Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar o izbjeglicama

Ostojić migrantima poručio da nema potrebe da dolaze. 'Ako treba, zatvorit ćemo granicu'

Ranko Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
17.09.2015.
u 19:59

U Hrvatskoj su potpuno iskorišteni svi smještajni kapaciteti u čvrstim objektima predviđeni za prihvat ilegalnih migranata, rekao je ministar unutarnjih poslova

Hrvatska će zatvoriti svoje granice ako ponovno dođe do situacije da u jednom danu hrvatsku državnu granicu pređe gotovo osam tisuća migranata. Najavio je to na današnjoj konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji je postavljen za čelnika Stožera za koordinaciju aktivnosti u povodu dolaska migranata u Hrvatsku. Ostojić je migrantima poručio da nema potrebe da dolaze niti je Hrvatska zainteresirana da bude mjesto na kojem će pokušati tražiti istu zaštitu koju mogu imati i u onim zemljama u kojima već borave – misleći tu na Grčku, Makedoniju i Srbiju. Podsjetio je kako sve te zemlje imaju iste zakonske obveze kakve ima i Hrvatska i kakvih se Hrvatska i pridržava.

– U Hrvatskoj su potpuno iskorišteni svi smještajni kapaciteti u čvrstim objektima predviđeni za prihvat ilegalnih migranata. Hrvatska stoga radi dodatne prihvatne centre koji su od ranije u planu, poput onoga u Belom Manastiru ili Čepinu, rekao je Ostojić.

Govoreći o odlukama Slovenije, potvrdio je kako je slovenska granica zatvorena za migrante te da tranzitni koridori ne postoje.

– Hrvatska se ponaša kao zemlja koja pripada EU. To znači da smo dužni registrirati sve te osobe. Nitko nema pravo pozivati te ljude i govoriti im da je netko otvorio granicu – istaknuo je Ostojić. Podsjetio je da ti ljudi kojim slučajem posjeduju redovne putovnice i vize da bi mogli putovati preko granica bez problema, ali i da ne mogu putovati prema drugim zemljama dok se ne provede postupak koji moramo provesti.

– Tek kada se na Vijeću ministara donese odluka o relokaciji, moći će se govoriti o tome može li određena osoba biti prebačena ili ne može, što znači da do daljnjega migranti koji su ušli u Hrvatsku ostaju u Hrvatskoj. Određen broj migranata podnio je u Hrvatskoj zahtjev za međunarodnu zaštitu. Oni samim tim više nisu osobe koje se nalaze pod paskom i za njih je osiguran smještaj u suradnji s Gradom Zagrebom na Velesajmu, rekao je Ostojić.

 

>> U Hrvatsku do 17 sati ušlo 8900 izbjeglica. Ministar Ostojić: Naši kapaciteti su puni!

>> U Hrvatskoj izbjeglice neće ostati. Upućivat ćemo ih prema Sloveniji i Mađarskoj

Komentara 138

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
20:21 17.09.2015.

"Govoreći o odlukama Slovenije potvrdio je kako je slovenska granica zatvorena za migrante te da tranzitni koridori ne postoje." a njegov sef veli kako budu ih slali u Sloveniju. I Madjarsku. Lazu cim zinu, obojica.

MI
mihaela15
20:17 17.09.2015.

Sigurno se Ostojić na kratko otrijeznio....

Avatar hugo69
hugo69
20:13 17.09.2015.

To je trebalo odma napravit!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije