
Gustavo
16:42 10.08.2012.

Kod mene lokalna samouprava raspisala natječaj koje samo jedna osoba može zadovoljiti pa nikome ništa, sve po zakonu.

PO
podravacc
16:50 10.08.2012.

pa HRT već godinama ima natječaje gdje samo Volkswagen može zadovoljiti uvjete natječaja,a tako je u mnogim drugim državnim firmama,MUP-u,Pošti.....

LI
liskovaca
16:40 10.08.2012.

pa takvi su bili svi natječaji do sada!!!!!! Zašto netko ne pročešlja stare natječaje, HAC, Grad Zagreb itd ????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije