Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mađarska ograda prema srbiji

Ranko Ostojić: Hrvatska će svoju granicu zaštititi

granica
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/2
18.06.2015.
u 08:30

U Mađarskoj je broj ilegalnih prelazaka granice skočio s nekoliko tisuća u 2013. na 57 tisuća u prvoj polovici ove godine

Mađarska želi što prije početi graditi ogradu visoku četiri metra i dugačku 175 kilometara na granici sa Srbijom kako bi spriječila ulazak ilegalnih migranata, najavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na konferenciji za medije. Nitko nije sasvim siguran kakve bi to posljedice moglo imati za Hrvatsku i koliko bi ilegalnih migranata skrenulo prema hrvatskoj granici u slučaju da naiđu na zid na srpsko-mađarskoj, no ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić djeluje spokojno.

Lakše do bogatijih

– Mi ćemo našu granicu sačuvati od valova migranata, kao što smo i dosad – kratko je odgovorio na naš upit da komentira najavu gradnje ograde na mađarsko-srpskoj granici.

Ilegalni migranti koji pokušavaju ući u EU tzv. balkanskom rutom iz Srbije u puno se većem broju kreću prema Mađarskoj nego prema Hrvatskoj jer je Mađarska u schengenskoj zoni i jednom kad uđu u nju, više nema graničnih kontrola do bogatijih, sjevernijih zemalja. U Mađarskoj je broj zabilježenih ilegalnih prelazaka granice skočio s nekoliko tisuća u 2013. na 57 tisuća u prvoj polovici ove godine. Među njima ima i migranata iz Pakistana, Afganistana i Sirije, ali i migranata s Kosova.

– Imigracija je jedan od najozbiljnijih problema s kojima se EU danas suočava. Članice EU pokušavaju pronaći rješenje, ali Mađarska si ne može priuštiti daljnje čekanje. MUP je dobio nalog da pripremi podizanje četverometarske ograde na granici sa Srbijom – rekao je ministar Szijjarto. Dodao je kako gradnja ograde nije protivna međunarodnim obvezama Mađarske.

Preseljen problem

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula kaže da je Hrvatska rijetka zemlja u kojoj je broj ilegalnih imigranata pao u odnosu na razdoblje prije ulaska u EU.

– Međutim, time naš problem nije nestao, on je samo preseljen prema Mađarskoj i Italiji. Sigurno je da Hrvatska mora ubrzati pripreme za ulazak u schengenski sustav i pripremiti se za azilante koji će pronalaziti put u Hrvatsku, imala Mađarska ogradu na granici sa Srbijom ili ne – kaže Picula.

>> Mađarska ne odustaje: Izgradit ćemo ogradu visoku 4 metra na granici sa Srbijom

>> Države EU na rubu svađe: Orban diže ogradu, Renzi prijeti vizama

Foto: Alcatel

Komentara 39

Avatar Matija22
Matija22
09:04 18.06.2015.

Mi moramo 5 metara sagraditi ogradu na granici sa Srbijom pa će ju opet ilegalni migranati preskakat kod mađara,jer je metar manje ograda

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
08:55 18.06.2015.

nekstave manolica tam on ce ih sve pokokat..ahahahhah

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
08:53 18.06.2015.

postavice udbase na svakih 100 metara duz granice za kaznu tojest umjesto lustracije...ahahhahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije