Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMUNISTIČKI ZLOČINI

Radu Bulata sumnjiči se za ubojstva kod Jazovke i u Čazmi

'06.11.2010., Prkos Lasinjski - Prosvjedni skup antifasista zbog unistavanja spomenika zrtvama poginulima u 2. svjetskom ratu. Polozeni su vijenci i odrzana misa. Rade Bulat, sudionik skupa, porucio k
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
Autori: Zvonimir Despot, bma
12.02.2011.
u 21:00

Policija tvrdi da su pripadnici 13. proleterske brigade u selu Manja Vas uhapsili poštara Dragutina Oslakovića te da mu je Bulat pucao u usta

Bulat: Nisam hapsio niti ubijao! Ta banda oće po svaku cijenu suditi
– Kategorički tvrdim i prisežem da nikada nisam niti hapsio, niti sudio, niti sudjelovao u egzekucijama, bilo civila, bilo ratnih zarobljenika – kazao je Rade Bulat.

– A to nisu činili niti pripadnici brigade kojoj sam bio na čelu. U mojoj jedinici bio je tek jedan slučaj kad je jedan vojnik ubio zarobljenika. Zbog toga jer bio osuđen i strijeljan. Zarobljeni ustaše kod Krašića odvedeni su u štab gdje su izvedeni pred sud kojim je predsjedao komesar Marko Belinić. Svi su bili osuđeni na smrt, no ja nisam prisustvovao ni suđenju ni strijeljanju. Ja sam hrvatskim, slovenskim, bosanskim i svim drugim nacionalistima uvijek bio trn u oku, a ta banda sad hoće pod svaku cijenu suditi – kazao je Bulat i pitao: – Gdje je to Manja Vas? Je li to Pokuplje? (bma)

Policija tvrdi da je Bulat pucao u usta uhapšenom poštaru Oslakoviću
Rade Bulat je kao načelnik Štaba Druge operativne zone NOV i PO Hrvatske bio odgovoran za primjenu ratnih i humanitarnih propisa međunarodnog prava. Policija, međutim, navodi da je postupao protivno odredbama Ženevske konvencije za zaštitu ratnih zarobljenika iz 1929. i protivno odredbama Haaške konvencije o zakonima i običajima rata iz 1907. godine s pripadajućim Pravilima o zakonima i običajima rata iz 1907. godine čije su stranke bile i NDH i DF Jugoslavija te su pravno bile obvezujuće.

U policijskoj istrazi tako je utvrđeno da su u kolovozu 1942. pripadnici 13. proleterske udarne brigade Rade Končar pod Bulatovim zapovjedništvom uhitili pripadnike Seljačke zaštite Janka Gundića, Josipa Petretića i Franju Peščicu. U materijalima stoji da su ih fizički zlostavljali, a nakon toga da su ih izvan sela, pokraj ceste ubili krampovima, noževima i vatrenim oružjem. Petretiću je, piše, bila razbijena lubanja, Gundiću je bio razrezan trbuh, a Peščici je pucano u glavu.

Istog mjeseca, navodi policija, pripadnici iste partizanske jedinice u selu Manja Vas uhapsili su poštara Dragutina Oslakovića dok je kosio travu. Bulat ga je, tvrdi se, nakon mučenja ubio tako da mu je iz puške pucao u usta.

Nožem zaklali
U ožujku 1943. pripadnici iste jedinice upali su u Novo Selo te su opljačkali i zapalili većinu kuća. Utvrđeno je da su prilikom paljenja kuće Bare Šantić partizani nožem zaklali Janka Šantića, a u kući je živ izgorio ranjeni ustaša Slavko Trebnjan. Tada su uhapsili Janka, Juru, Petra, Franju, Baru, Dragu i Anu Juratovac te Anu Marić. Bulatu se predbacuje da su ih odveli u mjesto Jezernice, gdje su ih ubili hladnim oružjem i masakrirali. Kako piše, ženama su nožem probili grudi i provukli kroz otvore ruke.

Nadalje, istragom je utvrđeno da su pripadnici 13. proleterske pod Bulatovim zapovjedništvom i 4. kordunaška brigada pod zapovjedništvom Perice Kleuta 1. i 2. siječnja 1943. napali Krašić u kojemu su bili ustaše i domobrani. Utvrđeno je da je Bulatov zamjenik Milan Žeželj po Bulatovoj zapovijedi vodio 3. siječnja likvidacije zarobljenika i ranjenika. Veći dio zarobljenih domobrana pušten je kući ili mobiliziran, a manji dio zajedno sa zarobljenim ustašama, od kojih su neki bili ranjeni, odvedeni su u Sošice gdje je, tvrdi policija, strijeljano više od 200 zarobljenika, a njihova mrtva tijela bačena su u jamu Jazovku. Neki su zarobljeni ranjenici ubijeni odmah nakon ulaska partizana u Krašić, i to tako da su odvezeni na groblje zaprežnim kolima, grubo su gurnuti s kola i zatim ubijeni iz vatrenog oružja.

Bez suđenja
Kako bi prikrili masovnu likvidaciju, organizirali su tzv. partizansko suđenje po kratkom postupku. Nakon 1990. u Jazovki su nađeni ostaci 447 žrtava.

Policija nadalje Bulata tereti da je 28./29. studenoga 1943. podređenima naredio da u Čazmi ubiju zarobljene domobrane i nešto njemačkih vojnika bez poštenog suđenja, odnosno oko 190 ratnih zarobljenika, dok za podjednak broj zarobljenih ranjenika nije poznata sudbina.

Najveći dio ubijenih vojnika pokopan je na groblju u Čazmi u dvije grobne jame, prema procjeni oko 300 do 400 vojnika, te u još šest masovnih grobnica izvan Čazme. Bulat je, navodi se, osobno nadgledao pogubljenja.

Komentara 85

Avatar bok
bok
20:08 12.02.2011.

Bulat je cak i \"narodni heroj\"! Komunisticki heroj... Nadam se da budu Cazmanci (kao i u svim sesto i nesto mjest Hrvatske) konacno otkrili stratista, i da se zrtve posteno pokopaju.

Avatar alien79
alien79
22:15 12.02.2011.

Rade Bulat stigla te pravda govno četničko, ako ništa bar ćeš crknut u bajboku za svoja zlodjela.

SC
Scorpion
23:43 12.02.2011.

Koje su to zvijeri , koja zvijerstvasu radili; Zamislite razrezati zenama grudi i kroz razreze na grudima provlacili ruke . Ovdje se ne smije odugovlaciti sa sudjenjem .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije