Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ECOFIN

Ranjive banke dokapitalizirati ili preustrojiti

olli rehn
Reuters
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
12.07.2011.
u 16:01

Europska komisija Hrvatskoj namijenila još 430 milijuna eura iz pretpristupnoga fonda IPA do kraja 2013.

Države članice Europske unije moraju imati spremne mjere prije nego što se u petak objave ishodi trećega testa otpornosti europskih banaka, izjavio je europski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn u utorak, po završetku sastanka ministarskoga Vijeća EU za gospodarske i novčarske poslove (ECOFIN).

– Banke za koje test pokaže da su ranjive moraju se dokapitalizirati ili preustrojiti, ponajprije iz privatnoga sektora. Ali ako to ne bude dovoljno, mora postojati čvrst okvir za pružanje vladine potpore u skladu s propisima o državnim potporama – naglasio je Rehn.

Sadašnja kriza, napomenuo je Rehn, kombinacija je ranjivosti banaka i državnih dugova, pa oboje treba istodobno rješavati. Očekuje se da će mjere fiskalne konsolidacije koje države članice već provode prosječni manjak državnih proračuna na razini EU smanjiti sa 6,4% u 2010. na 4,7% u ovoj te na 3,4% u 2012., da bi u 2013. konačno pao ispod Paktom postojanosti i rasta dozvoljenoga maksimuma od tri posto, na 2,3%.

Europska komisija u utorak je dovršila planove gospodarske pomoći preobrazbama u kandidatskim i moguće kandidatskim zemljama jugoistočne Europe, Turskoj i Islandu za razdoblje od 2011. do kraja 3013. godine. Od ukupno pet milijarda i 538,75 milijuna eura, Hrvatsku će kroz pretpristupni fond IPA zapasti 430 milijuna. 

Ključne riječi

Komentara 5

UK
Ugo Kajvez
08:26 13.07.2011.

Domet hrvatske politike što se tiče EU-a, ....... koliko se može isprosjačiti u prvih par godina, ............ a što nakon toga ............ grčka ?????????????????????????

UK
Ugo Kajvez
08:27 13.07.2011.

Uzostalo, ........... jučer je izašla vijest da se grčka mora pripremati za bankrot ............ uahahahaha ..................

UK
Ugo Kajvez
08:50 14.07.2011.

Uahahaha .......... klikajte mi minusa koliko hoćete, .............. ali nemate protu argumenat !! ...............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije