Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAJKA OBOLJELOG

Rak nam ne bi kosio djecu da je itko mario

ivan kralj
Nikola Čutuk/Pixsell
15.04.2010.
u 21:01

Ako je pojava bolesti uistinu povezana s onečišćenjem zraka, treba tražiti rješenje – kaže Gracija Sever.

– Ako su stručnjaci primijetili da je broj oboljele djece u Sisku povećan, trebali su već odavno otkriti što je uzrok tome – rekla je Ivanka Kralj, majka osmogodišnjeg Siščanina Ivana Kralja koji, uz nekoliko drugih bolesti, boluje i od tumora leđne moždine. Tim je riječima reagirala na najave da će se provesti epidemiološka studija na području Siska koja bi trebala istražiti moguću uzročno-posljedičnu vezu između povećane pojave određenih bolesti i zagađenja zraka u tom gradu.

Vjerujem u pomake
– Je li zagađenje u Sisku uzrok tolikim bolestima, ne znam, ali u svakom slučaju u Sisku nešto postoji. Da se prije otkrio uzrok tolikim bolestima, već se moglo početi raditi i na prevenciji, da se zna i pomogne budućim generacijama – rekla je Ivanka te dodala da se njezin sin često žalio na smrad. Usto, u cijeloj toj situaciji najviše joj je zasmetalo što su političari bolesnu djecu iskorištavali međusobnom prepucavanju misleći pri tome na nedavne svađe lokalnih političarki u Sisku.

Majka osmogodišnje Leonarde Sever, djevojčice koja je preboljela tumor potkoljenice, misli slično.

– Ako je obolijevanje uistinu povezano sa zagađenjem zraka, treba pronaći rješenje za to. S obzirom na reakcije medija i liječnika, mislim da se na tom polju konačno nešto pokrenulo, pa vjerujem da će nakon ovoga biti pozitivnih pomaka – govori Gracija Sever.

Slično misle i u sisačkoj Udruzi oboljelih od karcinoma te ističu da su već stupili u kontakt sa Zavodom za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, iz kojega su ih pozvali za pomoć pri provedbi terenskih istraživanja.

Podsjetimo, nakon pisanja Večernjeg lista i pritiska javnosti, u Ministarstvu zdravstva odlučeno je prekjučer da se formira stručna radna grupa u kojoj bi trebali biti predstavnici Ministarstva i Zavoda za javno zdravstvo. Ona će osmisliti epidemiološke studije koje će obuhvatiti i usporedbu podataka o oboljelima na području Siska sa sličnim podacima iz niza hrvatskih gradova poput Karlovca, Zadra, Slavonskog Broda i drugih.

Također će se provesti istraživanja na terenu s oboljelima od malignih bolesti, a sve će to biti podloga za kompliciranije studije, koje će trajati više godina, o uzrocima obolijevanja u Sisku koje odskače od hrvatskog prosjeka. O tome što će biti obuhvaćeno tim prospektivnim studijama odlučit će se naknadno, na temelju prikupljenih podataka, no spominju se leukemija, maligne bolesti te bolesti respiratornih organa, koje su u Sisku iznad prosjeka, a koje bi se, teoretski, mogle dovesti u vezu s posljedicama zagađenja zraka proteklih godina u Sisku.

Gradske vlasti zadovoljne
I u Gradu Sisku pozdravljaju pokretanje ovakve studije te ističu da im je u interesu da razjasne što se zbiva u tme gradu.

– Ovakav znanstveni pristup problemu omogućit će da se konačno stekne prava slika o situaciji u Sisku. Usporedba s drugim gradovima pokazat će zbiva li se u Sisku nešto te, ako se zbiva, što se to zbiva. Na ovaj će se način konačno moći dobiti rezultati koji će dati pravu sliku povezanosti uzročnika s obolijevanjem i smrtnosti od pojedinih bolesti – rekao nam je Anto Rajić, pročelnik Upravnog odjelu za zaštitu okoliša.

Komentara 1

EU
EUfan
22:41 15.04.2010.

Koga briga za sirotinju! Ko im je kriv što žive u Sisku a ne na Pantovčaku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije