Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjetrenjača

Rakar prikupio i objavio podatke o 60.000 javnih natječaja u RH

'08.04.2010.,Zagreb - Marko Rakar bloger optuzen da je na internetu objavio Registar hrvatskih branitelja . Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/3
26.11.2011.
u 22:55

- Javna nabava je među najvećim generatorima korupcije u RH. Pritisak društva i EU doveo je do toga da je sam postupak javne nabave nešto transparentniji, no cijeli je sustav dizajniran da onemogućava analizu - kaže Rakar.

Poznati bloger Marko Rakar, osnivač bloga Pollitika.com je sa svojom udrugom Vjetrenjača prikupio podatke o javnoj nabavi od 1. srpnja 2009. do 1 studenog 2011. godine koje je objavio na internetskoj stranici Udruge.

- Objavili smo 60.000 potpuno indeksiranih i grupiranih skupljenih dokumenata natječaja javne nabave vrijednih oko 80 milijardi kuna - objavio je večeras Marko Rakar na svom twitter profilu.

Udruga je prikupljala podatke iz različitih izvora kao što su Narodne novine, Državni zavod za statistiku, javni registar FINA-e i razni registri trgovačkih sudova i banaka.

- Javna nabava je među najvećim generatorima korupcije u Hrvatskoj. Pritisak društva i EU doveo je do toga da je sam postupak javne nabave nešto transparentniji, no  cijeli je sustav dizajniran na način da onemogućava pristup podacima te bilo kakvu analizu prezentiranih podataka. Tako primjerice u visoko eksponiranim slučajevima, nismo ni dan danas u mogućnosti pogledati gdje su se problematične tvrtke uopće javljale i dobijale poslove iz javne nabave. A na jednaki način, nismo na jednostavan način u stanju pregledati koje je ministarstvo kupovalo koje usluge i od koga; a to je još manje moguće saznati za nekog od 4.400 obveznika javne nabave u Republici Hrvatskoj - piše Rakar u pojašnjenju objave tih dokumenata.

Rakar je i najavio da će u ponedjeljak cijela njihova prikupljena baza podataka o javnim natječajima biti dostupna za slobodni download svima koji žele sami proučiti dokumente i napraviti svoje analize.

Ključne riječi

Komentara 124

JS
ja sam gladan
23:24 26.11.2011.

Rakar ipak radi za prezidentea tj. za Deju.

MA
margaritas
23:37 26.11.2011.

ovo ce biti najneposteniji izbori u kampanju se ukljucio nesudeni savjetnik predsjednika inace duzan drzavi 600 milijuna kuna

DA
darko9
11:21 27.11.2011.

sustavno se želi uništiti hdz kako bi ovi drugi prikrili svoje metode krađe po gradovima,županijama,opčinama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije