Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
esther gitman:

Radujem se seminarima sa studentima u Zagrebu!

Esther Gitman (1)
VL
11.10.2012.
u 17:25

Na poziv Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagreb je doputovala dr. sc. Esther Gitman, američka povjesničarka koja je napisala knjigu o spašavanju Židova u NDH i ulozi kardinala Stepinca

Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu u goste je pozvalo Esther Gitman, poznatu američku povjesničarku židovskog podrijetla koja je doktorirala na temi "Spašavanje Židova u NDH". – Prihvatila sam poziv rektora dr. Željka Tanjića da u zimskom semestru akademske godine 2012. – 2013. održim predavanja studentima 2.i 3. godine na studijskom odjelu povijesti u okviru jedne trećine nastavnog predmeta "Sudionici i načini spašavanja Židova u NDH" i radujem se još jednom boravku u Hrvatskoj – potvrdila je Esther Gitman za Večernji list.

U Hrvatskoj će boraviti mjesec dana, a predavanja su započela 9. listopada. – Osjećam veliku odgovornost i želju da što više svoga znanja podijelim sa studentima i cijelo ljeto sam se pripremala tako da sam sada zadovoljna poslom koji nas očekuje – poručila je Gitman. Tijekom boravka u Zagrebu njeni domaćini promovirat će i hrvatsko izdanje knjige "Kad hrabrost prevlada" koju je Esther Gitman objavila u Americi prošle godine.

"Zahvalna sam Kršćanskoj sadašnjosti što su moju američku knjigu preveli s engleskog jezika i objavili u Hrvatskoj, a dobila sam i brojna pisma i poruke od građana koji su je već pročitali".

Pažnju američke i hrvatske javnosti dr. sc. Gitman privukla je znanstvenim spoznajama nakon pregleda neistraženih dokumenata iz NDH koji su je doveli do zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, za kojeg je dokazala da je pomagao u spašavanju Židova i osudio ustaške rasne zakone. "Studentima ću govoriti o znanstvenim argumentima koji potvrđuju da su pripadnici hrvatskog naroda i kardinal Stepinac stavljali svoj život na kocku da bi pomogli Židovima. Ja sam spašena kao jednogodišnja djevojčica iz Sarajeva koji je bio pod NDH. Zahvalna sam i danas onima koji su mojoj majci i meni spasili život, a kad sam kao Fulbrightova stipendistica 2002.godine u Zagrebu u Državnom arhivu vidjela brojne dokumente i svjedočanstva, znala sam da trebam ispričati istinu o spašavanjima Židova. Nakon doktorata i objavljene knjige, radujem se što sam deset godina poslije otkrića važnih dokumenata dobila prigodu o tome govoriti na Katoličkom sveučilištu". Esther Gitman održat će i predavanja za javnost u Zagrebu 16. listopada u prostorijama Vijenca i 18. listopada za studente i djelatnike HKS-a te će gostovati u Osijeku i Rijeci.

Poruka dr. Gitman glasi da je spašavanje Židova u NDH i uloga nadbiskupa Stepinca tema koja zaslužuje internacionalizaciju da bi se u svijetu čula potpuna istina o hrvatskom narodu čiji su se hrabri predstavnici među rijetkima u Europi tijekom Drugog svjetskog rata otvoreno suprotstavili Hitlerovim rasnim zakonima. Dr.Gitman ni u svojoj knjizi, ni u znanstvenim radovima pa tako ni na predavanjima ne umanjuje strahote i zločine koje su počinili ustaše tijekom NDH vladavine, ali ona naglašava da uvijek ima nade da se zlo pobijedi ako ima dobrih i odlučnih ljudi koji vole čovjeka kao sebi sličnog, a ne zbog njegove rasne ili vjerske pripadnosti.

Komentara 7

K1
k1milica
18:15 11.10.2012.

bas steta

K1
k1milica
18:40 11.10.2012.

procitat cu svacije istrazivanje osobito ono s kojim se ne slazem ,,,

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
17:43 11.10.2012.

Bravo, stvarno se veselim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije