Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bodies Revealed

Raskomadana tijela fasciniraju i izazivaju nelagodu promatrača

'07.04.2010., Zagreb - Galerija Klovicevi dvori, glasovita edukativna svjetska izlozba Bodies Revealed stigla je u Zagreb.Svecano otvorenje izlozbe je 09.travnja 2010.  Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/10
07.04.2010.
u 16:25

Sutra se u Klovićevim dvorima otvara kontroverzna izložba plastiniranih ljudskih leševa za koju, usprkos kontroverzijama, vlada neviđen interes.

Sutra se u galeriji Klovićevi dvori otvara izložba "Bodies Revealed" američke tvrtke Premier Exhibitions.

Riječ je o izložbi pravih ljudskih leševa koji su nakon smrti podvrgnuti procesu plastinacije. To znači da im je u kontroliranom postupku izvučena sva tekućina iz tijela te zamijenjena silikonskom masom.

Rezultat je postav gotovo savršeno sačuvanih ljudskih kadavera, koji se ne mogu "pokvariti" i nemaju nikakvog mirisa, a služe kao zastrašujuće vjeran predložak za proučavanje ljudske anatomije.

– Različiti modeli uvijek su umjetnička interpretacija unutarnjeg izgleda tijela. Samo pravi kadaveri omogućuju nam da vidimo svu kompleksnost našeg organizma, ali i upozoravaju na posljedice nepravilnog stila življenja. Naš temeljni cilj je edukacija. Nadamo se da će se posjetitelji nakon ovoga više brinuti o vlastitom tijelu – objašnjava nam Ray Glover, medicinski direktor i autor postava.

Posuđeni od fakulteta

Pitamo ga za podrijetlo tijela, oko kojeg se podignulo podosta prašine.

– Sva su dopremljena iz Kine. Riječ je o ljudima koji su donirali svoja tijela medicinskim fakultetima, a mi smo ih unajmili za potrebe izložbe – odgovara.

Kaže, ne može nam pokazati dokaz o tome da su tijela donirana jer je riječ o povjerljivim dokumentima, no svojom čašću jamči da se radi o ostacima ljudi koji su svjesno za života donirali tijela znanosti.

Podsjećamo ga na velike pravne probleme koje je imao s paralelnom izložbom Bodies, zbog koje je u SAD-u provedena čitava istraga, a predstavnici Premier Exhibitionsa morali su priznati da ne mogu sa sigurnošću tvrditi da nije riječ o leševima političkih zatvorenika i beskućnika.

– Istina, taj postav sadržava tijela koja nitko nije tražio, pa su po sili zakona završili na medicinskim fakultetima. Mi smo ih unajmili od fakulteta i ne možemo znati za njihovu prošlost. Kad bismo na nekom tijelu pronašli očite znakove nasilja, ne bismo ga izložili. No u Zagrebu su samo tijela svjesnih donatora, to vam jamčim svojim imenom – zaklinje se Glover.

Leonardo krao leševe

Kaže, neki se čude što je ovakav postav izložen u umjetničkoj galeriji, ali riječ je, smatra, o idealnom mjestu za "Bodies Revealed".

– Da je doputovala Da Vincijeva izložba, bili biste ekstatični. A kada izložimo tijelo, koje je inspiriralo njegova djela, nastaje skepsa. Pa ne postoji veće umjetničko djelo od našeg fascinantnog organizma! - uzvikuje Glover.

Sličnog je mišljenja i ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin. Podsjeća, i naš Dimitrije Popović bavio se anatomijom, a veliki Leonardo krao je leševe kako bi ih secirao.

Zahvaljujući ovakvim izložbama, anatomi više nisu prisiljeni iskopavati pokojnike.

Tko ih želi razgledati, samo treba prošetati do Klovićevih dvora.

Komentara 39

Avatar punkufer
punkufer
13:05 08.04.2010.

To je nakaradno i perverzno. SVAKI taj morbidni \"eksponat\" je bio čovjek, nečiji sin, otac, brat, osoba koja je imala život, obitelj, prijatelje... Ovo je ponižavajuće i za te pokojnike ali i za gledatelje.

Avatar punkufer
punkufer
14:18 09.04.2010.

Re: Dunja - zašto svoju majku ili oca ne mumuficiraš kada umru pa ih izložiš da ih gleda tko god poželi? I ne naplaćuješ ulaznice? Izaći ćeš u novinama, zaraditi koju kunu i pokazati nama seljačinama kako se to radi.

KO
kokolo
09:45 08.04.2010.

Pogledao sam ovu izložbu u Beču prošle godine i izvrsna je. To bi svi trebali vidjeti. Cijena ulaznice u Beču je bila 20 € i vrijedi svaki €.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije