Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ranjive banke dokapitalizirati ili preustrojiti

Europska komisija Hrvatskoj namijenila još 430 milijuna eura iz pretpristupnoga fonda IPA do kraja 2013.
12. srpnja 2011. u 16:01 5 komentara 3 prikaza
olli rehn
Foto: Reuters

Države članice Europske unije moraju imati spremne mjere prije nego što se u petak objave ishodi trećega testa otpornosti europskih banaka, izjavio je europski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn u utorak, po završetku sastanka ministarskoga Vijeća EU za gospodarske i novčarske poslove (ECOFIN).

– Banke za koje test pokaže da su ranjive moraju se dokapitalizirati ili preustrojiti, ponajprije iz privatnoga sektora. Ali ako to ne bude dovoljno, mora postojati čvrst okvir za pružanje vladine potpore u skladu s propisima o državnim potporama – naglasio je Rehn.

Sadašnja kriza, napomenuo je Rehn, kombinacija je ranjivosti banaka i državnih dugova, pa oboje treba istodobno rješavati. Očekuje se da će mjere fiskalne konsolidacije koje države članice već provode prosječni manjak državnih proračuna na razini EU smanjiti sa 6,4% u 2010. na 4,7% u ovoj te na 3,4% u 2012., da bi u 2013. konačno pao ispod Paktom postojanosti i rasta dozvoljenoga maksimuma od tri posto, na 2,3%.

Europska komisija u utorak je dovršila planove gospodarske pomoći preobrazbama u kandidatskim i moguće kandidatskim zemljama jugoistočne Europe, Turskoj i Islandu za razdoblje od 2011. do kraja 3013. godine. Od ukupno pet milijarda i 538,75 milijuna eura, Hrvatsku će kroz pretpristupni fond IPA zapasti 430 milijuna. 

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • Ugo Kajvez:

    Domet hrvatske politike što se tiče EU-a, ....... koliko se može isprosjačiti u prvih par godina, ............ a što nakon toga ............ grčka ?????????????????????????

  • Ugo Kajvez:

    Uzostalo, ........... jučer je izašla vijest da se grčka mora pripremati za bankrot ............ uahahahaha ..................

  • Ugo Kajvez:

    Uahahaha .......... klikajte mi minusa koliko hoćete, .............. ali nemate protu argumenat !! ...............