Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATO - Rusija

Rasmussen od Rusije zatražio da u Afganistan pošalje helikoptere

NATO, Rusija
AFP
16.12.2009.
u 21:05

Anders Fogh Rasmussen je šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu donio je čitav popis zahtjeva NATO-a za konkretnu rusku vojnu pomoć u Afganistanu

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen zatražio je od Rusije da u Afganistan pošalje helikoptere i svoje postrojbe koje će obučavati pripadnike afganistanske vojske  i tako pomoći da se dobije rat protiv talibana. On je za vrijeme svoga prvog posjeta Moskvi razgovarao sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim koji je kazao kako  ga raduje spremnost na dijalog. Trodnevni posjet Rasmussena Moskvi tumači se kao veliki iskorak NATO-a prema Rusiji. On će se u naredna dva dana sastati sa ruskim predsjednikom Dimitrijem Medvedevim i premijerom Vladimirom Putinom.
"U Moskvu sam došao sa popisom konkretnih prijedloga kako bi Rusija mogla pomoći NATO-u da se uspješno suprotstavi talibanskoj pobuni. Mislim kako bi ta pomoć mogla biti i vrlo konkretna ukoliko Rusija donese odluku da u Afganistan pošalje svoje helikoptere i pilote koji će afgansitanske vojnike obučiti za korištenje tih letjelica", naglasio je Rasmussen. Ovo je izuzetno važno zato jer vojni analitičari i stratezi već duže vremena naglašavaju da su upravo helikopteri ključni u ratu protiv talibana zato jer omogućuju brzo premještanje vojnika i brzo pružanje zračne podrške trupama na tlu. Oni su također procijenili da je je nedostatak helikoptera jedan od najgorih hendikepa u ovome ratu. No kako ih saveznici unutar NATO-a namju dovoljno, glavni tajnik se zaputio u Rusiju po pomoć. Uz to, on smatra da bi upravo u Afgansitanu Rusija i NATO mogli pronaći zajednički interes i tako početi suradnju.
"Naši dosadašnji nesporazumi i nesuglasice ne smiju zasjeniti činjenicu da u osnovi imamo zajedničke sigurnosne interese na mnogo područja i da smo suočeni sa nekim zajedničkim prijetnjama, kaže Rasmussen. I sergej Lavrov složio se sa svojim sugovornikom naglasivši da i s ruske strane postoji želja se odnosi normaliziraju i podignu na višu razinu.

Ključne riječi

Komentara 21

ĐK
đoko_krstaš
21:42 16.12.2009.

hahaha, izgleda da ciomedo radi za braču hahaha, ičeš rade rusima o glavi sa ugnježdenjem u Avganistanu i još traže od njih pomoč hahaha

OB
-obrisani-
07:58 17.12.2009.

Nije u pitanju domoljublje u zemlji u kojoj jos uvjek vladaju Zidovi. Ako je njihov interes poslat helihoptere u Afganistan, oni ce to odradit, a poslije toga ako je potrebno i sa Amerikom zaratit. Domoljublje je najveci neprijatelj vladarima u sjenci, zato ni Hrvatska ni Srbija jos uvjek nisu u EU.

Avatar Santo_Cavernicolo
Santo_Cavernicolo
22:55 16.12.2009.

amerikanci neka pošalju helikoptere... rusi neka pošalju igle...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije