Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rajko Ostojić:

Rajko Ostojić: Obveze u zdravstvu su 2,1 mlrd., a ne 450 mil. kuna!

Rajko Ostojić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
Autor
Sonja Hoffman
27.12.2011.
u 17:37

Situacija je dramatična! Iako podaci od siječnja do rujna ove godine pokazuju da su prihodi veći od rashoda, u stvari je riječ o igri s produljenim rokovima plaćanja, istaknuo je ministar

Prvi potezi koje je najavio ministar zdravstva Rajko Ostojić na konferenciji za novinare koja je održana u utorak, tijekom koje je s Federalnim ministrom zdravstva BiH Rusmirom Mesihovićem potpisao memorandum o suradnji u zdravstvu, su smanjenje listi čekanja, izmjena Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji te uvođenje reda u sustav financija. U ormaru, kaže, nije našao kosture, ali ni novac u 'kasi’.

– Situacija je dramatična! Iako podaci od siječnja do rujna ove godine pokazuju da su prihodi veći od rashoda, u stvari je riječ o igri s produljenim rokovima plaćanja –  istaknuo je.

Riječ je o tome da se računi za transplantacije plaćaju u 90 umjesto u 30 dana, lijekovi na recept u 180 umjesto 120 dana, a skupi lijekovi u roku od 90 umjesto ugovorenih 30 dana.

– Dospjele obveze su krajem rujna iznosile 450 milijuna kuna, no, ako bi se poštivali rokovi plaćanja i Zakon o fiskalnoj odgovornosti, onda bi te obveze u stvari iznosile 2,1 milijardu kuna i iznosile 50, a ne 10 posto ukupnog duga kao što je to prikazano – upozorio je Ostojić.

Naglasio je i da su bolnice dužne 3,1 milijardu kuna, od čega 500 milijuna prema zaposlenicima.

– Inzistirat ćemo na reviziji, ne zato da nekoga optužimo, već zato što želimo čisti početak – rekao je Ostojić.

Osvrnuo se i na problem nove zgrade Klinike za tumore koja već godinu dana nije u uporabi zbog sukoba između Ministarstva i izvođača radova.

– Pokušat ćemo riješiti taj problem, no u ovom trenutku ne mogu o tome govoriti jer je u sve uključeno i Državno odvjetništvo. A tu je i problem s bolnicom Merkur u kojoj se već šest godina gradi centar za transplantacije – istaknuo je. Problem oko privatnih bolnica i poliklinika koje imaju ugovor s HZZO-om također će se, tvrdi Ostojić, naći na dnevnom redu.

– Ovo Ministarstvo neće dopustiti privatni monopol nad bilo kojom dijagnostičkom uslugom ili zahvatom – obećao je Ostojić. Već u srijedu će od ravnatelja svih bolnica zatražiti podatke o listama čekanja i razlozima njihova nastanka. – Najčešći razlog je nedostatak ugradbenog materijala, odnosno leća, stentova, proteza i slično, a pošto sada ne možemo bolnicama povećati limite, a ni liječnicima i sestrama plaće, omogućit ćemo im zadovoljstvo na rad i to u radno vrijeme prilagođeno pacijentima, što znači da će bolnice raditi i popodne – najavio je Ostojić i dodao da će se svakako raditi na "uvođenju" dnevnih bolnica za sve minimalno invazivne zahvate za koje je takav oblik liječenja dostatan.

Inače suradnja Ministarstva zdravstva s ministarstvom BiH provodit će se u 12 točaka, a ključna je suradnja u transplantacijskom programu u kojem je Hrvatska postala prva europska zemlja po broju presađenih bubrega i jetre.

Komentara 128

DU
Deleted user
19:38 27.12.2011.

27.12.2011. u 19:36h žak je napisao/la: _______________________ apsolutno nebitno tko je gdje rođen, no, brkaš Ostojiće; ovaj je rođen u Zagrebu.

Avatar GERO2
GERO2
18:03 27.12.2011.

dreamteam\" pa to je vec odavno,ovo pokazuje cak da je gore nego i u Grckoj.

DU
Deleted user
18:47 27.12.2011.

Gremlini zbor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije