Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Radoš: Čistoća zraka posljedica dobre energetske politike

Pitanje čistoće zraka od iznimne je važnosti za Republiku Hrvatsku jer se u velikoj mjeri grijemo na tradicionalan način, izgaranjem ogrjevnog drveta koje stvara vrlo visoke emisije CO2
15. veljače 2019. u 09:25 3 komentara 151 prikaza

Pitanje čistoće zraka od iznimne je važnosti za Republiku Hrvatsku jer se u velikoj mjeri grijemo na tradicionalan način, izgaranjem ogrjevnog drveta koje stvara vrlo visoke emisije CO2, istaknuo je zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš (GLAS/ALDE) u povodu rasprave na plenarnoj sjednici o inicijativi „Čist zrak za sve“. Radoš upozorava kako je udio obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj vrlo nizak te da smo prema udjelu bio goriva u prometu na dnu ljestvice europskih zemalja i dodaje kako je „vrlo je malo učinjeno na energetskoj obnovi stambenih zgrada i obiteljskih kuća“.

voda Istraga u Zagorju Izvidi o onečišćenju još traju, voda još nije za piće

U borbi za čišći zrak mnoge će europske uredbe i propisi o smanjenju emisija štetnih plinova biti postroženi, najavljuje Radoš i naglašava da je to „u interesu nas kao građana Hrvatske“. „Smatram da bi na svim državnim razinama trebali odlučnije raditi u pogledu obnovljivih izvora, energetske učinkovitosti i u pogledu čistoće zraka koja dolazi kao posljedica energetskih politika i mjera na razini EU“, poručio je Radoš. U raspravi na plenarnoj sjednici Radoš je podržao zahtjev za promjenom Direktive o kvaliteti zraka „kako bi se uskladila s novim energetskim zakonima koje smo nedavno usvojili.

 

 

Smatram da su izmjene Direktive nužne u području mjerenja i izvješćivanja o zagađenju zraka.“ Radoš je podržao omogućavanje lakšeg pristupa lokalnih vlasti fondovima iz kojih se financiraju projekti smanjenja emisije štetnih plinova u prometu založivši se da se na jednak način pristupi i smanjenju emisije stakleničkih plinova koje nastaju grijanjem i hlađenjem zgrada kao i emisija iz energetskih postrojenja i industrije. Radoš je posebno upozorio na problem s kojim se u području onečišćenja zraka susreće prostor Zapadnog Balkana. „Sarajevo i Skoplje u nekim su dijelovima godine najzagađeniji gradovi na svijetu.

voda Teškoće u Zagorju Voda zbog povećane koncentracije ugljikovodika nije za piće

U toj regiji postoji šesnaest termoelektrana na ugljen sa zastarjelim tehnologijama, a postoje planovi o izgradnji dodatnih postrojenja također sa zastarjelim tehnologijama“, kazao je zastupnik GLAS-a u raspravi na plenarnoj sjednici. „Rad tih termoelektrana ugrožava zdravlje građana koji žive u blizini tih postrojenja ali i zdravlje građana susjednih zemalja, članica Europske unije. Stoga bi trebalo pomoći zemljama Zapadnog Balkana u ispunjavanju visokih standarda čistoće zraka“, zaključuje Radoš.

 

 

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • Avatar kiselica
    kiselica:

    Ovaj kao da je pao na glavu. Industrije nema, stambene i druge zgrade nisu topl. izolirane, a uz to stanovnistvo nam se iseljava. No stvarno sve za pohvalu.

  • misho32:

    kako smo dozvolili da takve moralne ništarije parazitiraju na račun hrvatske sirotinje