Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarm

Rak ubija djecu: Stopa smrtnosti u Sisku 10 puta veća nego u zemlji

vasiljevic
Foto: Nikola Ćutuk/Pixsell
1/3
28.03.2010.
u 21:30

Nestandardizirani podaci iz tog dokumenta kojeg posjedujemo pokazuju da je prosjek umrlih od leukemija u Hrvatskoj 2008. godine bio 7,92 na 100.000 stanovnika, u Sisačko-moslavačkoj županiji 15,14, a u Gradu Sisku čak 19,19!

Šokantni podaci dostavljeni su saborskom Odboru za zaštitu okoliša, a koji ukazuju na to da Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija imaju višestruko veću stopu smrtnosti od leukemija u odnosu na Hrvatsku, dok su višestruko veće i grube stope smrtnosti mladih do 20 godina starosti od zloćudnih bolesti. Dokument na 28 stranica sastavljen je u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u siječnju ove godine na temelju njihovih podataka i podataka Državnog registra za rak, a Odboru je dostavljen za prošlotjednu tematsku sjednicu na kojoj se raspravljalo o praćenju poboljšanja kakvoće zraka na području Grada Siska i dinamike radova na modernizaciji postrojenja Rafinerije nafte Sisak.

>>Pročitajte potresne priče oboljelih: Jasmina, Ivana i Leonarde

Smrtonosne brojke

Nestandardizirani podaci iz tog dokumenta kojeg posjedujemo pokazuju da je prosjek umrlih od leukemija u Hrvatskoj 2008. godine bio 7,92 na 100.000 stanovnika, u Sisačko-moslavačkoj županiji 15,14, a u Gradu Sisku čak 19,19!

Najgori podaci su oni koji ukazuju na grubu stopu smrtnosti od malignih bolesti mladih Siščana. Za najmlađu dobnu skupinu od nula do šest godina još nema podataka za 2008. godinu, no prosjek je za razdoblje od 2003. pa do 2007. godine sljedeći: RH - 3,68, SMŽ - 5,89 a Grad Sisak - 11,36 umrlih na 100.000 stanovnika. Za mlade od sedam do 19 godina starosti pokazatelji za 2008. godinu postoje i oni su još gori. Te godine je stopa smrtnosti od malignih bolesti u Gradu Sisku bila 13,35 na 100.000 stanovnika, u Sisačko-moslavačkoj županiji - 7,08 , a u Hrvatskoj 1,05 na 100.000 stanovnika. Dakle, više od deset puta je veća stopa smrtnosti ove dobne populacije od malignih bolesti u Sisku nego u ostatku Hrvatske.

Iako je iz tablica u dokumentu očito da je u Sisku smrtnost mladih ljudi od nekih malignih bolesti i deset puta veća od hrvatskog prosjeka, Zavod za javno zdravstvo ne dovodi to u vezu sa zagađenjem, jer je riječ o “manjim područjima i uzorcima, te je potrebno provesti posebna epidemiološka istraživanja na terenu koja bi mogla dati preciznije informacije.”

Država opet Siščanima ne daje jasan odgovor koji su uzroci dramatičnog porasta broja oboljelih od karcinoma, a upravo HZJZ ne pokreće takve analize unatoč zahtjevima iz Siska i istog saborskog Odbora. Naime, samo bi takve studije dale mogućnost povezivanja zagađenja zraka u Sisku sa iznadprosječnim oboljevanjem Siščana od leukemije i pojedinih karcinoma čime bi oboljeli mogli pokušati ishoditi odštetu od zagađivača.

Ina ih odbila

- Unatoč pokušaju da za svoje bolesne članove izborimo odštetu od Rafinerije nafte u Sisku, odnosno Ine, kao najvećeg sisačkog zagađivača, u tome nismo uspjeli – kazuje Nada Jagić, predsjednica Udruge oboljelih od karcinoma Sisak.INA, kao vlasnik rafinerije, koja se najviše spominje u kontekstu zagađenja, do sada nikada nije komentirala moguću povezanost rada svoga pogona u Sisku i povećanog broja oboljelih od karcinoma u tome Gradu. Jedini službeni odgovor dobila je Udruga oboljelih od karcinoma u dopisu upućenom Odvjetničkom uredu Dijane Kesonje iz Rijeke koji ih zastupa. U odgovoru na ponuđenih 66 odštetnih zahtjeva njihovih članova za nagodbom Ina je priopćila da su zahtjevi Siščana neosnovani jer nije potvrđena uzročna veza između rafinerijskog onečišćenja i kancerogenih bolesti na sisačkom području, pa zato rafinerija nije ni odgovorna za obolijevanje.

“Bez obzira na to koliko kao društveno-odgovorna kompanija Ina suosjeća s oboljelima, provedena istraživanja i studije nisu utvrdili postojanje veze između rada rafinerije i navedenih oboljenja”, odgovorili su jučer iz Ine i nama i tvrde da podržavaju provođenje istraživanja koje bi na objektivan i nepristran utvrdilo što je uzrok oboljenja u Sisku - Zastrašuju podaci novooboljele djece u Sisku.

Nas su prijašnjih godina pokušavali uvjeriti da je u Sisku sve u redu, no mi smo znali da to nije tako, a podaci sada to i dokazuju, rekla je Marijana Petir, predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša, koja je u zaključcima svog Odbora ponovila u srijedu zahtjev za provedbom epidemioloških istraživanja na terenu. -Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu ističe da je 2008. primala pozive zabrinutih roditelja iz Siska. - Djeci su kršena prava – rekla je Jelavić.

Komentara 35

TH
than
00:27 29.03.2010.

Ti podaci nuzno nista ne znace... Recimo u mome rodnom mjestu u Slavoniji nista ne radi, pa nema niti zagadjivaca, ali zato mi je rodjak umro od raka sa 12 godina, prijatelj sa 18 godina i da ne nabrajam ostale koji su umirali do oko 30 godina. Ne dvojim da je u Sisku veliko zagadjenje, jer bi bilo cudno da nije, ali mislim da se u ovom slucaju radi o necemu sasvim desetom.

BI
bizzwizz05
11:31 29.03.2010.

jadan narod. a država ništa. valjda dok se ne počnu rađati sa dvi glave nikog država neće reagirati.

NT
ntblzg
23:04 28.03.2010.

Prvo, s ovako skupljenim podacima nitko nikome ništa ne može. Mislim da podobni iz Zavoda za javno zdravstvo konačno trebaju raditi svoj posao i napraviti PRAVU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije