Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne želi odstupiti

Ramljak: Upravno vijeće IRB-a protuzakonito me razriješilo!

'25.10.2011., Zagreb - Ravnateljica Instituta Rudjer Boskovic dr. sc. Danica Ramljak.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
'Daniel Kasap/PIXSELL'
04.04.2012.
u 20:20

Ako me vlast želi smijeniti, neka to pokuša učiniti zakonito i pravilno, ističe Danica Ramljak

Ravnateljica Instituta Ruđera Boškovića Danica Ramljak uputila je danas priopćenje u kojemu navodi da je novo Upravno vijeće IRB-a zatražilo od nje da preda svoj mandat na raspolaganje, što je, kako kaže, odbila jer ne nalazi temelj za takvu odluku.

Ne pristaje na ostavku

– Nakon što sam odbila dati mandat i nisam pristala na ostavku, Upravno vijeće je na izvanrednoj sjednici 19. 3. donijelo protuzakonitu Odluku kojom me razrješuju s mjesta ravnateljice. Odluka će i formalno biti donijeta nakon mog očitovanja, koje sam 2. travnja i službeno predala. Svoju Odluku UV temelji na dopisu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji ga je 8. 3. uputio na UV Instituta, dovodeći u pitanje moje sposobnosti za obnašanje funkcije ravnateljice – navodi Ramljak

Ističe da se u dopisu ministra navodi da nema aktivni znanstveni status u RH, što ona demantira podsjećajući da je je taj status stekla još 1994. godine, kad je i upisana u Hrvatski registar znanstvenika, "ali koji sam navodno trebala obnoviti, što nisam mogla, jer sam bila u SAD-u u datome trenutku".

– Važno je napomenuti da je MZOS propitivao moj status znanstvenika po dopisu koji je zaprimio od onih znanstvenika Instituta koji su, nažalost, uvučeni u financijske nepravilnosti koje su se događale na IRB-u prije mog mandata i protiv kojih već duže vrijeme vodim beskompromisnu borbu. Važno je istaći da mi za funkciju koju obnašam to što se navodi nije ni bilo potrebno. Na mjesto ravnateljice Instituta izabrana sam po javnom natječaju koji je bio raspisan sukladno Statutu IRB-a. Rezultate natječaja nitko nije osporio, niti je natječaj ikada poništen – ističe, te napominje da ni Statut ni zakoni ili neki drugi propisi ne utvrđuju da se ravnateljem Instituta može imenovati samo osoba koja status znanstvenika dokazuje članstvom u hrvatskom registru znanstvenika.

Nije demokratska procedura

– Ja sam se iz SAD-a vratila u Hrvatsku sa statusom američkog docenta s elitnog sveučilišta. Ova cijela situacija ne ukazuje na demokratsku proceduru, temeljenu na zakonima i općim aktima Instituta, te je posebice alarmantno da se ovakva situacija događa u vrijeme kad je RH na pragu ulaska u EU i kad je mobilnost znanstvenika iz drugih zemalja veoma važna – navodi Ramljak u priopćenju.

Podsjeća da tijekom njezinog mandata ravnateljice od svibnja 2009. godine do danas IRB ima pozitivne rezultate posebice kroz ostvarenje novih oblika suradnje sa svjetskim znanstvenim institucijama, pokretanje novih projekata, značajno povećanje kvalitetnih znanstvenih publikacija, te povećanje broja europskih i međunarodnih projekata za četiri puta.

– Zbog ovog sam dobila potporu većine najprominentnijih IRB-ovih, hrvatskih i značajnog broja prominentnih svjetskih znanstvenika. Međutim, trenutna situacija na Institutu opterećena je i uzrokovana razotkrivanjem niza financijskih nepravilnosti koje su se odvijale u 2008. godini, kao i međunarodno utemeljenog restrukturiranja Instituta koji provodimo i koje je kod jednog dijela znanstvenika IRB-a naišlo na otpor. Meni situacija pred smjenu nije strana, jer sam već bila u sličnoj situaciji kad sam spriječila odlaganje radioaktivnog otpada na IRB-a u centru Zagreba. Ako me vlast želi smijeniti, neka to pokuša učiniti zakonito i pravilno – zaključuje Ramljak.

Još prije dva tjedna Ramljak je u razgovoru za Večernji list rekla da neće dati ostavku:

– Ne pada mi na pamet dati mandat na raspolaganje nakon što sam dvije i pol godine uspješno vodila Institut, stabilizirala financije, povećala broj publikacija i europskih projekata, i to čak tri puta... Neka me sami smijene – poručila je tada Ramljak.

Komentara 48

Avatar Django
Django
20:43 04.04.2012.

Ova cijela situacija ne ukazuje na demokratsku proceduru, temeljenu na zakonima i općim aktima Instituta --------- Sve po staroj Titovoj uputi da se ne treba držati zakona kao pijan plota. Živjela diktatura proletarijata. Tko šiša zakon.

OB
-obrisani-
20:51 04.04.2012.

Postovani! \"Svoju Odluku UV temelji na dopisu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji ga je 8. 3. uputio na UV Instituta, dovodeći u pitanje moje sposobnosti za obnašanje funkcije.\" * Izgleda da je vrijeme PODOBNIH a ne SPOSOBNIIH.IIH. Zato nam treba EU kao voda u pustinji. Uz put slucaj treba prijaviti EK. Zar Ministri HR sa takovim ponasanjem zele doprinjeti demokratizaciji drzave?????? Lijep pozdrav!

CA
capronza
20:39 04.04.2012.

Ovo je mobing, najgoreg tipa od strane vladajucih prema Gospodji Ramljak, sramota, Upravno Vijece mora kolektivno sudski odgovarati, pa gdje mi zivimo?.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije